Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Навчальна програма 1 страница



ВСТУП

Фінансовий менеджмент як елемент системи управління підприємством. Загальне завдання, зміст і призначення фінансового управління як науки “Фінансовий менеджмент”. Мета, предмет і завдання дисципліни, її місце в системі економічних наук. Методика і послідовність вивчення дисципліни. Організація самостійної роботи студентів.

ТЕМА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Суть фінансового менеджменту. Етапи розвитку та становлення науки “фінансовий менеджмент”. Фінансовий менеджмент як комплексна система управління фінансовою діяльністю підприємства. Необхідність, мета та значення фінансового менеджменту в загальному управлінні підприємством. Характеристика теорій щодо мети фінансового менеджменту на підприємстві. Завдання, що вирішуються фінансовим менеджментом. Принципи фінансового менеджменту.

Функції фінансового менеджменту як відображення його комплексного змісту. Функції менеджменту, як керуючої системи стосовно розробки і реалізації фінансової стратегії підприємства, формування ефективних інформаційних систем, здійснення аналізу різноманітних аспектів його фінансової діяльності, планування та здійснення контролю за основними напрямами фінансової діяльності.

Функції фінансового менеджменту як керованої системи управління щодо управління активами, капіталом, прибутком, грошовими потоками, інвестиційною діяльністю, ризиками тощо.

Механізм фінансового менеджменту та його складові елементи.

ТЕМА 2. СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

Система забезпечення фінансового менеджменту як методологічна основа фінансового управління. Основні складові елементи та їх характеристика.

Організаційна система фінансового менеджменту. Поняття організаційної структури і принципи її побудови. Фактори, що визначають побудову організаційної системи. Вплив масштабів діяльності підприємства на організацію фінансової інфраструктури.

Місце і роль фінансового менеджера в системі управління підприємством. Права і обов’язки фінансового менеджера.

Інформаційне забезпечення фінансового менеджменту. Вимоги до інформації, яка використовується при управлінні фінансовою діяльністю підприємства. Зміст системи інформаційного забезпечення. Система показників зовнішньої та внутрішньої інформації. Фінансова звітність як основне джерело внутрішньої інформаційної системи підприємства.

ТЕМА 3. МЕТОДИ ВИЗНАЧЕННЯ ВАРТОСТІ ГРОШЕЙ У ЧАСІ ТА ЇХ ВИКОРИСТАННЯ У ФІНАНСОВИХ РОЗРАХУНКАХ

Методи фінансового менеджменту, їх види і характеристика. Поняття та основні положення концепції вартості грошей в часі. Оцінка вартості грошей в часі як основа фінансово-економічних розрахунків. Фактори, що впливають на зміну вартості грошей. Базові поняття концепції.

Майбутня вартість грошей: суть та методика розрахунку. Приріст вартості. Теперішня вартість грошей: суть та методика розрахунку. Дисконту­вання вартості. Ануїтет. Визначення майбутньої, теперішньої вартості ануїтету і величини одноразових платежів.

Методика врахування впливу інфляційних процесів на вартість грошей. Основні положення та сфера застосування концепції впливу інфляції на вартість грошей в фінансовому управлінні. Методичний інструментарій оцінки впливу інфляції на вартість грошей. Річний темп і індекс інфляції. Реальна процентна ставка і методика її визначення. Визначення вартості грошей з врахуванням інфляції. Необхідний дохід фінансових операцій.


ТЕМА 4. УПРАВЛІННЯ АКТИВАМИ

Економічна суть активів та їх місце в забезпеченні ефективного функціонування підприємства. Характеристика активів за видами, характером участі в господарському процесі, фінансуванням, обслуговуванням окремих видів діяльності, приналежністю і ступенем ліквідності.

Формування активів на різних стадіях життєвого циклу підприємства: мета, завдання і порядок здійснення. Визначення шляхів розвитку підприємства стосовно забезпечення його необхідним обсягом і складом активів. Коефіцієнт маневреності як оцінка результату оптимізації структури активів.

Управління оборотними активами в системі фінансового менеджменту. Тривалість операційного циклу як основна характеристика кругообігу оборотних активів. Виробничий і фінансовий цикли оборотних активів. Методика розрахунку їх тривалості і взаємозв’язок.

