Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Схема визначення груп крові за стандартними сироватками



Група крові, яка визначається Стандартні сироватки
αβ(І)   β(II)   α(III)   0(ІV)  
0(I)   -   -   -   -  
А(II)   +   -   +   -  
В(III)   +   +   -   -  
АВ(IV)   +   +   +   -  

Примітка. Знаком (+) позначено наявність аглютинації; знаком (-) позначена відсутність аглютинації.

1. Розв'язати задачі на успадкування груп крові і резус-фактора (з використанням динамічних електромагнітних посібників (ДЕП).

Задачі на успадкування груп крові і резус-фактора

1. Визначте всі можливі групи крові в дітей, якщо в батьків I(0) та II(А) групи крові.

2. У пологовому будинку переплутали двох хлопчиків. В одного з них II група крові, а у другого – III. Чи можливо шляхом дослідження груп крові встановити, хто чий син, якщо батьки одного з них мають І і ІV групи крові, а батьки другого – I і II групи?

3. У суді слухається справа про стягнення аліментів. У матері І(0) група крові, у дитини – II(А). Чи може бути батьком дитини чоловік з III(В) групою крові? Яка група крові можлива в батька?

4. Чоловік, батьки якого мали І та ІV групи крові, одружився з жінкою з III групою крові. Від цього шлюбу народилося троє дітей: з І, II, ІV групами крові. Яка група крові в батька дітей та чи можливе народження в цій сім'ї дитини з III групою крові?

5. У дитини II група крові, у чоловіка – І, у підозрюваного в батьківстві – ІV. Чи можливо встановити справжнє батьківство? Чи допоможе той факт, що у матері І група крові?

6. У матері II група крові, у дитини – III. Група крові батька невідома. Чию кров (батька чи матері) можна переливати дитині? Чи можна переливати кров батька, не визначивши у нього групу крові?

7. Дитина має ІV групу крові. На неї претендують дві пари батьків. Групи крові у перших – II і III, а у другої пари – ІV і І. Визначити батьків дитини.

8. Кароокий, темноволосий резус-позитивний чоловік одружується з кароокою, темноволосою жінкою з резус-негативною кров'ю. Визначте ймовірність народження в сім'ї блакитноокої, світловолосої дитини з резус-негативною кров'ю.

9. Обоє батьків резус-позитивні, але батько – блакитноокий, а мати – кароока. У них народилося 5 дітей, з яких четверо – резус-позитивні, але 2 – блакитноокі, а 2 – кароокі. Одна ж дитина – блакитноока і резус-негативна. Визначте генотипи батьків (резус-фактор і кароокість – домінантні ознаки).

10. У людини ген, що викликає одну з форм спадкової глухонімоти, рецесивний щодо гена нормального слуху. Від шлюбу глухонімої жінки з II групою крові з нормальним чоловіком (III група крові) народилася глухоніма дитина з І групою крові. Визначте генотипи батьків.

11. У людини полідактилія (шестипалість) детермінована домінантним геном Р. Від шлюбу гетерозиготного шестипалого чоловіка, що має III групу крові, з жінкою, в якої нормальна будова руки, народилося двоє дітей: п'ятипалий і шестипалий, обоє з першою групою крові. Якими є генотипи дітей і їх матері?

12. У людини альбінізм визначається автосомно-рецесивним геном. Яка ймовірність того, що в родині з трьома дітьми, де обоє батьків гетерозиготні за геном альбінізму і II групою крові, не буде дітей-альбіносів. Що можна сказати про можливі групи крові в дітей?

13. Чоловік з кучерявим волоссям і II групою крові одружився з жінкою з прямим волоссям і IV групою крові. Усі діти від цього шлюбу мали хвилясте волосся, а одна дитина народилася з III групою крові. Визначте генотипи батьків і дітей.

14. У пологовому будинку забули причепити бірку з прізвищем двом новонародженим. Якій сім'ї належить дитина з І групою крові та блакитними очима, якщо в сім'ї Осипенко жінка і чоловік мають блакитні очі та І і ІV групи крові, а в сім'ї Прокопчук подружжя має карі очі та II і III групи крові?

15. У подружжя з хвилястим волоссям, один з яких має II групу крові, а другий – III групу, народилася дитина з прямим волоссям і І групою крові. Визначте генотипи батьків і дітей.

16. У жінки з резус-негативною кров'ю III групи народилася дитина з ІV групою крові, у якої була гемолітична хвороба новонародженого внаслідок резус-конфлікту. Які групи крові та резус-фактор можливі у батька?

