Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Основні вимоги правил безпеки праці до службових приміщень пожежно-рятувального підрозділу



Караульне приміщення (приміщення чергової зміни) повинно розміщуватися поблизу гаража і мати вихід безпосередньо в гараж з розрахунку одна двостулкові двері розмірами 1,2 Х 2 м на кожний пожежний автомобіль. Двері обладнуються ущільнювальними пристроями для захисту приміщення від проникнення в нього вихлопних газів і парів бензину з гаража, а гараж обладнується спеціальної витяжною системою для вихлопних газів. У приміщенні встановлюються легкоскладивающіеся крісла або ліжка для нічного відпочинку чергової зміни з необхідною кількістю резервних місць з урахуванням посилення служби (на 2 варти одночасно).

Забороняється облицьовувати вартові приміщення спалимими синтетичними плівками, влаштовувати над ними санітарні вузли, проходи через вартове приміщення, проводити скління дверей, розміщувати меблі, перешкоджає збору варти по тривозі.

У приміщенні гаража повинні витримуватися відстані між пожежними автомобілями, які перебувають у бойовому розрахунку:

- Між автомобілями - не менше 2 м;

- Від крайнього правого (по виїзду) автомобіля до стіни - не менше 2 м;

- Від крайнього лівого (по виїзду) автомобіля до стіни - не мнее 1,5 м;

- Від автомобіля до граней колони - не менше 1 м;

- Від автомобіля до передньої або задньої стіни:

а) у гаражах на 1-3 автомобіля - не менше 2 м;

б) у гаражах на 4 і більше автомобілів - не менше 3 м.

У частинах, де є автомобілі повітряно-пінного гасіння, димососи, автодрабини, колінчаті підйомники і інша великогабаритна техніка, відстань від автомобіля (ззаду і спереду) до виступаючих частин будівельних конструкцій будинку повинна бути не менше 1 м і розташовуватися так, щоб не створювати перешкод руху особового складу чергового караулу за сигналом тривоги до іншої пожежної техніки.

Підлога в гаражі влаштовується з ухилом у бік воріт, стіни гаража рекомендується фарбувати олійною фарбою або покривати керамічною плиткою. Штучне освітлення влаштовується трьох видів: основне, чергове та аварійне. Аварійне освітлення повинно мати автономне джерело електроживлення.

Крім загальнообмінної вентиляції, приміщення гаражів повинні обладнуватися газовідводу для видалення назовні вихлопних газів від двигунів пожежних автомобілів. Газовідводи в межах гаража виконуються прихованої прокладкою, їх стояки для приєднання гнучких шлангів до вихлопним трубах двигуна не повинні виступати ЕА габарити автомобілів. Система газовідводу повинна бути постійно підключена до вихлопної системи автомобілів і саморазмикаться на початку його руху.

Ворота в гаражі пожежного депо влаштовуються завширшки не менше 4 метрів. У всіх випадках їх ширина повинна бути на 1 метр більше ширини перебувають на озброєнні пожежних автомобілів. Кожні ворота повинні мати механічні або автоматіческійе запори і обладнані фіксаторами, що попереджають мимовільне закривання або відкривання їх. У верхній частині воріт проводиться скління не менше 30% всієї площі воріт. У полотнище перших (від пункту зв'язку) воріт обладнується вхідні двері розмірами 0,7 х2, 0 м. Двері суміжних з гаражем приміщень повинні відкриватися в бік гаража.

Бойова одяг та спорядження кожного пожежного укладаються окремо на спеціально обладнані стелажі з фіксуються у відкритому положенні дверцятами або тумбочки. Стелажі (тумбочки) з бойовим одягом особового складу чергового караулу повинні розташовуватися позаду пожежних автомобілів. Допускається розміщувати їх збоку автомобілів, якщо відстань від стелажа (тумбочки) до автомобіля становить не менше 1,5 м.

У кожному гаражі для огляду й технічного обслуговування пожежних автомобілів повинні бути переносні електролампи напругою не вище 35В, захищені скляними ковпаками і металевою сіткою.

Оглядова канава повинна мати два спуски: один за ступеневою сходах, інший - по скобах, укріпленим у стіни канави. Зверху вона закривається гратами з металевих прутів діаметром не менше 12 мм, які фарбуються. За її периметру обладнується запобіжна реборда заввишки 8-10 см для попередження наїзду автомобіля на канаву, яка на в'їзді автомобіля скругляются. Усередині канава облицьовується керамічною плиткою і обладнується стаціонарним освітленням з напругою не більше 36 В, на її дно укладаються дерев'яні грати, у стінах влаштовуються ніші для інструменту. Перед роботою оглядова канава провітрюється, а після роботи забирається від промасленого ганчір'я і пролитих паливо-мастильних матеріалів.

Габарити стоянки автомобілів позначаються білими смугами шириною 10 см. Гаражі обладнуються табло погодних умов. На передній стіні в кожних воріт установлюються дзеркала заднього огляду розмірами не менше 1,0 х0, 4 м. На воротах або на передній стіні гаража робиться напис про порядок посадки особового складу по тривозі.