Політика управління оборотними активами як механізм реалізації завдань управління ними. Порядок реалізації політики управління оборотними активами. Завдання і методи управління основними групами оборотних активів: запасами товарно-матеріальних цінностей, дебіторською заборгованістю і грошовими активами.

Політика управління необоротними активами: мета і особливості реалізації. Порядок формування і здійснення. Способи поновлення, визначення необхідного приросту і джерела фінансування необоротних активів підприємства.

Необхідність і значення оцінки вартості сукупних активів підприємства в ринковій економіці. Методи оцінки сукупних активів та їх різновиди. Гудвіл і синергізм в системі оцінки сукупних активів підприємства.

ТЕМА 5. ВАРТІСТЬ І ОПТИМІЗАЦІЯ СТРУКТУРИ КАПІТАЛУ

Економічна суть капіталу підприємства. Місце та значення управління капіталом у системі фінансового менеджменту. Рух капіталу за формами і зміною обсягу. Характеристика капіталу за формою власності, інвестуванням, перебування в процесі кругообігу, метою використання, об’єктами інвестування, організаційно-правовою формою, характером використання в господарському процесі та власниками.

Мета і завдання процесу формування капіталу. Визначення потреби, оптимізація структури, мінімізація вартості та забезпечення високоефективного використання капіталу як основні принципи формування капіталу підприємства.

Власний капітал - фінансова основа діяльності підприємства. Зовнішні і внутрішні джерела формування. Політика формування власних фінансових ресурсів і етапи її здійснення. Дивідендна та емісійна політика підприємства.

Залучений капітал, його види та характеристика. Управління залученим капіталом.

Концепція вартості капіталу і її місце в оцінці різних аспектів господарської діяльності підприємства. Методи оцінки вартості капіталу: попередня елементна та узагальнена оцінка. Принципи оцінки вартості капіталу підприємства.

Оптимізація структури капіталу як завдання управління фінансовою діяльністю підприємства. Оцінка сформованої структури та її вплив на фінансову стійкість і ефективність використання капіталу. Фактори, що впливають на структуру капіталу. Методи оптимізації та їх застосування при визначенні оптимальної структури капіталу підприємства.

ТЕМА 6. УПРАВЛІННЯ ПРИБУТКОМ

Управління доходами підприємств і організацій. Види доходів і їх характеристика. Цінова політика підприємства: зміст і механізм формування. Види витрат підприємства та порядок управління ними. Склад і структура витрат від операційної діяльності. Моделі та методи управління витратами, напрями їх економії і раціоналізації.

Управління прибутком. Місце і значення прибутку в формуванні внутрішніх фінансових ресурсів підприємства. Види прибутку. Моделі управління формуванням операційного прибутку. Види операційного прибутку. Механізм управління з врахуванням факторів, що впливають на його обсяг та рівень. Завдання, що вирішуються в фінансовому менеджменті за допомогою даного механізму. Обсяг беззбиткової діяльності та способи її розрахунку. Фінансова надійність (гранична безпека) операційної діяльності підприємства.

Ліверидж як модель управління формуванням фінансових результатів. Взаємозв’язок структури витрат та операційного прибутку. Операційний важіль (ліверидж) як механізм управління формуванням прибутку та особливості його використання в фінансовому управлінні. Фінансовий важіль (ліверидж). Ефект фінансового лівериджу: суть, методика розрахунку. Інтегральний важіль (ліверидж) і його застосування в управлінні прибутком.

ТЕМА 7. УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Рух грошових коштів на підприємстві та його роль в господарському обороті суб’єктів господарювання. Поняття грошового потоку. Місце управління грошовими потоками в фінансовому менеджменті. Класифікація та характеристика грошових потоків за видами, напрямами руху, обсягами, рівнем достатності, безперервністю і часом формування.

Суть та мета управління грошовими потоками. Принципи управління грошовими потоками та порядок його здійснення. Інформаційна база управління. Аналіз і оцінка руху коштів в попередні періоди. Оптимізація грошових потоків. Планування надходження і використання грошових коштів. Контроль за ефективним рухом грошових потоків підприємства.

