Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Список використаних джерел 4 страница



- правильності застосування цін, курсів та вартості активів.

Подальший контроль витрат здійснюється згідно з щоквартальним планом, який складається структурними підрозділами та затверджується керівником такого підрозділу.

Контроль за усуненням виявлених у процесі подальших перевірок порушень та недопущенням їх у майбутньому покладається на керівників відповідних структурних підрозділів головного банку/філії, що допустили порушення.

Безпосередній контроль витрат банку передбачається ще на етапі планування, коли за допомогою економічних розрахунків з урахуванням виконання плану поточного року та припущеннями щодо майбутніх тенденцій на фінансовому ринку складається план на наступний рік. Такий план повинен враховувати в обов’язковому порядку прогнозований індекс інфляції і курсові коливання, за рахунок чого уже визначається на скільки відсотків підвищувати або скорочувати планові показники. Уже складений план з урахуванням усіх поправок виноситься на затвердження, де він проходить обов’язкову перевірку на раціональність, доречність і економічність, особливо у випадку політики економії або оптимізації витрат банку. А Наглядова Рада в свою чергу уже контролює виконання такого плану, особливо з приводу витрачання ресурсів банку.

Особливої уваги при контролі витрат заслуговують саме адміністративні витрати, адже вони займають таки вагому частку в загальній структурі витрат банку і на відміну від процентних менш прогнозовані. В їх структурі найбільш популярними для можливих перевитрат і викривлень є витрати на маркетинг і рекламу, експлуатаційні та господарські витрати,на охорону. Уваги заслуговує проблема дублювання операцій однією особою, особливо в період штатних скорочень і перекладання ряду обов’язків на працівників типової кваліфікації, а за часту одного і того ж відділу, що вагомо збільшує ризики.

Не менш простою постає проблема зменшення резервів банку під кредитні операції за рахунок покращення якості застави і можливості її реалізації. Що вже говорити про випадки видачі кредитних ресурсів великого масштабу не виходячи із економічної доцільності і вигоди, а з прямих вказівок вищого управлінського апарату.

В системі контролю банку окремо виділяють такий напрямок як внутрішній аудит.

Служба внутрішнього аудиту ПАТ «Приватбанк» діє на основі внутрішнього Положення про службу внутрішнього аудиту, затвердженого рішенням Наглядової ради].

Служба внутрішнього аудиту банку є регіональним органом, складається з керівника даної служби та ще одного аудитора, та підпорядковується Наглядовій раді ПАТ «Приватбанк». Керівник служби внутрішнього аудиту несе повну персональну відповідальність за організацію роботи підпорядкованого йому апарату, виконання покладених на службу завдань і функцій. Кандидатура керівника служби внутрішнього аудиту ПАТ «Приватбанк» погоджується у встановленому порядку з НБУ.

Роль служби внутрішнього аудиту полягає в оцінці та вдосконаленні ефективності системи внутрішнього контролю; для забезпечення ефективного виконання своїх обов’язків служба внутрішнього аудиту не несе відповідальності і не має владних повноважень щодо операцій, за якими вона здійснює аудит.

Служба внутрішнього аудиту виконує наступні функції:

- зменшення ризиків у проведенні операцій, пов’язаних з раціональним та ефективним використанням ресурсів банку;

- надання рекомендацій структурним підрозділам з приводу основних ризиків їхньої діяльності;

- проведення аудиту діяльності структурних підрозділів банку;

- перевірка результатів поточної фінансової діяльності банку, нагляд за поточною діяльністю, за дотриманням посадовими особами чинного законодавства;

- постійний перегляд системи операційних процедур та методів їх обліку;

- перевірка систем управління та передавання фінансової інформації, у т. ч. електронних інформаційних систем та електронних банківських послуг;

- координація своєї діяльності з діями належних аудиторських фірм при проведенні зовнішнього аудиту банку;

- складання та надання висновків і звітів при проведенні перевірки.

Щодо аудиту витрат банку, то службою внутрішнього аудиту власноруч розроблена індивідуальна програма перевірки, за результатами якої робиться висновок про ефективність служби внутрішнього контролю витрат.

