Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 6. Ефективність інвестиційних проектів



Відповідно до Методичних рекомендацій по оцінці ефективності інвестиційних проектів початкова інформація для розрахунків ефективності має наступну структуру: відомості про проект і його учасників; економічне оточення проекту, відомості про ефект від реалізації проекту в суміжних областях; грошовий потік від інвестиційної діяльності; грошовий потік від операційної діяльності; грошовий потік від фінансової діяльності.

Показники ефективності інвестицій дозволяють визначити ефективність вкладення коштів у той чи інший проект. При аналізі інвестиційних проектів використовуються наступні показники ефективності інвестицій:

- термін окупності, РР - це час, необхідний інвестору для відшкодування суми спочатку вкладеного капіталу.

, (7)

де РР - строк окупності інвестицій (років); К о - початкові інвестиції; CF - середньорічна вартість грошових надходжень від реалізації інвестиційного проекту.

- дисконтований період окупності, DBP - це тривалість найменшого періоду, після закінчення якого поточний чистий дисконтований дохід стає і надалі залишається невід'ємним. Розраховується шляхом підбору значення при різних варіантах термінів.

- період повернення позикових коштів, RP;

- чистий дохід, NV - це накопичений ефект за розрахунковий період. NV і NРV характеризують перевищення сумарних грошових надходжень над сумарними витратами для даного проекту відповідно без обліку та з урахуванням нерівноцінності їх різночасності.

- чистий дисконтований (наведений) дохід, NPV - це сума поточних доходів за весь розрахунковий період часу, приведених до початкового часу (різниця між наведеними доходами і наведеними інвестиціями). Це - основний показник, він повинен бути більше нуля (NРV> 0), що означає прибутковість проекту. Для визнання проекту ефективним з точки зору інвестора необхідно, щоб його NРV був позитивним; при порівнянні альтернативних проектів перевага повинна віддаватися проекту з високим значенням NРV (за умови, що воно позитивне).

- внутрішня норма прибутковості (рентабельності), IRR - норма прибутковості, або дисконтна ставка, при якій наведені доходи дорівнюють наведеним інвестицій (NРV = 0). Якщо внутрішня норма прибутковості проекту більше вартості інвестицій, то проект - прибутковий, і навпаки. У цілому критерій прибутковості проекту - виконання умови IRR> СС.

, (8)

де Цj - ціна j-го джерела коштів; dj - питома вага j-го джерела коштів у загальній вартості.

Внутрішня норма прибутковості (рентабельності) - технічно являє собою ставку дисконтування, при якій досягається беззбитковість проекту, що означає, що чистий дисконтована величина потоку витрат дорівнює чистої дисконтованої величиною потоку доходів. Для оцінки ефективності інвестиційних проектів значення внутрішньої норми прибутковості необхідно зіставити з нормою дисконтування «r». Проекти, у яких IRR> r, мають позитивний NРV і тому ефективні, ті ж, у яких IRR <r, мають негативне NРV і тому неефективні.

- індекс прибутковості, індекс рентабельності, індекс прибутковості, PI - це збільшене на одиницю ставлення NV до накопиченого обсягу інвестицій; це збільшене на одиницю ставлення NPV до накопиченого дисконтованої обсягом інвестицій; це відношення суми наведених ефектів до величини капіталовкладень.

(9)

Індекс прибутковості інвестицій перевищує 1, якщо, і тільки якщо, для цього потоку чисті грошові надходження мають позитивні значення. При NPV> 0, значення PI> 1 - проект ефективний.