Мета та об’єкти оптимізації грошових потоків. Фактори, що впливають на обсяг і час формування грошових потоків підприємства. Методи оптимізації потоків за обсягами. Методи збалансування грошових потоків у часі. Методи максимізації чистого грошового потоку.

ТЕМА 8. УПРАВЛІННЯ ІНВЕСТИЦІЯМИ

Суть та значення інвестиційної діяльності підприємства. Види інвестицій та їх класифікація. Реальні і фінансові інвестиції. Прямі і непрямі інвестиції. Ризиковість інвестицій.

Інвестиційна політика підприємства: мета, порядок здійснення та напрями реалізації.

Управління реальними інвестиціями. Капітальні інвестиції, їх роль і значення в розширеному відтворенні основних фондів. Розробка і методи оцінки інвестиційних проектів. Оцінка очікуваної ефективності інвестицій і методика розрахунку основних показників.

Управління джерелами фінансування капітальних інвестицій. Власні кошти як основа фінансування інвестиційної діяльності. Інструменти довгострокового фінансування інвестицій. Інші способи фінансування.

Фінансові інвестиції. Вкладання коштів у цінні папери. Розміщення коштів на депозитних рахунках.

Портфель інвестицій, його типи. Управління формуванням інвестиційного портфеля підприємства. Портфельні стратегії.

ТЕМА 9. УПРАВЛІННЯ ФІНАНСОВИМИ РИЗИКАМИ

Місце ризику в діяльності підприємства в умовах ринкового середовища. Фінансовий ризик як економічна категорія. Характерні особливості фінансових ризиків. Класифікація ризиків і їх характеристика за видами, об’єктами, комплексністю, місцем виникнення, фінансовими наслідками, рівнем перед­бачу­ваності і можливістю запобігання.

Критерії величини і міри (ступеня) ризику. Оцінка ризикованості і доходу. Середньоквадратичне відхилення як міра ризику. Коефіцієнт варіації співвідношення ризику і доходу. Розрахунково-аналітичні методи оцінки ризиків: аналіз чутливості, аналіз сценаріїв, аналіз імітаційного моделювання Монте-Карло.

Управління фінансовими ризиками в системі фінансового менеджменту. Принципи управління ризиками. Політика управління фінансовими ризиками: суть і порядок реалізації. Внутрішні механізми нейтралізації негативних наслідків дії фінансових ризиків. Зовнішні механізми нейтралізації ризиків. Страхування як метод нейтралізації впливу фінансових ризиків на діяльність підприємства.

ТЕМА 10. АНАЛІЗ ФІНАНСОВИХ ЗВІТІВ

Фінансовий аналіз як елемент системи забезпечення фінансового менеджменту, його суть і значення. Фінансова звітність - основа оцінки фінансового стану підприємства.

Трендовий (горизонтальний) аналіз фінансових звітів, порядок і методика проведення. Вертикальний (структурний) аналіз фінансових звітів.

Порівняльний (просторовий) фінансовий аналіз. Аналіз фінансових коефіцієнтів. Основні напрями аналізу фінансової звітності. Економічна оцінка балансу. Аналіз фінансової стійкості підприємства. Аналіз ліквідності і платоспроможності. Аналіз ділової активності (оборотності активів та капіталу). Аналіз рентабельності підприємства. Використання системи “Дюпон-Каскад” для факторного аналізу рентабельності.

Аналіз руху грошових коштів підприємства і його застосування у фінансовому управлінні. Аналіз власного капіталу підприємства.

ТЕМА 11.ВНУТРІШНЬОФІРМОВЕ ФІНАНСОВЕ ПРОГНОЗУВАННЯ ТА ПЛАНУВАННЯ

Фінансове прогнозування та планування як важлива умова ефективного здійснення господарської діяльності підприємства. Суть фінансового планування та його організація. Методи фінансового планування.

Прогнозування фінансової діяльності підприємства. Фінансова ідеологія як основа прогнозування. Порядок формування фінансової стратегії підприємства.

Поточне планування: суть, інформаційна база і призначення. Види поточних планів підприємства та їх характеристика. Порядок їх формування і контроль за виконанням.

Система оперативного фінансового планування: значення та форми здійснення. Види бюджетів підприємства.

