Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ситуація для аналізу. У новому положенні про контору, яке стали застосовувати в одній із зарубіжних країн, були вказані такі вимоги до персоналу:



У новому положенні про контору, яке стали застосовувати в одній із зарубіжних країн, були вказані такі вимоги до персоналу:

1. Богобоязнь, охайність і пунктуальність — умови для правильного ведення справи.

2. Тепер персонал повинен бути присутнім тільки від 6 год. ранку до 6 год. вечора. У неділю ходять до церкви. Щоранку у головній конторі молитва.

3. Від кожного очікується позаурочна праця, якщо цього вимагають інтереси справи.

4. Старший за стажем службовець відповідає за чистоту в конторі. Молодь і молоді партнери приходять за 10 хв. до молитви і залишаються у його розпорядженні й після закінчення роботи.

5. Приписано носити простий одяг, заборонені яскраві кольори. Необхідно носити панчохи тільки передбаченого розпорядком вигляду. В

/

Загальні засади управління й менеджменту

конторі не дозволено бути в калошах і пальто, оскільки персоналу можна користуватися пічкою. За поганої погоди не можна носити в приміщенні контори шарфи і капелюхи. Крім того, у зимовий час рекомендовано приносити з собою щоденно 3 кг вугілля на людину.

6. У робочий час заборонені розмови. Службовець, який палить сигарети, споживає алкоголь у будь-якому вигляді, відвідує більярдні або політичні клуби, дає привід до сумнівів у його честі, розсудливості, порядності і добросовісності.

7. Прийом їжі дозволено між 11.30 і 12.00. Однак робота на цей час не зупиняється.

8. Необхідно з повагою і люб'язністю зустрічати клієнтів та керівників бізнесу.

9. Кожний службовець повинен турбуватися про збереження свого здоров'я, під час хвороби виплата заробітної плати припиняється. Тому настійно рекомендовано відкладати із своєї зарплати певну суму для такого випадку та на старість, щоб при втраті працездатності й при зниженні продуктивності не бути тягарем для суспільства.

10. На завершення слід підкреслити широту цього нового положення про контору. І, як результат, очікується зростання продуктивності.

***

1. Якому етапу розвитку менеджменту відповідає наведений текст положення про контору?

2. Як ви думаєте, це положення діяло в США? У Західній Європі? В Японії?

3. Які пункти із цього положення ви перенесли б у правила внутрішнього розпорядку для управлінських працівників вітчизняного підприємства?

2.

Еволюція управлінської думки

Глибоке усвідомлення основних концепцій менеджменту як науки потребує аналізу причин виникнення, періодизації її розвитку, особливостей наукових шкіл та сучасних концепцій. Історія і напрями наукових досліджень проблематики управління виробничо-господарськими організаціями українських учених та сучасні наукові підходи до формування моделі менеджменту є основою побудови життєздатної моделі вітчизняного менеджменту.

2.1. Зародження та розвиток менеджменту як науки

Тривалий час науковці-економісти сперечалися щодо того, вважати управління наукою чи мистецтвом. Натепер ні в кого не викликає сумнівів, що менеджмент є самостійною галуззю знань і сферою досліджень, оскільки наука у загальному розумінні — це сфера дослідницької Діяльності, спрямована на продукування нових знань.

Сутність менеджменту як науки, її предмет і методи

Менеджмент є специфічною сферою знань, наукою, яка виокремилася в самостійну галузь знань на початку XX ст. Ця наука має власні об'єкт і предмет вивчення, свої спе-





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 290 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...