Найбільш типовими порушеннями, які виявляються при перевірці доходів, витрат і збитків, що необґрунтовано занижують прибуток до оподаткування бюджету, можна вважати наступні:

- щодо заниження доходів:

а) зарахування до складу фондів безкоштовного надходження цінностей і грошей без відображення в податковій декларації для оподаткування;

б) віднесення доходів поточного звітного періоду до складу доходів майбутніх періодів для зниження прибутку і його оподаткування.

- щодо завищення собівартості банківських послуг:

а) віднесення амортизації невиробничих основних фондів;

б) монтаж нових пожежної та охоронної сигналізації та телефонізації;

в) списання сплачених штрафів і пені;

г) усі види капітальних ремонтів власних, а не орендованих, основних засобів;

д) програмне забезпечення (замість включення його до складу нематеріальних активів);

є) пряме списання без виправдовуючих документів.

- щодо завищення збитків:

а) списання пені та штрафів усіх видів;

б) списання нестач;

в) списання витрат за відсутності виправдовуючих документів;

г) списання безнадійної дебіторської заборгованості.

В ході ознайомлення з аудиторським висновком, наданим одній із установ банку можна судити про не значимість порушень при виконанні прямих обов’язків робітників банку відповідно до нормативних вимог. Але все ж проблема операційно-технологічного ризику і можливих перевитрат у випадку нераціональної діяльності залишається, що є одним із можливих шляхів подальшої оптимізації витрат банку.

Отже, загалом, система внутрішнього контролю банку потребує подальшого вдосконалення та розвитку, що пов’язане, в першу чергу, з запровадженням інтегрованих інформаційних систем, які б поєднували ведення бухгалтерського обліку з контрольними процедурами. З метою забезпечення стабільного функціонування і розвитку банк має створити ефективну систему внутрішнього контролю, яка передбачає оптимізацію взаємовідносин та обмін інформацією між внутрішнім контролем, зовнішнім та внутрішнім аудитом банку. Створення дієвої системи внутрішнього контролю є необхідною умовою забезпечення ефективності діяльності банківської установи. Така система повинна мати чітко визначені цілі, певну організаційну структуру, засоби та механізми реалізації поставлених цілей.


ВИСНОВОК

Протягом періоду з 4.05.2015 по 1.06.2015 було пройдено переддипломну практика, яка була поділена на дві частини. Перша частина у Сумській філії ПАТ КБ «Приватбанк» м. Суми (Україна), а друга в Śląski Urząd Wojewódzki (Сілезькому воєводському управлінні) в м. Катовіце (Польща).

Основним об’єктом дослідження протягом терміну практики були об’єкти витрат банку.

Витрати – зменшення економічних вигод у звітному періоді внаслідок проведення банком фінансово-господарських операцій у формі відтоку чи зменшення активів або збільшення заборгованості, що призводить до зменшення власного капіталу, за винятком зменшення, пов’язаного з виплатами акціонерам та вилученням власниками.Їх облік відбувається в автоматизованому режимі, за допомогою інформаційної системи «1С:Підприємство», яка формує бухгалтерські документи на кожному етапі руху основних засобів на підприємстві.

Тобто, з позицій обліку під дефініцією «витрати» розуміють зменшення активів, або ж економічної вигоди за звітний період, або збільшення заборгованостей. Щодо класифікацій витрат, які пов’язані з банківською діяльністю, то визначена вона згідно Закону України «Про банки і банківську діяльність». Також, типова класифікація витрат, наводиться у Положенні про облікову політику будь-якого банку. Вона наглядно показує високий рівень нормативно-правового регулювання діяльності банку, що є одною з умов його функціонування.

Створення, формування, визнання та оцінка витрат банківських установ регламентується численною кількістю МСФЗ, що викликано значною кількістю видів витрат. Витрати є керованою ланкою діяльності, підлягають аналізу, обліку та контролю. У банківських установах головними органами за управлінням витрат виступають загальні збори учасників, правління банку та спостережна рада. Інформацію про витрати банку залежно від джерела можна поділити на групи: планові документи, облікові дані, звітність, контрольні дані. Витрати визначають у звіті про фінансові результати та обліковують у 7-му класі Плану рахунків.

