Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Висновки. 1. Використання пневмомеханічних прядильних машин моделі R-40 фірми rieter і машини моделі autocoro s -360 фірми Schlafhorst



1. Використання пневмомеханічних прядильних машин моделі R-40 фірми RIETER і машини моделі AUTOCORO S -360 фірми Schlafhorst, в порівнянні з базовим пневмопрядильным обладнанням Полтавської бавовнопрядильної фабрики, дозволяє збільшити продуктивність устаткування і праці, і прибуток. При цьому знижуються: собівартість пряжі, питомі витрати виробничої площі і електроенергії.

2. Найбільшими перевагами за техніко-економічними показниками володіє машина моделі R-40 від фірми RIETER.

Таким чином, результати даного дослідження свідчать, що в якості найбільш перспективного сучасного технологічного обладнання, яке може бути рекомендоване для оновлення парку пневмомеханічних прядильних машин Полтавської бавовнопрядильної фабрики, є машина моделі R-40 від фірми RIETER

Узагальнені техніко-економічні показники роботи спроектованих прядильних виробництв представлені в таблиці 47

Техніко-економічні показники

Найменування показників Числові значення показників для машин:
ППМ-120-А1М AUTOCORO S360 RIETER R-40
1.Випуск продукції: -т/ рік -тис. км/ рік   3724,6   3724,6   3724,6
2. Лінійна щільність пряжі, текс      
3. Заправлено камер      
4. Кількість годин роботи в рік      
5. Продуктивність обладнання (на 1000 камер),: -кг/год -км/год     83,32 3266,1     182,2     224,4
6. Продуктивність праці, люд.*год/кг 126,28 175,69 179,59
7. Собівартість 100кг пряжі,грн.,у т.ч. -сировини -обробка 292,06 150,55 141,31 231,63 150,55 90,3 241,90 150,55 91,35
8. Прибуток,тис.грн/рік 6186,13 6499,97 6533,33
9. Єфективність використання виробничої площі: -кг/м2; -грн./м2     4,89     1869,53 5,16     1948,92 5,59
10. Вихід пряжі: -із суміші, % -із волокна, %   87,69 88,75   87,69 88,75   87,69 88,75
11. Загальна потреба в ел.енергії, тис.кВт*рік   9189,49   5152,7   4233,18
12. Питомі витрати електроенергії, кВт*год/кг   0,56   0,316   0,26
13. Рентабельність продукції, %      
14. Термін окупності, роки 3,43 2,85 2,7
           

Таблиця 47

ІІІ. Охорона праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях

3.Охорона праці та безпеки в надзвичайних ситуаціях

3.1.Охорона праці

Закон України “Про охорону праці” від 21.11.2002 р. визначає основні положення по реалізації конституційного права працівників по охороні їхнього життя й здоров'я в процесі трудової діяльності, регулює відносини між роботодавцем і працівником, про питання безпеки й установлює єдиний порядок організації праці в Україні [12]

Охорона праці - система правових, соціально-економічних, організаційно - технічних, санітарно-гігієнічних і лікувально-профілактичних заходів і засобів, спрямованих на збереження життя, здоров'я й працездатності людини в процесі трудової діяльності. Законодавство України про охорону праці складається з дійсного закону, Кодексу законів про працю України (КЗпП), закону України "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання, що спричинили втрату працездатності" й прийнятих у відповідності з ними нормативно-правових актів.

На проектованому підприємстві виробниче устаткування було розміщено так, що експлуатація, ремонт і обслуговування засобів механізації є зручними й безпечними. Всі обрані машини відповідають вимогам охорони праці. Ширина проходів між машинами обрана у відповідності з довідковою літературою [3, с. 45]. Висота будівлі дорівнює 6 м, що забезпечує найкращі умови для механізації праці в одноповерховій, безліхтаровій, багатопрогоновій будівлі.

Обрані марки машин забезпечують високий ступінь автоматизації й механізації, виключення важкої праці. Зокрема, прийнятий новий склад BLENDOMAT BO-A, обладнаного пристроєм для ефективного знепилювання повітря. Волокниста маса між машинами BLENDOMAT BO-A й тіпальною машиною переміщається пневмотранспортом. На мотальних машинах присутній механізм самозупинки при обриві продукту.