Мета, завдання та види планування руху грошових коштів підприємства. План руху грошових коштів: види, способи і періодичність формування. Методика здійснення планування руху грошових коштів з операційної діяльності. Планування руху коштів з інвестиційної і фінансової діяльності.

Завдання оперативного планування руху грошових потоків підприємства. Платіжний календар. Форми і види платіжного календаря, їх характеристика.

ТЕМА 12. АНТИКРИЗОВЕ ФІНАНСОВЕ УПРАВЛІННЯ НА ПІДПРИЄМСТВІ

Поняття та фінансова оцінка банкрутства. Методика прогнозування банкрутства підприємства. Система попереднього регулювання загрози банкрутства. Використання формалізованих і неформалізованих критеріїв оцінки імовірності банкрутства. Прогнозування кредитоспроможності підприємства і модель Е. Альтмана.

Фінансові наслідки банкрутства. Організація та фінансове забезпечення ліквідаційних процедур.

Механізми фінансової стабілізації підприємства. Суть та завдання управління фінансовою санацією. Форми санації. Модель санації підприємства. Внутрішній механізм фінансової стабілізації. Управління залученням зовнішніх фінансових джерел. Організаційно-фінансове забезпечення реструктуризації підприємства. Розробка програми фінансового оздоровлення підприємства.


ТЕМА 1. ТЕОРЕТИЧНІ ТА ОРГАНІЗАЦІЙНІ ОСНОВИ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

1. Суть, мета та завдання фінансового менеджменту.

2. Функції та механізм фінансового менеджменту.

Ключові терміни та поняття

§ Механізм фінансового менеджменту § Фінанси § Фінансова діяльність § Фінансові інструменти § Фінансові ресурси § Фінансовий менеджмент § Об’єкти фінансового менеджменту § Суб’єкти фінансового менеджменту

1. Суть, мета і завдання фінансового менеджменту

Складність і багатогранність зовнішніх і внутрішніх фінансових відносин господарюючого суб’єкта визначають необхідність організації високо­ефективного управління його фінансами. Таке управління фінансами окремих суб’єктів господарювання виділилось в країнах з розвинутою ринковою економікою на початку ХХ століття в спеціальну галузь знань, яка отримала назву “ фінансовий менеджмент ”.

Складовою частиною загального менеджменту підприємства є фінансовий менеджмент - система раціонального та ефективного використання капіталу; механізм управління рухом фінансових ресурсів. Він дозволяє координувати результати і підвищувати ефективність виробничого менеджменту, менеджменту персоналу та інших складових загального менеджменту господарюючого суб'єкта.

 
 


Фінансовий менеджмент являє собою систему принципів і методів розробки і реалізації управлінських рішень, пов’язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства і організацією обороту його грошових коштів.

Зміст фінансового менеджменту полягає у виробленні шляхів управління рухом фінансових ресурсів та фінансовими відносинами. Тобто, фінансовий менеджмент являє собою процес вироблення цілей управління фінансами та здійснення впливу на них за допомогою методів і важелів для досягнення поставленої мети.


Щодо визначення мети фінансового менеджменту, то серед теоретиків науковців не існує єдиної точки зору на це поняття. У літературі існують наступні підходи визначення мети фінансового менеджменту:

1) забезпечення макси­мізації доходу власників підприємства в поточному і майбутньому періодах;

2) максимізація фінансових результатів діяльності підприємства;

3) максимізація обсягів діяльності;

4) управлінська теорія:

- гармонізація інтересів всіх юридичних і фізичних осіб дотичних до діяльності підприємства;

- протиставлення інтересів власників підприємства і найманих працівників;

5) максимізація ринкової вартості підприємства.



Ефективний фінансовий менеджмент дозволяє формувати високі темпи виробничого розвитку, що забезпечує постійний приріст власного капіталу, суттєво підвищувати конкурентну позицію на ринку, забезпечувати стабільний економічний розвиток в стратегічному напрямку.


2. Функції та механізм фінансового менеджменту

Фінансовий менеджмент реалізує свою основну мету і завдання шляхом здійснення певних функцій. Ці функції поділяються на дві основні групи, що визначається комплексним змістом фінансового менеджменту.