Завдяки переддипломній практиці у ПАТ КБ «Приватбанк» було поглиблено та закріплено теоретичні та практичні знання з обліку та аналізу витрат банку. Також важливим етапом проходження практики стало дослідження організаційно-економічного стану банкку та розробка рекомендацій щодо його покращення.

Ведення бухгалтерського обліку на досліджуваному підприємстві відповідає чинному законодвству та характеру діяльності банку. В банку бухгалтерський облік регулюється за допомогою облікової політики. Наказ про облікову політику є основним внутрішнім документом, яким регулюється організація облікового процесу та є обов'язковим для виконання всіма службами і працівниками підприємства.

Переддипломна практика в Сілезькому воєводському управлінні у м. Катовіце, яка відбувалася з 18.05.15 по 29.05.15, сприяла розширенню теоретичних та практичних знань з обліку та контролю, ознайомленню з адмініструванням у Польщі, з принципами роботи та з організацією ведення бухгалтерського обліку, а також з документами, що регулюють діяльність органу адміністрування, як на локальному, так і на загальнодержавному рівні.

Узагальнюючи можна сказати, що матеріали зібрані та опрацьовані під час переддипломної практики будуть використані як основа для написання дипломної робота на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня «бакалавр».


СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ

1. Новашина Т.С., Карасева Т.В. Управление затратами банка. Методическое пособие. – «БДЦ-пресс», 2005 г

2. Скрипник, М. І. Затрати і витрати: проблема трактування понять [Ел.ре.] / Проблеми теорії та методології бухгалтерського обліку, контролю і аналізу – 2005. Реж. доступу: http://www.nbuv.gov.ua/portal/soc_gum/ptmbo/2009_1/stat26.pdf. - Назва з домашньої сторінки Інтернету.

3. Етимологія поняття «витрати» та його сучасні особливості» Вісник НТУ «ХПІ». 2013. № 20 (993) – nbuv.gov.ua/j-pdf/vepitp_2013_20_25.pdf

4. Герасимович, А. М. Аналіз банківської діяльності [Текст] / А. М. Герасимович, М. Д. Алексеєнко, І. М. Парасій-Вергуненко. – К.: КНЕУ, 2006. – 600 с. - ISBN 5-93517-121-Х.

5. Стойко, О. Я. Банкiвськi операцii [Текст]: Навчальний посібник / уклад. О. Я. Стойко – К: Економiка, 2004. – 456 с., ISBN 978-962-235-421-7

6. Котляров С.А. Управление затратами – СПб: Питер, 2001. – 160 с.: ил. – Серия «Краткий курс»

7. Правила бухгалтерського обліку доходів і витрат банку [Електронний ресурс] / Постанова Правління НБУ від 18.06.2003 № 255. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0583-03. - Назва з домашньої сторінки Інтернету.

8. + Литвин, Н. Б. Фінансовий облік у банках (у контексті МСФЗ) [Текст]: навч. посіб. / Н. Б. Литвин; Мін-во освіти і науки України, ТНЕУ. – К.: «Хай&Тек Прес», 2010. - 608 с. - ISBN 978-966-2143-35-5.

9. Шохин, Е. И. Финансовый менеджмент [Текст]: Е.И. Шохин – М: ФБК-ПРЕСС, 2004 – 408 с. – ISBN 978-324-471-6

10. Лаврушин О. И. Банковское дело [Текст]: учебник / О. И. Лаврушин. – М.: Банковский и биржевой научно-консальтуционный центр, 2002. – 260 с. – ISBN 765-643-178-9

11. Панасюк, В. М. Витрати виробництва: управлінський аспект [Текст]: монографія / В. М. Панасюк. - Тернопiль: Астон, 2005. - 288. – ISBN 966-308-113-9.

12. Про затвердження Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України та Інструкції про застосування Плану рахунків бухгалтерського обліку банків України: Постанова Правління НБУ від 17 червня 2004 р. № 280 (редакція від 2 липня 2013 р.) [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://www.rada.gov.ua, Про схвалення Методичних рекомендацій щодо організації процесу формування управлінської звітності в банках України: Постанова Правління НБУ від 6 вересня 2007 р. № 324 [Електронний ресурс]. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z0918-04.

