Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Відбір матеріалу та його конспектування



Після складання бібліографії необхідно починати поглиблене вивчення літератури. Основною формою вивчення літератури по темі курсової роботи є складання конспекту прочитаних книг і статей. В ході вивчення літератури студент повинен відбирати і осмислювати необхідний для курсової роботи матеріал, виходячи з намічених розділів майбутньої роботи. У конспекті бажано відзначати в якій частині роботи буде використаний той або інший матеріал, то або інше положення, що розвивається автором відповідного літературного джерела. Вельми важливо записувати свої думки, думки, що виникають безпосередньо при читанні того або іншого літературного джерела. Готових рецептів читання наукової літератури не існує. Проте можна рекомендувати таку схему опрацьовування джерел: ознайомитися по змісту із загальним змістом і структурою роботи, прочитати введення і висновок, щоб визначити ступінь важливості даного літературного джерела. Після цього ухвалюється рішення, які розділи і розділи необхідно законспектувати.

Слід підкреслити необхідність критичного відношення до джерел. При науковому дослідженні доводиться користуватися популярною літературою, засобами масової інформації і сайтами INTERNET. У зв'язку з цим необхідно в ході дослідження виробити свою точку зору з даного питання. Необхідне ретельне критичне зіставлення джерел, відбір найбільш достовірних, несуперечливих фактів і теоретичних положень.

В ході конспектування літературних джерел незрозумілі слова і терміни по можливості треба тут же роз'яснювати за допомогою словників і довідників. Складені конспекти робіт слід систематизувати, тобто розкласти по розділах і параграфах.

Обробка зібраного первинного матеріалу полягає в його систематизації, узагальненні, аналізі, ув'язці з літературними даними і формулюванні виводів. Разом з традиційними методами дослідження, в курсових роботах використовують сучасні математичні методи, із застосуванням ЕОМ. Обробка і ретельний аналіз уточнених і заповнених матеріалів дозволяють ввести в аналіз більший потік інформації, зменшити на цій основі елементи суб'єктивізму, отримати достовірні методи.

Основну частину первинного матеріалу складають статистичні дані. При обробці зібраних даних треба перш за все розчленувати сукупності на групи, однорідні по яких-небудь ознаках. Оскільки всяке явище здійснюється в просторі, то і групувати явища потрібно перш за все за територіальною ознакою. Територіальні угрупування є особливим інтересом для географічних досліджень. За допомогою угрупувань можна показати структуру сукупності, виділити основні типи і форми явищ, виявити взаємозв'язки між явищами. Результати обробки статистичних даних, як правило, оформляють у вигляді таблиць. Таблична форма дозволяє викласти матеріал найзручніше, компактно, наочно і раціонально. До того ж, таблиці є найбільш поширеним видом ілюстративного матеріалу. Поширеною формою ілюстрації в роботах по географії є графіки і діаграми. Графічне зображення результатів аналізу статистичних даних сприймається набагато легше, ніж таблиця. Обов'язковою ілюстрацією курсової роботи є карта або серія карт. За змістом вони часто є рівноцінною з текстом частиною роботи. З принципами складання і оформлення карт студенти знайомляться на лекціях і практичних роботах в курсі «Картографія».





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 300 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...