Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Характеристика четвертої аналітичної групи катіонів



До четвертої групи катіонів відносяться іони Al3+, Cr3+, Zn2+.

Добре розчиняються у воді сульфати, нітрати, хлориди, броміди і йодиди алюмінію, цинку і хрому (III). Іони Al3+ і Zn2+.безбарвні, сполуки хрому (III) пофарбовані в зелений чи фіолетовий колір. Гідроксиди катіонів четвертої групи важкорозчинні і є слабкими електролітами. Крім того, вони володіють амфотерними властивостями. Ця властивість гідроксидів використовується в систематичному ході аналізу. Груповим реактивом є NaOH в надлишку. Гідроксиди алюмінію, хрому (III) і цинку розчиняються в надлишку лугу і при дії групового реактиву переходять у розчин у вигляді сполук Na[Al(OH)4], Na2[Zn(OH)4], Na3[Cr(OH)6]. Так як гідроксиди катіонів четвертої аналітичної групи є дуже слабкими основами, солі цих катіонів у водних розчинах гідролізовані. Солі дуже слабких кислот, наприклад сульфіди, карбонати алюмінію і хрому(III), піддаються необоротному гідролізу і не можуть існувати у водному розчині. Іони Al3+, Cr3+, Zn2+.мають здатність до комплексоутворення. Для сполук хрому(III) характерна схильність до окисно-відновних реакцій, що використовується при аналізі. Однією з найбільш характерних реакцій відкриття катіона Cr 3+ є окислення його до жовтого іона CrO42-. Сполуки катіонів четвертої групи входять до складу багатьох лікарських препаратів. Гідроксид алюмінію Al(ОН)з володіє адсорбуючими властивості і тому застосовується як зовнішній засіб у присипках, а всередину - при отруєннях. Його також застосовують при захворюваннях шлунково-кишкового тракту. Галун KAl(SO4)2 застосовують як кровоспинний засіб і для припікань. Сульфат цинку ZnSO4 застосовують у вигляді очних крапель, а оксид цинку ZnO входить до складу багатьох мазей для лікування шкірних захворювань.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 655 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...