Прийнята транспортна технологія забезпечує мінімальну участь робітників у розвантажувальних операціях, особливо це стосується розвантаження полотен, здійснюваного автоматично, на стояки чесальних машин.

Характеристика технологічного обладнання з урахуванням вимог ГОСТ 12.0.003-90 ССБТ «Опасные и вредные факторы. Классификация».

Таблиця 47

Небезпечні і шкідливі виробничі фактори

Найменуван-ня обладнання й технологічних процесів Види потенційно небезпечних і шкідливих виробничих факторів
шум вібрація небезпека вибуху підвищене виділення вологи небезпека виникнення пожежі небезпека поразки струмом статична електрика виділення токсичних газів або парів наявність стічних вод обертові частини машин розбризкування робочих розчинів виділення тепла виділення пилу
                           
BLENDOMAT BO-A +   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
SP-MF +   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +
МХ-1 +   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
CLEANOMAT CL-C4 -   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
SECUROMAT SP-F +   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
DK-803 (чесальна м-на) -   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
SB-851(стрічкова м-на) +   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
RSB-851(стрічкова м-на) -   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
ППМ-120-А1М (прядильна м-на) +   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  
МТ-2М (мотальна машина) +   +   -   -   +   +   +   -   -   +   -   +   +  

Захист від шуму та вібрації.

Під вібрацією розуміють механічні коливання твердого тіла. Найпростішим видом коливань є гармонійні коливання, при яких відбувається почергове наростання та спадання в часі значень рухомої точки чи механічної системи. Вібрації виникають, зазвичай при роботі машин та механізмів, які мають неврівноважені і незбалансовані частини, що обертаються або здійснюють зворотно-поступальний рух. У сучасному світі в умовах науково-технічного прогресу шум став одним із суттєвих несприятливих чинників, що впливають на людину. Зростання потужності сучасного устаткування, машин, побутової техніки, все це призвело до того, що людина на виробництві та в побуті постійно знаходиться під впливом шумів, досить високої інтенсивності. Шум буває: механічного походження, аеродинамічного, гідродинамічного, електромагнітного.

Для того, щоб правильно впроваджувати заходи по захисту від шуму, необхідно знати, яку дію він оказує на організм людини. Шкідливий та небезпечний вплив шуму на організм людини встановлено тепер з повною визначеністю. Ступінь такого впливу, в основному, залежить від рівня та характеру шуму, форми та тривалості впливу, а також індивідуальних особливостей людини. Численні дослідження підтвердили той факт, що шум належить до загально-фізіологічних подразників, які за певних обставин можуть впливати на більшість органів та систем організму людини. Шум, який виникає у виробничих умовах негативно впливає на працівника і послаблює увагу, може спричинити нервові, серцево-судинні захворювання, виразкову хворобу, порушення обмінних процесів та функціонування органів слуху, посилює втому, сповільнює реакцію на безпеку.

Заходи по захисту від шуму, вібрації та ультразвуку проводяться згідно ГОСТ 12.1.003-83 ССБТ “Шум. Общие требования безопасности”.

Заходи щодо захисту від шуму, вібрації й ультразвуку представлені в наступній таблиці. [10,11]

Таблиця 48

Конструктивні рішення й заходи щодо зниження рівня шуму

Цех, обладнання Заходи щодо захисту від шуму й вібрації
1. Сорт.- тіпальний     Балансування обертових частин, заміна підшипників кочення на підшипники ковзання, правильний вибір і монтаж вентиляторів, ланцюгові й зубчасті передачі замінені на клиноремінні, застосування вкладишів ("Беруши").
2. Підготовчий DK-803 RSB-51, RSB-851 Застосування клиноремінних передач замість ланцюгових, застосування берушей, підшипники кочення замінені на підшипники ковзання.
3.Прядильний. ППМ-120-1АМ   Застосування вкладишів, застосування клиноремінних передач, застосовуються підшипники ковзання.