13. Пришляк, Г. В. Концепція класифікації витрат для управління діяльністю банку [Текст] / Г. В. Пришляк //Проблеми і перспективи розвитку банківської системи України. – 2009. – Вип. 24. – С. 340-346

14. Когут У. І. Критерії класифікації витрат підприємства [Електронний ресурс] – Режим доступу: http://ena.lp.edu.ua:8080/bitstream/ntb/585/1/08.pdf

15. Москалюк, В. В. Класифікація витрат окремих підрозділів комерційного банку для цілей контролю [Текст] / В. В. Москалюк // Финансы, учет, банки. – 2007. – Выпуск № 13. – С. 102-107

16. Облік і аудит у банках [Текст] / О. Г. Коренєва, Н. Г. Слав’янська, Н. Г. Євченко, О. В. Карпенко. – С.: Університетська книга, 2007. – 493 с. – ISBN 966-680-303-8.113

17.. Про затвердження інструкції про порядок складання а оприлюднення фінансової звітності банків України [Електронний ресурс] / Постанова Правління НБУ від 24.10.2011 № 373. – Режим доступу: http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/z1288-11. - Назва з домашньої сторінки Інтернету.

18. Фаріон, Т. Система внутрішнього контролю банків України: стан та тенденції розвитку [Текст] / Т. Фаріон, Г. Спяк // Економічний аналіз. – 2010. - № 7. – С. 166 – 169.

19. Організація контролю в банку [Текст]: навч. посіб. / уклад. І. В. Бєлова. – Суми: Університетська книга, 2009. – 302 с. ISBN 102-256-145-7

20. Система внутрішнього аудиту банку: проблеми та шляхи їх вирішення [Електронний ресурс] / Донецький державний університет управління. – Режим доступу: http://www.rusnauka.com /5_NITSB_2009/Economics/40841.doc.htm – 05.01.2019. - Назва з домашньої сторінки Інтернету.

21. Сало І.В., Криклій О.А. Фінансовий менеджмент банку: Навчальний посібник. – Суми: ВТД «Університетська книга», 2007. – 314 с.

22. Фінансова звітність [Електронний ресурс]: Публічне акціонерне товариство комерційний банк «Приватбанк» - Режим доступу: https://privatbank.ua/ua/about/finansovaja-otchetnost/



ДОДАТКИ


Додаток Б

Таблиця Б.1 – Динаміка та структура пасивів ПАТ КБ «Приватбанк» з 01.01.2013 по 01.01.2015 рр.

Пасиви На На На Абсолютний приріст, млн. грн.. Темп росту, %
01.01.2013 01.01.2014 01.01.2015
сума, млн. грн. питома вага, сума, млн. грн. питома вага, сума, млн. грн. питома вага, в порівнянні з попереднім роком за період аналізу в порівнянні з попереднім роком за період аналізу
% % % на на на на
      01.01.2014 01.01.2015 01.01.2014 01.01.2015
1.Зобов'язання   89,39   90,53   88,91   -12291   125,99 93,67 118,01
2. Власний капітал   10,61   9,47   11,09       110,99 111,74 124,02
Усього пасивів               -9906   124,39 95,38 118,65

Таблиця Б.2 – Динаміка та структура зобов’язань ПАТ КБ «Приватбанк» за період з 01.01.2013 р. по 01.01.2015р.

