Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Метод - це система прийомів, застосовуваних у процесі дослідження. У порівнянні з іншими проблема методу вивчена в музеєзнавстві в найменшому ступені



Для музеєзнавства характерне використання різноманітних методів дослідження, одні з яких цілком, а інші частково збігаються з методами інших наук. В історичному музеєзнавстві застосовуються методи історичної науки і її допоміжних дисциплін, а також методи мистецтвознавства. У процесі дослідження музейних предметів широко вживаються методи археології, палеографії, етнографії, нумізматики, сфрагістики, літературознавства і мистецтвознавства. У ході реставрації і консервації музейних предметів використовуються методи природничих наук, наприклад, рентгенографія, спектрографія. Методи педагогіки і психології знаходять застосування при створенні експозиції і виставок, у різних формах культурно-освітньої діяльності, при вивченні музейної аудиторії.

Ця множинність окремих приватних методів, застосовуваних у музеєзнавстві, дає підставу для тверджень про те, що в музеєзнавства немає власних методів і бути не може. Але є дослідники, що заперечують проти такої постановки питання й аргументують свою позицію в такий спосіб. Метод наукової дисципліни — це не одиничний прийом і навіть не арифметична сума прийомів, а їх система. Для того щоб судити про подібність і розходження методів тієї або іншої науки, потрібно порівнювати систему. І в цьому випадку метод музеєзнавства, як система, не властива ні одній іншій суспільній дисципліні.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 1606 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...