В залежності від потужності підприємства, умов здійснення технологічного процесу (підвищення рівню шуму, вібрації, ультразвуку, характеру і кількості потрапляючих викидів, також з розрахунком мір по зменшенню впливу викидів у навколишнє середовище, слід обрати розміри санітарно-захисної зони, згідно норм СН 245-71.Підприємства з виготовлення пряжі та тканин з вовни, бавовни і льону, згідно класифікації відносять до 4 класу.

Характеристика умов праці на проектованому підприємстві представлена в наступній таблиці.

Таблиця 49

Характеристика сировини, напівфабрикатів, відходів виробництва, допоміжних матеріалів і готової продукції

Наймену вання ГДК у повітрі робочої зони, мг/м3 НГС пилоповітряної суміші, г/м3 Клас небезпеки Показники небезпеки й шкідливості використовуваних у виробництві матеріалів
Волокно бавовняне - Розрихлене - у кіпі   Пил бавовняний - у повітрі - осадовий     >16       >65   температура горіння 1100°С, температура термічного розкладання 110-115°С, температура самозапалювання 430-470°С, здатність до електризації температура самозапалювання 600-720°С температура самозапалювання 195-280С

Класифікація шкідливості за ступенем дії на організм людини прийнята відповідно до ГОСТ 12.1. 007-91 ССБТ «Вредные вещества. Классификация и общие требования безопасности.»

Таблиця 50

Шкідливі речовини. Класифікація і загальні вимоги.

Шкідлива речовина Заходи безпеки, що передбачені в проекті
Пил Вакуумна пилозбиральна установка, що складається з повітродувної машини, труб, що всмоктують, що прокладають у підпільних каналах, і вентиляційних ґратах. У сортувально-тіпальному відділі на машини вмонтовані вентилятори, що відсмоктують пил, що по трубопроводах надходить у фільтр-камеру.

3.1.1. Техніка безпеки

Безпека технологічних процесів і обладнання відповідно до ГОСТ 12.2.123-90 ССБТ " Машины текстильные. Общие требования безопасности "надані у наступній таблиці Таблиця 51

Облад-нання Небезпечна зона Інженерно-технічні засоби Технічні засоби електробезпечності
       
BLENDOMAT BO-A Голчасті ґрати, кілковий і знімний барабани, живильні циліндри, ножовий барабан, пасові передачі Знімні обгороджуючі пристрої, блокуюючі пристрої, що зупиняють машину у випадку відкриття або зняття обгорджуючих пристроїв, звукова сигналізація, що сповіщає про пуск машини Увідний відключаючий апарат, що забезпечує відключення від мережі при виникненні аварійної ситуації; електричні проводи - у трубах, коробках, рукавах, стійких до механічних впливів
Чесальна машина DK-803   Живильний рифлений циліндр, прийомний барабан, що розчісує й чистильний валики, головний і знімний барабани, зона чесання "барабан-шляпка", механізм валичного знімання з давильними валами, стрічкоукладник, пасові передачі Огородження, зблоковане з ланцюгом керування приводом барабана, огородження оснащені электро-механічним пристроєм, що блокує Увідний відключаючий апарат, що забезпечує відключення від мережі при виникненні аварійної ситуації; електричні проводи - у трубах, коробках, рукавах, стійких до механічних впливів
Стрічкова машина SB-851 Живильний циліндр, витяжний прилад, плющильні вали Стаціонарні огородження із дверцятами, зблоковані Увідний відключаючий апарат, що забезпечує відключення від мережі
Стрічкова машина RSB-851   ремінна й шестерна передачі із приводом машини, укриття з відкидними кришками, світлова сигналізація. при виникненні аварійної ситуації; електричні проводи - у трубах, коробках, рукавах, стійких до механічних впливів
Прядильна машина ППМ-120-А1М Бокова передача, боковий привод, прядильний пристрій, вал для живлення, механізм випуску пряжі, механізм розкладки пряжі, ремінні і ланцюгові передачі Стаціонарні огородження, заблоковані з ланцюгом керування машиною; світлова сигналізація, що попереджає про пуск і наробіток знімання Увідний відключаючий апарат, що забезпечує відключення від мережі при виникненні аварійної ситуації; електричні проводи - у трубах, коробках, рукавах, стійких до механічних впливів, термокліщі

Безпека експлуатації вантажопідйомних і транспортних засобів.

