Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аналіз розчину без осаду



Розчин (без осаду) який містить суміш катіонів I, II та III груп, досліджують за наступною схемою.

Із окремої проби відкривають NH4+ реактивом Неслера. Після цього до досліджуваного розчину (1,5 мл) додають 3-4 краплі концентрованої хлороводневої кислоти. Осад (1), який випав, промивають водою (15-20 капель), підкисленим 2 н розчином хлороводневої кислоти та досліджують за ходом аналізу катіонів II групи. Потім роблять пробу на повноту осадження катіонів II групи.

До розчину (1), який містить катіони I та III груп і частково катіони Рв2+ приливають декілька капель концентрованого розчину NH4ОН до лужного середовища, нагрівають до 70-80о С а потім приливають 2 н розчин (NH4)2СО3 в об,ємі, рівному об,єму суміші. Осад карбонатів (2), який випав, відділяють, розчиняють в 5-6 каплях 2 н оцтової кислотита досліджують за ходом аналізу катіонів III групи, попередньо доосадивши катіони Рв2+ додаванням розчину йодиду калію.

У фільтраті (2) після осадження катіонів III групи та Рв2+ залишаються тільки катіони I групи (NH4+, К+, Na+). Для того, щоб дослідити фільтрат на катіони К+, Na+ (катіони NH4+ відкривають із початкового розчину), його випарюють і сухий залишок прожарюють до повного видалення із нього іонів NH4+.Після цього прожарений осад розчиняють в декількох каплях води. Якщо необхідно фільтрують і в одержаному розчині відкривають катіони К+, Na+ відповідними реакціями, додержуючи всіх умов їх проведення.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 453 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...