17. У короткозорої резус-негативної жінки з III групою крові народилася дитина з нормальним зором і резус-негативною кров'ю ІV групи. Визначте генотип батька (короткозорість – домінантна ознака).

2. Розв'язати задачі на різні форми взаємодії неалельних генів (за допомо­гою викладача і підручників).

Задачі на різні форми взаємодії неалельних генів

1. Для курей характерні чотири форми гребеня, що залежить від взаємодії двох пар генів. Ген Р детермінує горохоподібний, ген К – трояндоподібний гребінь. У присутності обох домінантних генів утворюється горіхоподібний гребінь. Сукупність лише рецесивних алелей цих генів забезпечує розвиток простого листкоподібного гребеня.

а) Яка ймовірність розвитку горохоподібного гребеня в нащадків від схрещування між собою птахів з горіхоподібним і листкоподібним гребенями?

б) Яка ймовірність розвитку в нащадків горіхоподібного гребеня при схрещуванні між собою птахів з горіхоподібним гребенем, якщо вони дигетерозиготи?

в) Яких нащадків можна отримати, якщо схрещувати між собою птахів з трояндоподібним гребенем?

2. Забарвлення пір'я у деяких порід курей забезпечується домінантними алелями двох пар генів, якщо вони обидва присутні в генотипі особини. Окремо вони, а також рецесивні алелі цих генів зумовлюють білий колір пір'я. Визначте генотипи батьків, якщо в нащадків від їх схрещування одержали 72 білих та 24 забарвлених курчат.

3. У собак породи кокер-спаніель ген А детермінує руду масть, ген В – брунатну, сумісна дія цих незчеплених генів А і В – чорну, а їх рецесивних алелів (а і b) – світло-жовту.

При схрещуванні рудих гетерозиготних самок із брунатними гетерозиготними самцями одержано 40 цуценят. Скільки серед них світло-жовтих?

4. Дикий тип дрозофіл має темно-червоні очі. Схрестили між собою дві різні лінії з яскраво-червоними очима й одержали нащадків з темно-червоними очима. У поколінніF2відбулося розщеплення: 135 мух із темно-червоними і 105- з яскраво-червоними очима.

а) Визначте генотипи батьків і гібридів першого і другого поколінь.

б) Якій формулі відповідає розщеплення, що відбулося в F2?

5. Існує декілька форм глаукоми дорослих, що визначаються незчепленими генами. Одна з форм детермінується домінантним автосомним геном, друга – рецесивним автосомним геном іншої пари.

а) Визначте можливі генотипи хворих батьків, якщо п'ятеро їх дітей успадкували глаукому, а п'ятеро інших не мали аномалії зору.

б) Які були ймовірні генотипи батьків, якщо серед їх п'ятьох дітей четверо не мали вказаної аномалії зору?

6. Нормальний слух людини забезпечується сумісною дією двох домінантних незчеплених між собою генів D і Е, з яких D визначає розвиток завитки, Е – слухового нерва. Рецесивні алелі цих генів d і e визначають одну з форм спадкової глухоти.

а) Які діти можуть народитися в сім'ї дигетерозиготних батьків з нормальним слухом?

б) Які діти можуть народитися в сім'ї, де один з батьків глухий внаслідок аномалії завитки, другий – внаслідок аномалії слухового нерва (обоє гетерозиготні)?

в) У подружжя восьмеро дітей, серед яких двоє глухі внаслідок аномалії завитки, двоє – внаслідок аномалії слухового нерва, двоє мають нормальний слух, двоє – глухі внаслідок обох аномалій. Які генотипи батьків і дітей?

7. Домінантний ген Р у таргана-прусака зумовлює бліде тіло, домінантний ген В – чорне, при цьому ген Р – пригнічувач (супресор) гена В. Прусак дикого типу (генотип ррbb) має руде забарвлення.

а) Якими будуть нащадки при схрещуванні між собою тарганів з блідим тілом (РрВb)?

б) Визначте генотипи батьків, якщо від схрещування особин з блідим тілом (Р_В_) між собою отримано 2/8 нащадків з чорним тілом?

в) Яким буде колір тіла нащадків від схрещування тарганів з генотипами РрВВ і РРВb між собою?

г) Якими були генотипи батьків, якщо від схрещування між собою особин з блідим тілом (Р_В_) отримали 1/4 нащадків з чорним тілом?

8. Чорна масть коней зумовлена автосомним домінантним геномВ, руда – його рецесивним алелем b. Домінантний автосомний незчеплений ген С пригнічує обидва ці алелі і детермінує сіру масть.

