Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема, обсяги курсової роботи



Першим етапом написання курсової роботи є визначення загальної тематики наукового дослідження.

У другому семестрі III курсу згідно з навчальним планом кафедра фізичної та економічної географії пропонує студентам для вибору список курсових робіт. Порядок визначення теми передбачає, що студент самостійно обирає тему, обґрунтовує її актуальність, практичне значення, існування предмету та об’єкту дослідження. Тематика робіт, яка запропонована кафедрою, є орієнтовною. Тому студент може запропонувати свою тему курсової роботи, яка відповідає змісту географічного дослідження, погодивши її з викладачем курсу. Якщо студент вагається під час вибору теми, то йому доцільно звернутися до викладача. Для полегшення вибору теми та виконання курсової роботи в додатку А наведені основні напрямки географічних досліджень, які містять також приблизне перелік орієнтовних тем курсових робіт.

Тема курсової роботи повинна бути сформульована коротко, відповідати суті обраних об’єкту та предмету дослідження, вказувати на мету дослідження і його завершеність.

Написання курсових робіт представляє собою певну систему, яка має на мету підготувати студентів до написання дипломної роботи спеціаліста або магістерську роботу. Перша курсова робота (III курс, II семестр) як правило являє собою перший етап дослідження, тому вибір теми визначає напрямок подальшого наукового дослідження, а саме другу курсову (IV курс, I семестр) та дипломну роботи. Кожна курсова робота є самостійним дослідженням, але може являти собою складову частину майбутньої дипломної роботи. Курсова робота IV курсу відрізняється від першої глибиною змісту та характером наукового пошуку.

Після вибору теми курсової роботи кафедра назначає наукового керівника – викладач кафедри. У якості консультантів по окремим розділам наукового дослідження можливе залучення провідних спеціалістів інших кафедр. Науковий керівник визначає загальний напрямок дослідження, оцінює результати окремих етапів їх виконання. Виконання у зазначений термін та успішний захист курсової роботи насамперед визначається наполегливою працею студента та вмінням раціонально використовувати час. На початку роботи науковий керівник надає методичну допомогу при опрацюванні наукової літератури, складанні змісту курсової роботи, але у подальшому дає можливість прояву самостійності та ініціативи студента.

Загальний обсяг курсової роботи не повинний перевищувати 35-40 сторінок друкованого тексту.

2.2 Складання первинного плану схеми курсової роботи

Після затвердження теми курсової роботи та призначення наукового керівника студент зобов’язаний у стислий термін зустрітися зі своїм керівником для проведення першої консультації. На ній науковий керівник у загальному вигляді знайомить студента зі змістом майбутньої курсової роботи, дає рекомендації для опрацювання обов’язкової літератури та завдання сформулювати пошукову задачу и програму дослідження. При складані програми дослідження та плану виконання курсової роботи (незалежно від теми) студент повинен спиратися на поради наукового керівника та навчальні посібники.

Складені студентом програма дослідження та зміст курсової роботи обговорюються з науковим керівником та затверджуються. Треба пам’ятати, що складений на початку роботи зміст є первинним і може у процесі більш глибокого вивчення об’єкту, що досліджується, уточнюватися шляхом внесення додаткових розділів або скорочення вже існуючих.

Традиційно курсова робота складається з наступних елементів:

· Титульний лист

· Зміст

· Вступ

· Розділи основної частини

· Висновки

· Список джерел інформації (список літератури)

· Додатки (якщо потрібно)

При написанні вступу стисло обґрунтовується актуальність та необхідність проведення дослідження, формулюються мета та задачі курсової роботи, дається загальна характеристика об’єкту дослідження.

Обґрунтування актуальності вибраної теми - початковий етап будь-якого дослідження. Наскільки правильно автор розуміє вибрану тему і оцінює її з погляду своєчасності і соціальної значущості, характеризує його наукову зрілість і професійну підготовленість.

Освітлення актуальності не повинне бути багатослівним. Достатньо декількома пропозиціями висловити головне - суть проблеми, обуславливающей актуальність теми. Проблема завжди виникає тоді, коли старе знання вже виявило свою неспроможність або неповноту, а нове ще не придбало розвинених форм. Таким чином, проблема в науці - це суперечлива ситуація, яка вимагає свого рішення.

По суті, саме вибір проблеми в значній мірі визначає як стратегію дослідження в цілому, так і напрям наукового пошуку зокрема. Не випадково вважається, що сформулювати наукову проблему означає показати уміння відокремити головне від другорядного, виявити те, що вже відоме і що до цих пір невідоме науці в певній області дослідження.

