Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Рід Grossularia Mill



Рід аґрус налічує 52 види, яких найбільше в західній частині Північної Америки. В Європі, Азії та Африці росте тільки сім видів, а на теренах Східної Європи тільки три види Систематика аґрусу в трактуванні К.Д Сергєєвої представлена на рис. 202. Назва роду походить з латинської – grossulus – маленька незріла фіга.

Родина Saxifragaceae Juss.
Підродина смородинні Ribesiaceaе Jancz.
Рід аґрус Grossularia Mill.
Аґрус європейський G. reclinata L.(G. uva-crispa L.)   Аґрус слабоколючку-ватий G. hirtella Spach.   Аґрус Дугласа G. divaricata Dougl.   Аґрус сніжний G. nivea Spach.
Аґрус фарбуючий G. succirubra Zabel.   Аґрус безколючковий G. inermis Rudb.   Аґрус могутній G. robusta Berger.   Аґрус голчастий G. acicularis Smith.

Рис. 202. Систематика аґрусу.

Аґрус європейський (G. reclinata L., або G. uva-crispa L. 2n=16) – кущ висотою від 0,5 до 1,5 м з міцними прямими, часом дугоподібними пагонами. На вузлах містяться 1-3-роздільні міцні колючки.

Цей вид одним з перших увійшов у культуру і представлений багатьма сортами європейської селекції. Культурні форми розмаїті за величиною формою, забарвленням, опушеністю, ароматом і хімічним складом ягід. В селекційних програмах цінний завдяки велико-плідності, високих смакових якостей ягід.

Рис. 203. Аґрус європейський

Аґрус слабоколючкуватий (G. hirtella Spach., 2n=16). Кущ висотою до 1 м, з тонкими дуго видними слабо-колючими пагонами. В китиці 2-3 квітки, зав’язь не опушена, плід округлий, пурпуровий, або чорний.

Рис. 204. Аґрус слабо-колючкуватий

Росте в центральній та східній частині Північної Америки. Виділяється високою зимостійкістю, слабкою колючкуватістю, стійкий до сферотеки. Використаний в міжвидовій гібридизації з аґрусом європейським, завдяки цьому отримали стійкі до сферотеки сорти, зокрема відомий американський сорт Хаутон.

Аґрус Дугласа або мінливий (G. divaricata Dougl.,2n=16). Дуже високорослий кущ, до 3 м висотою. Дугоподібні пагони вкриті 2-3-роздільними колючками на вузлах. В китицях по 2-4 квітки з білими, або пурпуровими пелюстками. Плоди дрібні округлі, без опушення, темно-пурпурові, або майже чорні, дуже кислі. Поширений в західній частині Північної Америки.

Рис. 205. Цвітіння аґрусу Дугласа

Аґрус сніжний (G. nivea Spach., 2n=16). Також високорослий вид із стиснутим габітусом куща, колючкуватість пагонів слабка або середня, китиці 2-3-квіткові, квіти білі. Ягоди дуже дрібні, майже чорного забарвлення, не опушені, вкриті сильним восковим нальотом. Вид стійкий до сферотеки і поширений на північному-заході Північної Америки.

Рис. 206. Цвітіння аґрусу сніжного

Аґрус фарбуючий (G. succirubra Zabel., 2n=16). Вважають гібридом між видами аґрусу сніжного і Дугласа. Виділяється могутнім кущем стиснутого габітусу. Колючки довгі міцні 1-3-роздільні, квіти великі темно-рожеві або червоні по 1-3 в китиці. Плоди дуже дрібні (0,3 г), темно-пурпурові кислі з забарвленим соком, який використовують для підфарбовування кондитерських продуктів і в консервуванні. Вид стійкий до сферотеки.

Рис. 207. Аґрус фарбуючий

Аґрус безколючковий (G. inermis Rudb., 2n=16). Середні за силою росту кущі з дугоподібними пагонами без колючок. Ягоди дрібні (0,2 г), круглі, чорні.

Вид стійкий до сферотеки, ранньостиглий, використовується в селекційних програмах на стійкість до цієї хвороби, ранньостиглість а також на безколючковість.

Аґрус могутній (G. robusta Berger., 2n=16). Сильнорослі кущі до 2 м, з прямостоячими пагонами, з тонкими 1-3-роздільними колючками, з великими рожевими декоративними квітами. Плоди круглі, темно-пурпурові аж до чорного, кислі, їстівні але дуже дрібні (до 0,3 г). Цінний для селекційних програм на слабку колючкуватість.

Аґрус голчастий (G. acicularis Smith., 2n=16). Вид поширений на гірському Алтаї та на Саянах. Має середнього зросту кущі з тонкими дугоподібними пагонами, вкритими густою щіткою колючок. Квіти поодинокі, плоди голі, дуже дрібні округлі чи еліптичні жовто-зеленого забарвлення, з червонуватим рум’янцем, які мають добрий смак з медовим ароматом. Виділяється високою зимостійкістю, задіяний в селекційних програмах для виведення сортів для умов Сибіру.

Рис. 208. Аґрус голчастий на скелях

Рис. 209. Пагін аґрусу голчастого

Малопоширені плодові культури родини Вересових (Vacciniaceae Lindl.)

Родина Брусничних Вересових (Vacciniaceae Lindl.) належить до порядку Вересоцвітих (Ericales), і налічує близько 50 родів. Для використання в садівництві найбільш цікаві два роди: Vaccinium Lindl. та Oxycoccus Adans.

Порядок Вересові Ericales L.
Родина Брусничні Vacciniaceae Lindl.

Рід Брусниця Vaccinium Lindl.   Рід Журавлина Oxycoccus Adans.

Брусниця V. vitis-idaea Lindl.     Лохина (гонобобель) V. uliginosum Lindl.   Журавлина болотна O. quadripetalis Adans., або O. palustris L.

Чорниця звичайна V. myrtillus Lindl.   Лохина висока V. corimbosum Lindl.   Журавлина велико-плідна O. macrocarpa Pers.

Рис. 210. Систематика родини брусничних

(Vacciniaceae Lindl.)





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 837 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...