а) Якими будуть нащадки при схрещуванні сірої дигетерозиготи з чорною гетерозиготою?

б) Яка імовірність народження чорних нащадків від схрещування батьків з генотипами ВВСс і ВbСс між собою?

в) Якій формулі відповідатиме розщеплення за фенотипом при схрещуванні сірих дигетерозигот?

9. Схрестили рослини білоплодних гарбузів і в нащадках F1 спостерігали таке розщеплення: 93 рослини з білими, 24 – із жовтими, 8 – із зеленими плодами.

а) Визначте генотипи вихідних форм.

б) Якій формулі відповідає це розщеплення і про що вона свідчить?

10. У цибулі червоне забарвлення цибулини залежить від автосомного домінантного гена А, жовте – від його рецесивного алеля (а). Червоне забарвлення виявляється за присутністю незчепленого домінантного гена І, а його рецесивний алель (і) є пригнічувачем забарвлення, в його присутності цибулина біла.

При схрещуванні між собою червоноцибулинних рослин отримали нащадків, серед якого 495 червоноцибулинних, 165 жовтоцибулинних та 220 білоцибулинних.

Визначте, якій формулі відповідає це розщеплення. Які були генотипи батьківських особин?

11. Забарвлення мишей залежить від двох пар незчеплених генів. Домінантний ген першої пари визначає сірий колір, його рецесивний алель – чорний. Домінантний ген другої пари сприяє прояву забарвлення, його рецесивний алель, навпаки, – пригнічує цей прояв.

а) Схрестили між собою сірих мишей, у нащадків отримали таке розщеплення: 9 частин – сірих, 4 частини – білих, 3 частини чорних мишенят. Визначте генотипи батьків.

б) При схрещуванні між собою сірих мишей у нащадків отримали розщеплення в співвідношенні: 3 частини – сірих, 1 частина білих мишенят. Визначте можливі генотипи батьків.

12. Чорне забарвлення шерсті собак визначає домінантний ген В, його рецесивний алель (b) – брунатне. Домінантний незчеплений ген А є супресором у відношенні генаВ, він зумовлює біле забарвлення шерсті. Рецесивний алель (а) не пригнічує забарвлення.

а) Нащадків від схрещування між собою чистопородних чорних і брунатних собак схрестили з чистопородними білими. Який фенотип можливий у нащадків (Р1)?

б) Нащадків від схрещування між собою чистопородних чорних і брунатних собак схрестили з чистопородними брунатними. Яка ймовірність народження брунатних цуценят?

в) Білих собак, одержаних від схрещування між собою чистопородних білих і брунатних, схрестили з чистопородними брунатними. Яка ймовірність народження чорних цуценят?

13. "Бомбейський феномен" – незвичайне успадкування антигенів системи груп крові АВ0. В одній індійській сім’ї жінка успадкувала від матері алель IB, але мала І групу крові. У її батька також була І група крові. Виявилося, що активність гена ІB була заблокована рідкісним рецесивним геном х, який виявляє епістатичну дію щодо гена IB (або IA). Деякі люди з І групою крові, гомозиготні за геном х, є носіями генів ІB або IA.

а) Визначте, які можливі групи крові (і з якою ймовірністю) дітей від шлюбу жінки з І групою крові, мати якої мала II групу крові і була гомозиготною, а батько – І групу (при цьому в жінки гомозиготний стан рецесивного гена х) і чоловіка з ІV групою крові?

б) Які групи крові (і з якою імовірністю) можливі в дітей цієї жінки, якщо вона візьме шлюб із чоловіком, в якого III група крові і він гетерозиготний за обома парами генів?

14. Форма плоду в грициків визначається двома парами полімерних генів. У присутності хоча б одного домінантного гена в генотипі в рослини утворюється трикутна форма плодів, причому кількість домінантних генів у генотипі не впливає на форму плодів. За відсутності домінантних генів утворюються плоди еліпсоподібної форми.

а) Які форми плодів (і з якою імовірністю) можливі в нащадків від схре­щування між собою рослин із трикутною формою плодів (гетерозиготних за однією парою полімерних генів) і рослин з еліпсоподібною формою?

б) Схрестили між собою рослини з трикутною й еліпсоподібною формами плодів. У нащадків виявилося 174 рослини з трикутною і 58 – з еліпсоподібною формою плодів. Визначте генотипи батьківських особин.