Керуюча підсистема (суб’єкт)
Фінансовий апарат – дирекція і його підрозділи Фінансовий менеджер
 
Керована підсистема (об’єкт)
Грошовий оборот Кругооборот вартості (капіталу) Фінансові ресурси та їх джерела Фінансові відносини
       

Основні функції фінансового менеджменту як спеціальної сфери управління підприємством розглянуті в агрегованому вигляді. Кожна з цих функцій може бути конкретизована з врахуванням специфіки підприємства як об’єкта фінансового управління і основних форм його фінансової діяльності. З врахуванням такої конкретизації на кожному підприємстві формується багаторівнева функціональна система управління фінансовою діяльністю.

ФУНКЦІЇ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ
як керуючої системи як керованої системи
розробка фінансової стратегії підприємства управління активами
формування ефективних інформаційних систем управління капіталом
управління прибутком
здійснення аналізу різноманітних аспектів фінансової діяльності управління інвестиціями
здійснення планування фінансової діяльності підприємства управління грошовими потоками
розробка дієвої системи стимулювання реалізації прийнятих управлінських рішень в галузі фінансової діяльності управління фінансовими ризиками
Здійснення ефективного контролю в галузі фінансової діяльності антикризове фінансове управління при загрозі банкрутства

Механізм фінансового менеджменту являє собою систему основних елементів, що регулюють процес розробки і реалізації управлінських рішень в галузі фінансової діяльності.

 
 


Фінансовий менеджмент охоплює три складові:

  ФІНАНСОВИЙ МЕНЕДЖМЕНТ  
   
Операційний менеджмент (управління поточною діяльністю) Інвестиційний менеджмент   (управління підготовкою, оцінкою і реалізацією інвестиційних проектів) Власне фінансовий (управління джерелами фінансування)
- управління витратами - цільове планування прибутку - бюджетування - оцінка фінансового стану - затрати і вигоди - вибір альтернатив - цінність підприємства - оцінка інвестиційних ризиків - структура фінансування - вартість капіталу - цінні папери - дивідендна політика
         

Кожна із складових фінансового менеджменту має властиві їй цілі, функції та об’єкти управління. Проте, у взаємозв’язку між собою, вони формують загальну систему фінансового управління підприємством.

План практичного заняття

Заняття 1. Мета, завдання та функції фінансового менеджменту

1. Необхідність і суть фінансового менеджменту.

2. Мета і завдання фінансового менеджменту на підприємстві.

3. Функції фінансового менеджменту.

4. Механізм здійснення фінансового менеджменту.

Питання для самостійного вивчення

1. Етапи становлення і розвитку фінансового менеджменту.

2. Об’єкти і суб’єкти фінансового менеджменту.

3. Особливості фінансового менеджменту в малому бізнесі.

4. Принципи фінансового менеджменту.

5. Дискусійні питання фінансового менеджменту стосовно його мети.

6. Стратегія і тактика фінансового менеджменту.

Термінологічний словник

Механізм фінансового менеджменту – система основних елементі, що регулюють процес управління фінансовою діяльністю підприємства.

Фінансова діяльність – діяльність, яка призводить до зміни розміру і складу власного та залученого капіталу підприємства.

Фінансові інструменти – документи, які мають грошову вартість (або підтверджують рух грошових коштів), з допомогою яких здійснюються операції на фінансовому ринку.

Фінансовий менеджмент – система принципів і методів розробки й реалізації управлінських рішень, пов’язаних з формуванням, розподілом і використанням фінансових ресурсів підприємства та організацією обороту його грошових коштів.

Тестові завдання

1. Фінансовий менеджмент - це:

1) форма управління процесами фінансування підприємницької діяльності та грошовим оборотом;

2) механізм управління рухом фінансових ресурсів;

3) система фінансових методів та прийомів для здійснення управління грошовим оборотом підприємства;

4) система принципів та методів розробки та реалізації управлінських рішень, пов’язаних з формуванням, розподілом та використанням фінансових ресурсів і організацією обороту грошових коштів підприємства.

2. Що з наведеного далі визначає мету фінансового менеджменту:

1) забезпечення отримання прибутку в результаті господарської діяльності підприємства;

2) довгострокова прибутковість, що досягається за рахунок портфель­ної стратегії та оптимізації капіталовкладень;

3) забезпечення максимального доходу (прибутку) власників підприємства в поточному та майбутньому періодах;

4) забезпечення максимізації ринкової вартості акцій підприємства.

