Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Сутність відтворювальної структури ек-ки, вплив відтворювальних пропорцій на економічний розвиток



Співвідношення, які відбивають взаємозалежності між окремими частинами ек-ки та її зв’язки із зовнішнім світом, відображає структура нац. ек-ки (СНЕ). Залежно від характеру елементів та змісту економічних явищ, зв’язки між якими відображаються в пропорціях, на рівні НЕ виділяють такі види структурних співвідношень: соц. структура (СС), організаційна структура (ОС), відтворювальна структура (ВС), регіональна структура (РС), структура видів економічної діяльності (СВЕД) і структура зовнішньої торгівлі (СЗТ).

Відтвор. структура — це співвідношення: між вир-вом засобів вир-ва і вир-вом предметів споживання, між споживанням основного капіталу та додатковою вартістю, між споживання і нагромадженням, між виробничими галузями та інфраструктурою.

До основних пропорцій, що х-ть розвиток ек. на всіх стадіях процесу відтворення, належать співвідношення між споживанням основного капіт. та додатковою вартістю (ВВП), між нагромадженням (фондом нагромадження) та споживанням (фондом споживання). Пропорція між споживанням і нагромадженням, з одного боку, визначає темп економічного зростання, а з іншого — р-ньспоживчого попиту, можливості задоволення поточних потреб у межах нац. ек-ки. Пропорція між спож. основного капіталу та додатковою вартістю характериз розподіл ВВП на чистий внутр продукт та вартість спожитого основного капіталу (амортизацію ОЗ за рік)

Оптимальне формування пропорції відтворювання є важливою проблемою економічного розвитку безпосередньо пов’язане з його циклічністю. ВС відображає можливості економічного зростання вир-ва та його ефективність.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 213 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...