15. Пігментація шкіри в людини визначається п'ятьма-шістьма парами полімерних генів. Для представників негроїдної раси характерною є наявність у генотипі лише домінантних алелів, європеоїдної раси – лише рецесивних. Мулати мають проміжну пігментацію і відповідні комбінації домінантних і рецесивних алелів.

а) Напишіть генотипи представників негроїдної та європеоїдної рас.

б) Визначте ймовірність народження дитини з чорною шкірою від шлюбу тригетерозиготних мулатів.

в) Яка ймовірність народження дитини з чорною шкірою, якщо мати – дигетерозиготна мулатка, батько тетрагетерозиготний мулат?

г) З якою імовірністю слід очікувати народження дитини з чорною шкірою в сім'ї дигетерозиготної жінки-мулатки і тригетерозиготного за генами пігментації чоловіка?

д) Жінка європеоїдної раси взяла шлюб з мулатом. Чи може народитися в їх сім'ї дитина-негр? Поясніть відповідь.

16. Для зручності припустимо, що різниця в кольорі шкіри людини залежить від двох пар полімерних генів. Їх різні комбінації зумовлюють відповідне забарвлення: А1А1А2А2 – чорна шкіра, а1а1а2а2 – біла шкіра, будь-які три домінантні алелі забезпечують темне забарвлення, будь-які два -смагляве, один – світле.

а) Яка ймовірність народження світлої дитини в шлюбі смаглявої жінки та білого чоловіка?

б) Визначте генотип матері, якщо вона смаглява, чоловік -білий, а серед двох дітей одне – смагляве й одне – біле.

в) Визначте генотипи батьків декількох сімей, якщо жінки світлі, їх чоловіки смагляві, а серед великої кількості нащадків відбулося таке розщеплення: 1/8 – темних, 3/8 – смаглявих, 3/8 -світлих, 1/8 – білих дітей.

г) Яка ймовірність народження темношкірої дитини від шлюбу білого чоловіка і чорної жінки?

17. Зріст людини є полігенною ознакою і кодується кількома парами полімерних генів, припустимо трьома, і при цьому знехтуємо факторами середовища. Припустимо, що в деякій популяції найвищий зріст людини 180 см, при цьому вона є домінантною дигомозиготою, найнижчий – 150 см і в генотипі – усі рецесивні алелі.

а) Визначте зріст гетерозиготної, дигетерозиготної, тригетерозиготної людини.

б) Обоє з подружжя мають середній зріст. Яка ймовірність народження в їх сім'ї низькорослої дитини? Який буде її зріст?

в) У сім'ї четверо дітей, зріст яких 155 см, причому їх мати низькоросла, має зріст 150 см. Визначте генотип батька та його зріст.

д) Від шлюбу низькорослої жінки з чоловіком середнього зросту народилося четверо дітей, зріст яких 150, 155, 160 та 165 см. Визначте генотип, їх батька та його зріст.

4. Для перевірки рівня засвоєння знань самостійно розв'язати контрольну задачу.

Зробіть загальний висновок за темою заняття.

Набути практичних навичок:

1. Уміти визначити групу крові в людини за системою АВ0.

2. Уміти розв’язувати ситуаційні задачі на успадкування груп крові систем АВ0, Rh, MN.

3. Уміти розв’язати генетичні ситуаційні задачі на різні форми взаємодії генів.

Питання для самоконтролю:

1. Яка природа виникнення множинних алелів? Яка можлива кількість різних генотипів за умови існування трьох або чотирьох алелів одного гена?

2. Чи існує епістаз між генами, що контролюють кількісні ознаки?

3. Як впливають полімерні гени на розвиток певної ознаки?

4. Наведіть приклади плейотропної дії генів у дрозофіли і людини.

5. Що таке полімерне успадкування? Що таке полігенні хвороби?

6. Що таке експресивність?

7. Який принцип взаємодії комплементарних генів?

8. Що таке гени-супресори?

9. У чому полягає відмінність між домінуванням і епістазом?

10. Яку роль у формуванні фенотипу відіграє взаємодія генів?

11. У чому полягає значення явища взаємодії генів у медицині?

12. Що таке мультифакторні ознаки? Що таке мультифакторні хвороби?

13. Чому не можна переливати кров від донора з групою I(0) реципієнтові з групою крові IV(AB)?

14. Що таке антитіла, антигени?

15. Що таке імунна толерантність?

16. Які функції виконують В- і Т-лімфоцити?

17. Чому імунітет вважають одним із механізмів гомеостазу?





Дата публикования: 2015-09-18; Прочитано: 3121 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.013 с)...