ГОСТ 12.3.009-76 ССБТ " Работы погрузочно-разгрузочные. Общие требования безопасности ". ГОСТ 12.4.012-83 ССБТ " Процессы перемещения грузов на предприятиях. Общие требования безопасности ". ГОСТ 12.2.022-80 ССБТ " Конвейеры. Общие требования безопасности "

Таблиця 52

Конвейеры. Общие требования безопасности

Цех, вантажопідйомні й транспортні засоби Міри безпеки
Сорт.-тіпальний цех - кран-балка й электропогрузчик   Електропроводка - у трубах і металорукавах, рухливі частини машини - усередині машин; блокування, автоматичне відключення, площадка для зручності обслуговування. Контроль надійності вантажозахватних і гальмових пристроїв; вантажопідйомність повинна відповідати ДСТ, ширина проїзду-у межах норми (3.5-5м)
Підготовчий цех- підвісний ланцюговий конвеєр, ланцюговий щілинний конвеєр Правильний вибір тягового елемента й радіуса траси;блокування; сигналізація; уловлювач, що виключає живлення при обриві ланцюга; кнопка "Стоп" для екстреної зупинки; правильна ширина проходів; запобіжник, що зупиняє візок перед перешкодою на шляху руху.
Прядильний і мотальний цехи - підвісний і ланцюговий конвеєри й акумуляторний тягач Оптимальна ширина траси (3-4 м), сигналізація звукова, контроль роботи гальмових пристроїв  

Електробезпека

Згідно ГОСТ 12.1.019-79ССБТ «Электробезопасность. Общие требования» Єлектробезпека забезпечуеться конструкцією єлектроприладів, технічними заходами захисту. Класифікація приміщень по електробезпеці прийнята згідно правил ПУЕ з довідкової літератури [10, с. 163-165]

Класифікація приміщень по електробезпечності представлена в таблиці.

Таблиця 53

Класифікація приміщень по електронебезпеці

Клас На підставі чого зроблена класифікація Що передбачено в проекті відповідно до класифікації
1 підви-щеної небез-пеки Температура повітря 15-25°С, немає струмопровідного пилу, підлоги із залізобетону Подвійна ізоляція електропроводів, захисні огородження струмоведучих частин, маркування й плакати, інструктаж і навчання обслуговуючого персоналу, захисне заземлення, захисне відключення, що ізолюють штанги, кліщі, діелектричні рукавички, боти, калоші, килими, що обгороджують пристрої, каски, рукавиці.

3.1.2. Заходи з виробничої санітарії.

Виробнича санітарія – це система організаційних заходів і технічних засобів, протидіючих або зменшуючих дію на працюючих шкідливих виробничих факторів.

Несприятливий вплив на робітників надає текстильний пил, шкідливі гази, пари, професійні інфекції. Несприятливими санітарно-технічними умовами вважаються тіснота та незручність приміщень, погані мікрокліматичні умови (підвищена і зменшена температура, вологість), велика швидкість руху повітря і його підвищений тиск, теплове випромінювання. Для захисту від шкідливих виробничих виділень застосовують індивідуальні захисні засоби. До них відносяться спецодяг та спецвзуття, захисні окуляри, респіратори, вогнегасники, біологічні рукавички. Мікрокліматичні умови на робочих місцях визначаються барометричним тиском, температурою, відносною вологістю та швидкістю повітря. Ці параметри повітряного середовища впливають на самопочуття людини і можуть призвести до переохолодження або перегріву тіла.

В умовах текстильного виробництва віддача тепла утруднюється із-за мікрокліматичних умов виробничого середовища. Мікрокліматичні умови в робочій зоні повинні відповідати не тільки потребам технологічного процесу, але й потребам охорони праці.

Згідно з ДСН 3.3.6.042-99 “ Мікроклімат виробничих приміщень ” оптимальні і допустимі величини температури, відносної вологості і швидкості руху повітря, встановлюються для робочої зони виробничих приміщень з урахуванням надлишків явного тепла, важкості виконуваної роботи та сезонів року.

