Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Порівняльна характеристика впливу на розвиток нац. ек-ки солідарної та нагромаджувальної пенсійних систем



Нині в У. відбув.перехід від однорівневої солідарної моделі пенс.забезпеч. до мішаної трирівневої сист.пенс.забезпеч:

- 1й р-нь — держ.страхова пенсійна с-ма, заснована на принципах солідарної взаємодопомоги і самовідповідальності працівників за власний стан пенс.забезпеч. Вона ґрунт.на збереж.певних страхових пенсійних внесків.

- 2й р-нь — обов’язкова накопичувальна сист. з фіксованим розміром відрахув.від З/П.. Для управління цією ланкою будуть створені пенс.фонди у формі аукціон.тов-в, заснованих великими інвестиційними й страховими компаніями, профспілковими об’єднаннями.

- 3й р-нь — добровільне пенс.страхування, засноване на створенні індивідуал. пенсійних рахунків у недерж.і комерц-х страх-х фондах.

У рамках солідарної системи страхув. законодавчо запроваджено різноманітні форми підтримки пенсіонерів. Така підтримка передб.певний р-нь частк-го перерозп пенсійних коштів на користь:
- осіб, які працювали у шкідливих і тяжких умовах – підвищ-й розмір пенсії за рахунок пільгового врахування стажу роботи в таких умовах, набутого до 1.01.2004 року, а також право на достроковий вихід на пенсію;
- осіб, які працювали на педагогічній роботі, в окремих медичних закладах, соціальних працівників, артистів і спортсменів, які мають право на пенсію за вислугу років;
- осіб, які не мали можливості набути достатньо великого страхового стажу (мали низькі заробітки, перебували у відпустці по догляду за дитиною, доглядали за інвалідом І групи тощо) і мають право на мінімальну пенсію та надбавки до пенсії;
Обов’язкова накопичув.сист.є принципово новим елементом сист.загальнообов’язкового держ.пенс.страхув.не тільки для Укр, а й для багатьох країн світу, що протягом останніх 20 років реформували свої пенсійні системи.
Головною ознакою цієї системи є те, що в ній, на відміну від солідарної, не відбув. негайної виплати пенс.коштів, які надійшли у вигляді страх-х внесків. Такі кошти спрямов-ся на формув.реальн.індивідуал. накопичень застрахованих осіб. З метою збереж.цих заощаджень забезпеч.їх інвестув.в інструменти грош-го, фондового ринків, об’єкти нерухомості, банк-кі метали та інші активи, дозволені Законом Укр.«Про загальнообов’язкове держ.пенс.страхування»





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 192 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...