3. Одне з головних завдань фінансового менеджменту полягає в:

1) забезпеченні максимального прибутку при допустимому рівні фінансових ризиків;

2) отриманні прибутку вище середньогалузевого його рівня;

3) забезпеченні максимального рівня дивідендних виплат;

4) отриманні валового прибутку.

4. Принципи проведення фінансового менеджменту:

1) плановість, системність, диверсифікованість та стратегічна орієнтація;

2) гнучкість та адаптивність;

3) інтеграція з загальною системою управління, комплексний характер формування управлінських рішень, високий динамізм, варіативність підходів у розробці управлінських рішень;

4) економічна самостійність, матеріальна зацікавленість та матеріальна відповідальність.

5. Які функції виконує фінансовий менеджмент:

1) розподільчу та контрольну;

2) функції, як керуючої системи та функції, як керованої сфери управління;

3) відтворювальну, розподільчу, контрольну;

4) планування, організації, мотивації, контролю.

6. Функції фінансового менеджменту як керуючої системи включають:

1) розробку фінансової стратегії підприємства;

2) здійснення аналізу фінансової діяльності підприємства;

3) здійснення планування і контролю фінансової діяльності підприємства;

4) всі відповіді правильні.

7. Функції фінансового менеджменту як керованої системи включають:

1) формування інформаційної системи фінансового менеджменту;

2) управління активами і пасивами підприємства;

3) формування і використання фінансових ресурсів;

4) розробку системи стимулювання реалізації управлінських рішень в галузі фінансової діяльності.

8. Механізм фінансового менеджменту - це:

1) комплекс фінансових форм та методів управління процесом функціонування підприємства;

2) комплекс економічних норм і методів управління процесом розвитку підприємства;

3) система основних елементів, що регулюють процес розробки та реалізації управлінських рішень в галузі фінансової діяльності;

4) сукупність економіко-організаційних та правових форм і методів управління фінансовою діяльністю підприємства.

9. Фінансові ресурси визначаються як:

1) економічні відносини з приводу розподілу і перерозподілу грошових доходів суб’єктів господарювання;

2) товарно-матеріальні цінності, що використовуються підприємствами у процесі господарської діяльності;

3) основні і оборотні фонди суб’єкта господарювання;

4) нагромадження і доходи, що формуються суб’єктами господарювання, державою та домогосподарствами у процесі розподілу і перерозподілу ВВП і НД.

10. Фінансова політика – це:

1) діяльність держави та суб’єктів господарювання щодо цілеспрямованого використання фінансових ресурсів;

2) комплекс управлінських рішень стосовно досягнення стратегічних фінансових завдань;

3) діяльність держави стосовно планування процесів формування і використання фінансових ресурсів;

4) процес розподілу ВВП і національного доходу у вигляді формування фінансових фондів і їх цільового використання.

ТЕМА 2. СИСТЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ФІНАНСОВОГО МЕНЕДЖМЕНТУ

2. Загальна характеристика системи забезпечення фінансового менеджменту.

3. Організаційна система фінансового менеджменту на підприємстві.

4. Інформаційна система забезпечення фінансового менеджменту.

Ключові терміни та поняття

§ Баланс § Інформаційна система § Організаційна система § Фінансовий аналіз § Фінансова звітність § Фінансове планування

1. Загальна характеристика системи забезпечення фінансового менеджменту

Як кожній з наукових дисциплін, фінансовому менеджменту притаманні певні методологічні основи, що забезпечують функціонування фінансового менеджменту. До системи забезпечення фінансового менеджменту відносять:


Фінансовий аналіз являє собою процес дослідження фінансового стану і основних результатів фінансової діяльності підприємства з метою виявлення резервів підвищення його ринкової вартості і забезпечення ефективного розвитку. Для вирішення конкретних завдань фінансового менеджменту застосовуються ряд специфічних систем і методів аналізу, що дозволяють отримати кількісну оцінку результатів фінансової діяльності у розрізі окремих її видів, як і у статиці, так і у динаміці. В практиці фінансового менеджменту розрізняють наступні системи фінансового аналізу:





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 685 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.025 с)...