Забороняється стоянка в гаражі автомобілів, не передбачених штатами частини.

Забороняється в приміщеннях гаража зарядка акумуляторних батарей, застосування відкритого вогню, відпочинок особового складу в пожежних автомобілях, заправка автомобілів ПММ.

Обсяг приміщення пункту зв'язку на одного працюючого (диспетчер, радіотелефоніст і т. п.) повинен бути не менше 15 м3, площа - не менше 5 м2. Висота приміщення повинна бути не менше 3 м. Розміщення пунктів зв'язку в цокольних і підвальних поверхах не дозволяється.

У пунктах зв'язку має бути передбачено наявність як штучного, так і природного освітлення. Освітленість на робочому місці диспетчера повинна бути не менше 400 лк для люмінесцентних ламп і не менше 100 лк для ламп розжарювання. Допускається створення комбінованого освітлення, при цьому норма освітлення від світильників загального освітлення повинна бути не нижче 10% від норми комбінованого освітлення.

У приміщеннях пунктів зв'язку повинно бути передбачено аварійне освітлення. Воно повинно забезпечувати освітленість не нижче 5% від загальної норми освітленості.

Еквівалентний рівень шуму на робочих місцях диспетчерів не повинен перевищувати 65 дБ (за шкалою А шумоміра). При наявності в приміщенні телеграфного апарата під час його роботи допускається підвищення Рівня шуму на 10-15дБ.

Значення гранично допустимої напруженості електромагнітного поля на робочому місці диспетчера пункту зв'язку в діапазоні частот 50-3000 МГц не повинне перевищувати по електричної складової 5,0 У / м, за магнітної - 0,3 А / м.

Розстановка апаратури повинна бути виконана таким чином, щоб виключити можливість ураження обслуговуючого персоналу електричним струмом шляхом одночасного дотику до корпусу обладнання і труб водопровідної мережі або батарей опалення.

Для захисту обслуговуючого персоналу від поразки. струмом у випадку пробою ізоляції силової апаратури на корпус необхідно виконувати захисне заземлення або занулення.

За ступенем небезпеки ураження людей струмом пункти зв'язку належать до групи приміщень без підвищеної небезпеки. Диспетчери і обслуговуючий персонал повинні. Мати кваліфікаційну групу від другої до п'ятої. Всі працівники пунктів зв'язку, пов'язані з експлуатацією апаратури, не менше одного разу на шість місяців здають іспити кваліфікаційній комісії УПО, ГПО за правилами техніки безпеки.

При будівництві, ремонті і обробці приміщень пункту зв'язку забороняється застосовувати легковозгораемие матеріали, що виділяють при горінні токсичні речовини.

Коридори, проходи, основні і запасні виходи повинні утримуватися в справному стані, нічим не захаращуватися, у нічний час освітлюватися.

У приміщеннях пунктів зв'язку в легкодоступних місцях необхідно розмішати вуглекислотні вогнегасники в кількості, що визначається розмірами приміщень.

У приміщеннях пунктів зв'язку на видному місці повинні бути вивішені таблички з прізвищами осіб, відповідальних за техніку безпеки та протипожежну безпеку, а також інструкції з техніки безпеки, що враховують специфіку праці в даному підрозділі.

Пост технічного обслуговування пожежних машин повинен складатися з майстерні, кабінету безпеки руху, охорони праці та техніки безпеки, оглядової канави, заправного пункту та складу паливно-мастильних матеріалів. Стіни поста облицьовувалися керамічною плиткою, а обладнання забарвлюється згідно з вимогами Системи стандартів безпеки праці (ССБТ).

На посаді обладнуються:

- Витяжну шафу для зарядки акумуляторів з витяжкою;

- Заточувальний верстат (обладнаний опорним пристроєм і захисним щитком);

- Свердлильний верстат;

- Електропровід у котушках для переносних ламп;

- Шафа для інструментів, запасних частин та експлуатаційних матеріалів;

- Ящики металеві для чистої та брудної дрантя (окремо);

- Верстат з лещатами, обладнаний сіткою-екраном;

- Захисні окуляри, гумові рукавички, фартухи, брезентові рукавиці для роботи на обладнанні та з електролітом;

- Електророзетки і інший інструмент згідно з нормами належності настанови з технічній службі. На посту необхідно мати:

- Інструкції з техніки безпеки по роботі на кожному виді обладнання;

- Наказ начальника частини про допуск осіб для роботи на стінках (після здачі ними заліків з техніки безпеки) і список осіб, допущених до роботи на верстатах.

Майстерня укомплектовується, пристроями та інструментом згідно з типовим переліком "Настанови з технічної службі ДПС". Дозволяється зберігання в верстаках в невеликих кількостях (1-2 літра) лакофарбових матеріалів, електроліту, дистильованої води та кислоти в щільно закритому посуді.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 4990 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...