Від обґрунтування актуальності вибраної теми логічно переходять до формулювання мети дослідження, а також указують конкретні завдання, які повинні бути дозволені відповідно даній меті.

Далі формулюються об'єкт і предмет дослідження. Об'єкт - це процес або явище, яке породжує проблемну ситуацію і вибирається для вивчення. Предмет - це те, що знаходиться у межах об'єкту. Об'єкт і предмет дослідження, як категорії наукового процесу, співвідносяться між собою як загальне і приватне. У об'єкті виділяється частина, яка є предметом дослідження. Саме на нього і буває направлена основна увага, саме предмет дослідження визначає тему роботи, яка виноситься на титульний лист у вигляді заголовка.

Розробка основної частини. В залежності від теми курсової роботи основна частина може складатися з різної кількості розділів та підрозділів (пунктів, підпунктів). Основному тексту кожного розділу може передувати передумова зі стислим описом обраного напрямку та обґрунтування застосованих методів дослідження. Виклад основної частини підпорядковують одній провідній ідеї, чітко визначеній студентом. Назви розділів та підрозділів повинні бути стислими та відповідати меті та змісту, при цьому вони не повинні повторювати назву курсової роботи.

Перший розділ є за своєю сутністю теоретичним. В ньому висвітлюється стан обраної проблеми та існуючі підходи до її рішення. Для цього необхідно провести аналітичний огляд літератури з досліджуємого питання, висвітлити теоретико-методологічні основи обраної теми курсової роботи. В цій частині остаточно обґрунтовують вибір напрямку дослідження.

Окремі параграфи першого розділу можуть бути присвячені наступним питанням:

1) розкриття специфіки понятійно-термінологічного апарату досліджуваної теми;

2) аналіз існуючих класифікацій та типологій;

3) знайомство з попередніми дослідженнями обраної тематики;

4) обґрунтування регіону дослідження;

5) аналіз вже існуючих методик дослідження, тощо.

В кінці першого розділу необхідно зробити висновок, в якому чітко зазначити який саме аспект географічного дослідження у подальшому буде розкрито автором курсової роботи. Їх наявність дає змогу вивільнити загальні висновки від другорядних подробиць.

Другий розділ присвячений проведенню географічного дослідження, тобто саме тут викладається методика даного дослідження з використанням логічних законів та правил. В залежності від теми курсова робота може складатися з різної кількості розділів, глав та підпунктів. Їх назви повинні бути стислими и відповідати меті та змісту. Назви змісту роботи не мають повторювати назву курсової роботи.

Важливим моментом роботи є вибір дослідницьких заходів – інструмента отримання фактичного матеріалу, який необхідний для досягнення мети курсової роботи. Під географічною інформацією розуміють цифри, факти, відомості, які характеризують даний об’єкт дослідження. Щоб уникнути помилок і невірних висновків необхідно перевірити надійність і достовірність даних, а також забезпечити репрезентативність.

Географічна інформація може бути кількісною і якісною. Результати цього етапу дослідження використовуються як вихідний матеріал для написання наступного підрозділу.

Третій розділ присвячений впровадженню матеріалів дослідження у практичну діяльність майбутнього спеціаліста. В залежності від напрямку підготовки студент розробляє методичні поради до використання результатів курсової роботи у викладанні географії у школі, при організації рекреаційної діяльності, виготовлення серії навчальних карт тощо.

Висновки. На підставі одержаних результатів як теоретичного, так і практичного характеру та, наведених у розділах курсової роботи, формулюють висновки, в яких відображуються стан питання (проблеми), її практичний аналіз, перспективи розв'язання, ступінь вирішення задач, раніше сформульованих у вступі курсової роботи. У висновках необхідно наголосити на якісних та кількісних показниках здобутих результатів, викласти рекомендації що до їх використання.

Список літератури. Складається перелік використаннях під час написання курсової роботи літературних джерел. До них заносять також фондові, картографічні джерела та офіційні сайти INTERNET.

Додаток. Щоб уникнути перевантаження основної частини роботи графічними, статистичними та картографічними матеріалами, розрахунками та ілюстраціями вони згідно загальних правил оформлюються у якості додатків до курсової роботи.

Досить відповідальним моментом виконання курсової роботи є складання календарного плану написання курсової роботи, у якому вказуються терміни виконання кожного етапу створення курсової роботи та її захисту. Календарний план забезпечує систематичність роботи студентом над курсовою роботою та раціональне використання часу відведеного на самостійну роботу. Студент повинен регулярно (у зазначений керівником час) інформувати викладача про хід виконання роботи, та представляти йому окремі розділи та підрозділи роботи для ознайомлення та виправлення помилок.

Приблизний календарний план виконання курсової роботи





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 614 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...