Індекси прибутковості можуть бути різними, наприклад:

- індекс прибутковості витрат - відношення суми грошових приток (накопичень грошових коштів) до суми грошових відтоків (накопиченим витратам);

- індекс прибутковості дисконтованих витрат - відношення суми дисконтованих грошових приток до суми дисконтованих грошових відтоків;

- індекс прибутковості інвестицій - відношення суми елементів грошового потоку від операційної діяльності до абсолютній величині суми елементів грошового потоку від інвестиційної діяльності. Він дорівнює збільшеному на одиницю відношенню чистого доходу до накопиченого обсягу інвестицій;

- індекс прибутковості дисконтованих інвестицій (ІДДІ) - відношення суми дисконтованих елементів грошового потоку від операційної діяльності до абсолютною величиною дисконтованої суми елементів грошового потоку від інвестиційної діяльності. ІДДІ дорівнює збільшеному на одиницю відношенню чистого дисконтованого доходу до накопиченого дисконтованої обсягом інвестицій.

- середня норма рентабельності, ARR - це відношення між середньорічними надходженнями і величиною початкових інвестицій. Середня норма прибутку відображає ефективність інвестицій у вигляді процентного відносини грошових надходжень до суми первісних інвестицій.

, (10)

де ARR - розрахункова норма прибутку інвестицій, CF - середньорічні грошові надходження від господарської діяльності, Ко - вартість початкових інвестицій.

- модифікована внутрішня норма рентабельності, MIRR - визначається за коефіцієнтом дисконтування, який зрівнює наведену вартість інвестицій і нарощені величину надходжень від проекту. Використовується для складних грошових потоків. Критерій прибутковості проекту: MIRR> вартості проекту.

- точка беззбитковості проекту, BEP - це обсяг реалізації, при якому доходи підприємства дорівнюють його витратам.

- коефіцієнт покриття позикової заборгованості, DCR;

- потреба додаткового фінансування - це максимальне значення абсолютної величини негативного накопиченого дисконтованого сальдо від інвестиційної та операційної діяльності. Потреба у фінансуванні відображає мінімальний обсяг зовнішнього фінансування проекту, необхідну для забезпечення його фінансової реалізованості. Тому потреба у фінансуванні називається ще капіталом ризику.

- потреба в додатковому фінансуванні з урахуванням дисконту - це максимальне значення абсолютної величини негативного накопиченого дисконтованого сальдо від інвестиційної та операційної діяльності. Ця величина показує мінімальний дисконтований обсяг зовнішнього фінансування проекту, необхідну для забезпечення його фінансової реалізованості.

За сукупністю даних показників і приймається рішення щодо проекту. Однак показники ефективності інвестиційного проекту не є вирішальним фактором доцільності його реалізації, в середовищі невизначеності остаточне рішення інвестор приймає лише з врахуванням ризику інвестиційного проекту, що визначається кількісно або якісно.

Якісний підхід, що не дозволяє визначити чисельну величину ризику інвестиційного проекту, є основою для проведення подальших досліджень за допомогою кількісних методів (аналіз доречності витрат; метод аналогій, метод експертних оцінок), широко використовують математичний апарат теорії ймовірностей, математичної статистики, теорії дослідження операцій.

Найбільше поширення при оцінці ризику інвестиційних проектів (особливо виробничих інвестицій) отримали такі кількісні методи, як: статистичний метод; аналіз чутливості (метод варіації параметрів); метод перевірки стійкості (розрахунку критичних точок); метод сценаріїв (метод формалізованого опису невизначеностей); імітаційне моделювання (метод статистичних випробувань, метод Монте-Карло); метод коригування ставки дисконтування.

Підготовка будь-якого бізнес-плану інвестиційного проекту та оцінка його ефективності - це важкий та трудомісткий процес. Для його розробки необхідно розглядати декілька сценаріїв розвитку з урахуванням чутливості до змін на ринку, а також необхідний постійний контроль та коригування проекту з урахуванням фактичних змін в грошовому потоці. Здійснити це можливо лише за допомогою інформаційно-комп'ютерних технологій фінансового планування та контролю за інвестиціями. Сьогодні на ринку інформаційних технологій України представлений та успішно використовуються ряд програм такого виду: MICROSOFT PROJECT, TIME LIME, PRIMA VERA, COMFAR, PROJECT EXPERT, AЛЬT-IHBECT та ін.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 617 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...