Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. Економічне зростання – основний показник розвитку і добробуту кожної країни



Економічне зростання – основний показник розвитку і добробуту кожної країни. Основними показниками економічного зростання є абсолютне збільшення продукту або його збільшення на душу населення. Обсяг продукту (Y) залежить від кількості виробничих факторів (або ресурсів) та рівня технічного прогресу. До основних виробничих факторів належать капітал (К) та праця (L). Залежність між затратами виробничих факторів і продуктом описується з допомогою виробничої функції: Y = f(K,L).

Фактори економічного зростання поділяють на три групи:

доходу, що впливає на сукупний попит.

Також до основних факторів економічного зростання належать: запас капіталу, приріст населення, технічний прогрес.

Залежно від того, які джерела і фактори є визначальними у забезпеченні економічного зростання, розрізняють три його типи:

Модель економічного зростання Євсія Домара (1947 р.) є однією з перших спроб обґрунтувати довгострокове економічне зростання на основі кейнсіанської макроекономічної теорії.

Модель Домара ґрунтується на таких засадах:

Модель Р.Харрода була запропонована ним у 1939 р. Вона ґрунтується на таких самих передумовах, що й модель Є.Домара.

Особливості моделі Р.Харрода:

Обмеженість кейнсіанських моделей макроекономічного зростання намагаються подолати неокласичні моделі.

Однією з неокласичних моделей економічного зростання є модель Роберта Солоу, яка була розроблена ним у 1956 р., а у 1987 р. отримав за цю роботу Нобелівську премію з економіки.

Перевагами неокласичної моделі Солоу є, по-перше, те, що в ній описується механізм довгострокового рівноважного економічного зростання та повного використання усіх видів ресурсів.

По-друге, до цієї моделі вводиться чинник технологічного прогресу, який забезпечує постійне економічне зростання, що являє собою надійну основу зростання добробуту.

По-третє, вона дає відповідь щодо критерію оптимальності економічного зростання – максимізації споживання.





Дата публикования: 2015-07-22; Прочитано: 411 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...