Таблиця 54

Галузеві нормативи метеоумов на проектованому виробництві

Найменування цеху Холодний перехідний Теплий
температура, °С Відносна вологість повітря, % не більш Швидкість руху повітря, м/с, не більш температура, °С Відносна вологість повітря, % не більш Швидкість руху повітря, м/с, не більш
1 Сортувально- тіпальний 20-22   45-55   0.2-0.5   24-27   45-55   0.2-0.5  
Підготовчий цех 24-26 50-55 0.2-0.7 25-27 50-55 0.2-0.7
Цех по переробці відходів 22-26 45-55   0.2-0.5   24-27 45-55   0.2-0.7  
Прядильний 24-26 50-55 0.2-0.7 24-26 65-60 0.2-0.5
Мотальний 24-26   50-65   0.2-0.7   24-27   50-55   0.2-0.7  
Склад пряжі 20-23 70-75 0.3-1 22-24 70-75 0.3-1

Для забезпечення нормальних метеоумов на підприємстві присутня система кондиціювання повітря, що включає охолодження, утеплення й зволоження.

Санітарна класифікація проектованого виробництва представлена в наступній таблиці

Таблиця 55

Санітарна класифікація виробництва згідно СН-245-71

Клас На підставі чого зроблена класифікація Що передбачено в проекті відповідно до класифікації
  Виробництво пряжі трикотажного призначення при відсутності фарбувальних і вибільних цехів. Ширина санітарно-захисної зони 50 м.

Виробниче освітлення.

Правильно виконана система освітлення відіграє істотну роль у зниженні виробничого травматизму, зменшуючи потенційну небезпеку багатьох виробничих факторів, створює нормальні умови роботи й підвищує загальну працездатність організму.

Збільшення освітленості від 100 до 1000 лк при напруженій зоровій роботі обумовлює підвищення продуктивності праці на 10-20%, зменшення браку на 20%, зниження кількості нещасних випадків на 30%.

Згідно з виробничими нормами штучного освітлення або СНіП 11-4-79 встановити необхідну величину освітлення робочих місць. Заходи щодо висвітлення представлені в наступній таблиці.

Таблиця 56

Освітленість робочих місць

Найменування цеху Вид виробничого освітлення Вид природного освітлення Рекомендована Система освітлення Види робіт зі ступеня точності Розміри предметів, мм Розряд зорової роботи Тип ламп Освітленість, лк
Сорт.-тіпальний Цех по перероб. відх. Чесальний Стрічковий Прядильний   Мотальний Штучне - - - - - - - Загальна, рівномірна й локалізована груба   груба   груба груба вис. точності вис. точності більш 5   більш 5   більш 5 більш 5   0.3-0.5   0.3-0.5 VIII   VIII   VIII VI   III   III ЛБ   ЛБ   ЛБ ЛБ   ЛБ   ЛБ        

[11]

Виробниче освітлення характеризується кількісними і якісними показниками. Кількісними показниками є світловий потік, сила світла, освітленість, яскравість і світність. Якісними показниками, що визначають умови зорової роботи, є фон, контраст об'єкта із фоном, видимість, циліндрична освітленість, показник засліпленості, показник дискомфорту й коефіцієнт пульсації освітленості.

3.1.3. Пожежна профілактика

Забезпечення пожежної безпеки – ще один із важливих напрямків щодо охорони життя та здоров’я людей. Незважаючи на значний поступ у науково-технічній сфері людству ще не вдалося знайти абсолютно надійних заходів щодо забезпечення пожежної безпеки. Більш того, статистика свідчить, що при зростанні чисельності населення на 1% кількість пожеж збільшується приблизно на 5%, а збитки від них зростають на 10%. І сьогодні, коли людство увійшло в третє тисячоліття, питання пожежної безпеки залишається актуальним.