Зобов'язання На На На Абсолютний приріст, тис. грн.. Темп росту, %
01.01.2013 01.01.2014 1.01.215
сума, тис. грн. питома вага, % сума, тис. грн. питома вага, % сума, тис. грн. питома вага, % в порівнянні з попереднім роком за період аналізу в порівнянні з попереднім роком за період аналізу
на 01.01.2014 на 01.01.2015 на 01.01.2014 на 01.01.2015
                         
1. Кошти банків   0,008   0,046   0,125       7,432 2,558 19,014
2. Кошти клієнтів   0,690   0,688   0,777       1,256 1,058 1,329
у тому числі                        
2.1 кошти юридичних осіб   0,133   0,138   0,185       1,311 1,253 1,642
2.2 кошти фізичних осіб, усього   0,557   0,550   0,592       1,243 1,009 1,254
3. Боргові цінні папери, емітовані банком   0,041   0,041   0,011   -5974854 -4340455 1,257 0,252 0,317
4. Інші залучені кошти   0,011   0,017   0,034       2,035 1,824 3,712

Продовження таблиці Б.2

                         
5.Зобов’язання щодо поточного податку на прибуток   0,000   0,000   0,000 -51277   -44632 0,000 0,000 0,130
Відстрочені податкові зобов’язання   0,001   0,000   0,001 -5271     0,938 2,893 2,713
Резерви за зобов'язаннями   0,000   0,000   0,000 -2347     0,941 1,377 1,295
Інші фінансові зобов’язання   0,168   0,185   0,016   -33120819 -23105881 1,386 0,079 0,110
Субординований борг   0,008   0,017   0,029       2,738 1,594 4,364
Зобов’язання групи вибуття   0,000   0,000   0,000       - 0,000 0,000
Усього зобов’язань   100,000   100,000   100,000   -12290592   1,260 0,937 1,180
у тому числі в іноземній валюті   0,578   0,482   0,494   -3813562   1,052 0,959 1,009

Таблиця Б.3 – Динаміка та структура власного капіталу ПАТ КБ «Приватбанк» за період з 01.01.2013р. по 01.01.2015 р.

Пасиви На 01.01.2013 На 01.01.2014 На 01.01.2015 Абсолютний приріст, млн. грн.. Темп росту, %  
 
сума, млн. грн. питома вага,% сума, млн. грн. питома вага,% сума, млн. грн. питома вага,% в порівнянні з попереднім роком за період аналізу в порівнянні з попереднім роком за період аналізу  
на 01.01.2014 на 01.01.2015 на 01.01.2014 на 01.01.2015  
 
1. Статутний капітал   0,814   0,805   0,798       1,098 1,107 1,215  
2. Емісійні різниці 19,7 0,001 19,7 0,001 19,7 0,001              
3. Незареєстровані внески до статутного капіталу           0,044       - - -  
Нерозподілений прибуток (непокритий збиток   0,086   0,095   0,039   -1044 -689341 1,226 0,458 0,561  
Резервні та інші фонди банку   0,068   0,065   0,064 75,9     1,061 1,089 1,156  
Резерви переоцінки 561,5 0,031 687,2 0,034   0,055       1,224 1,817 2,223  
Усього власного капіталу                   1,11 1,117 1,24  

Таблиця Б.4 – Динаміка та структура активів ПАТ КБ «Приватбанк» за період з 01.01.2013р. по 01.01.2015р.

Активи На 01.01.2013 На 01.01.2014 На 01.01.215 Абсолютний приріст, млн. грн. Темп росту, %  
 
сума, млн. грн. питома вага, % сума, млн. грн. питома вага, % сума, млн. грн.. питома вага, % в порівнянні з попереднім роком за період аналізу в порівнянні з попереднім роком за період аналізу  
на 01.01.2014 на 01.01.2015 на 01.01.2014 на 01.01.2015  
 
                           
Грошові кошти та їх еквіваленти   15,63   14,99   13,23   -5081   119,29 84,20 100,44  
Кошти обов’язкових резервів банку в НБУ   0,72   0,73 0,76 0,0004   -1565,24 -1237,24 126,49 0,05 0,06  
Торгові цінні папери 0,02 0,00001 0,018 0,00001 0,029 0,00001 -0,002 0,011 0,009 90,00 161,11 145,00  
Кошти в інших банках, усього   0,90   1,63   0,60   -2266 -334 224,32 35,00 78,51  
у тому числі в іноземній валюті   0,90   1,63   0,60   -2266 -334 224,32 35,00 78,51  
Кредити та заборгованість клієнтів, усього   65,96   66,46   78,86       125,34 113,18 141,87  

Продовження таблиці Б.4





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 830 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.011 с)...