Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки до підрозділу 2.1



1. Науковий аналіз критеріїв класифікації законів має не тільки пізнавальне значення. Недостатня розробка питання про види законів не може не позначитися негативно на практиці прийняття та дії законів, на вирішенні питання про співвідношення законів між собою, законів із підзаконними актами. Без цього неможлива реалізація на практиці принципу верховенства закону, який лежить в основі побудови й функціонування правової держави.

2. В Україні проблема класифікації законів розглядається поки що на доктринальному рівні. Конституційні підстави для виділення окремих видів законів, які розрізняються за їх юридичною силою, нині відсутні. Тому намагання провести градацію законів шляхом прийняття спеціального закону про закони і законодавчу діяльність (або нормативні акти) немає перспектив, оскільки суперечить Конституції. Ієрархічна структура законів можлива тільки після внесення відповідних змін до Конституції України.

3. Найважливішим критерієм поділу законів на види є їх юридична сила. Закони мають вищу юридичну силу в правовій системі. Проте в залежності від сутності та змістовних ознак законів та порядку їх ухвалення виділяють такі види законів, які можна розглядати як своєрідні підсистеми єдиної системи: конституції, конституційні закони, органічні закони, звичайні закони.

4. Нормативна характеристика законів дається, перш за все, в конституціях, як це робиться в більшості зарубіжних держав. Вони містять концентровані оцінки природи й видів законів, кола об’єктів, що ними регулюються, прийняття законів, співвідношення законів і інших актів.

5. Система законів призначена для комплексного регулювання суспільних відносин. У своїй сукупності вони забезпечують цілеспрямований законодавчий вплив на суспільні процеси і створюють юридичну основу для розвитку й функціонування інститутів держави і політичної системи, основних соціально-економічних інститутів, для забезпечення правового статусу особистості. Тому побудова більш ієрархічної, ніж в даний час системи законів позитивно вплинула б на розвиток і вдосконалення всієї правової системи й зміцнення законності в Україні.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 395 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...