Пожежі найчастіше відбуваються через порушення технологічного режиму, несправності або перевантаження електричних мереж, статичної електрики. Причиною пожеж при переробці бавовни на машинах РТА є намотування волокон на робочі органи машин, що приведе до ущільнення, розігріву й загоряння волокна від тертя. Загоряння бавовни можливо при надмірному нагріванні тертьових частин машини (підшипників) через їхню несправність, забруднення, перевантаження. Причиною загоряння волокнистих матеріалів можуть бути так само металеві предмети (болти, цвяхи, гайки), які випадково попадають у робочі органи машин і при ударі об металеву поверхню можуть висікти іскру. Для усунення зазначених причин необхідно строго дотримувати параметри технологічного процесу, не допускати перевантаження устаткування, вчасно робити ремонт, чищення, змащення й налагодження машин. Для ліквідації пожеж на підприємстві є ємності з водою, мішки з піском, лопати, ручні повітряно-пінні вогнегасники ОВП-10, водопровід з пожежними гідрантами й кранами, спринклерна система. Для зовнішнього пожежогасіння будівель прокладається зовнішній пожежний водопровід. На відстані не більше 150 м один від одного встановлюються пожежні гідранти. Також підприємства обладнуються внутрішнім пожежним водопроводом. Пожежні крани встановлюють на висоті 1.35 м від підлоги на стінах і колонах у місцях найбільш зручних для пожежогасіння. Кожний кран має шафку із заскленими дверцятами, обладнується рукавом довжиною 10 або 20 м і стовбуром.

Частіше всього пожежі виникають із-за технологічного режиму, несправності електричних мереж, необережного поводження з вогнем. Займання можливе при надмірному нагріванні деталей, що взаємодіють між собою.

На основі цього, згідно ОНТП-86 визначаємо категорію виробництва по пожежно - вибухонебезпечності. Мотальний цех відноситься до виробництва категорії – В - пожежно-небезпечний.

Технічні засоби пожежогасіння розділяють на первинні та стаціонарні. Хімічний вогнегасник ОХП – 10, призначений для гасіння запалень хімічною піною. Для гасіння невеликих пожеж повітряно-пінні вогнегасники ОВП- 5 та ОВП – 10, котрі заправлені Н – 6% водним розчином піноутворювача

ПО – 1.

Особливу небезпеку при перемотуванні пряжі надає – технічний пил. В ньому містяться 70-90% волокнистих часток, вони легко спалахують не тільки від відкритого вогню, а й від електричної іскри, нагрітих поверхонь. Температура займання бавовняного пилу 195-280 оС. температура займання бавовняного пилу в повітрі складає 600-700 оС.

Класифікація виробництв по пожежо- і вибухонебезпечності згідно СНіП 11-90-81 представлена в наступній таблиці

Таблиця 57

Класифікація підприємства по пожежо- і вибухонебезпечності

Клас На підставі чого зроблена класифікація Що передбачено в проекті відповідно до класифікації
В- пожежонебезпечні - горючий пил й волокна, яких більше >65г/м3 - рідини з температурою спалаху парів >61°С - речовини, здатні горіти при взаємодії з водою, киснем повітря - тверді горючі речовини - потрібна кількість води для пожежогасіння -20 л/с - система вентиляції - притоко-витяжна -система кондиціювання - притоко-витяжна - виконання освітлення й електроустаткування - штучне - засоби гасіння пожеж - вода, пісок, ручні вогнегасники, ОВП-10, спринклерна система

[11]

Класифікація пилу по небезпеці займання й вибуху прийнята згідно ВНІІПО і представлена в наступній таблиці.

Таблиця 58

Класифікація пилу по небезпеці займання й вибуху

Клас На підставі чого виконана класифікація Що передбачено в проекті відповідно до класифікації
  Пожежонебезпечний пил, що відклався, температура самозаймання до 250° С. Система збору й видалення пилу від джерел. Вентиляція - вентилятори на машинах, місцеві відсмоктувачі повітря, фільтр-камери, система повітропроводів, вентиляційні ґрати в підпільних каналах. Засоби пожежогасіння - вода, пісок, ручні вогнегасники ОУ-2, ОУ-5, водопровід з пожежними кранами й гідрантами, спринклерні й дренчерні пристрої.

Згідно ОНТП-86 визначаємо категорію виробництва пожежно-небезпечності. Фабрика відноситься до категорії В- пожежне небезпечні. Необхідну кількість води для погашенню пожеж визначають в залежності від кубатури будівлі, обираються необхідні системи опалення





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 298 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.019 с)...