Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Покази до постановки кава-фільтра



Абсолютні покази:

1. Епізоди повторної ТЕЛА незважаючи на адекватну антикоагулянтну терапію.

2. Випадки ТЕЛА коли призначення антикоагулянтів протипоказано.

3. Профілактична постановка фільтра у пацієнтів з високим ризиком ТЕЛА.

4. Фільтр встановлюється після спішної емболектомії з легеневої артерії.

5. Парадоксальний (артеріальний) емболізм судин внутрішніх органів у пацієнтів з тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок і наявністю артеріо-венозного шунта.

Відносні покази:

1. Флотуючий тромб в клубовій,стегновій чи НП вені.

2. Фільтр встановлюється в онко хворих пацієнтів з тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок замість призначення антикоагулянтів з метою зменшення ризику кровотеч.

3. Профілактична імплантація фільтра у пацієнтів з високим ризиком ТЕЛА і її ускладненнями перед хірургічними втручаннями.

4. Фільтр встановлюється пацієнтам з численними травмами, у яких висока ймовірність довгого знаходження в лежачому положенні після оперативного лікування і в яких в минулому виявлений тромбоз глибоких вен нижніх кінцівок.

Покази до постановки тимчасового кава- фільтра:

1. Для профілактики ТЕЛА на час тромболізису.

2. В якості профілактичної міриперед хірургічними операціями у пацієнтів з підтвердженим тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок.

3. В якості профілактичної міри при вагітності з підтвердженим тромбозом глибоких вен нижніх кінцівок.

Протипокази. В даний час не існує абсолютних проти показів до імплантації кава-фільтра. Внаслідок відомої тромбогенності, необхідні дуже чіткі покази до постановки фільтра у пацієнтів з гіперкоагуляцією. В даному випадку замість фільтра з великою ефективністю (а значить і з великою тромбогеннісю) потрібно надати перевагу менш ефективному (прозорому) фільтру. У пацієнтів з тромбопатіями та під час системного тромболізису рекомендовано використовувати тимчасові кава-фільтри – з метою зменшення ризику ретроперитонеальних кровотеч.

Техніка черезшкірної імплантації кава-фільтрів різних конструкцій має багато спільного. Імплантація кава-фільтрів проводиться в рентген операційній. Для оцінки стану нижньої порожнистої вени і отримання інформації про ембологенний тромб спочатку виконується ретроградна або антеградна ілеокаваграфія. Вибір доступу (ретроградний - яремний, підключичний; антеградний - стегновий) залежить від передбачуваної локалізації тромбу: проведення катетера через тромбовану вени загрожує фрагментацією тромб з розвитком ТЕЛА.

Кава-фільтр імплантують безпосередньо нижче усть ниркових вен. При низькому положенні кава-фільтра, між ним і гирлами ниркових вен утворюється "мертвий" простір, підвищується ризик тромбоутворення і ТЕЛА. Після імплантації кава-фільтра проводиться контрольна рентгенографія для перевірки його місця розташування. Протягом 2 діб хворий знаходиться на постільному режимі; на 5-6 днів призначають антибіотики, проводять гепаринізацію.

Протиемболічні кава-фільтри надійно запобігають ТЕЛА, частота розвитку післяопераційної емболії не перевищує 1,2%. Виникнення її пояснюють низкою причин: помилковою імплантацією кава-фільтра в протоці нижньої порожнистої вени, неправильною його фіксацією, утворенням тромбів між фільтром і нирковими венами, тромбозом розширених паракавальні колатералей, утворенням тромбів на поверхні фільтра.

Контроль локалізації фільтра. З цією метою використовують різні методи, але найбільш часто флебографію (ФГ), комп'ютерну томографію (КТ) та ультразвукове дослідження.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 1798 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...