Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хід виконання роботи. Прилад для дослідження залежності температури кипіння від зовнішнього тиску зображено на рис



Прилад для дослідження залежності температури кипіння від зовнішнього тиску зображено на рис. 5. В колбу 1 через патрубок для термометра наливають досліджувану рідину, кладуть декілька шматочків порцеляни і вставляють термометр 2. Колбу розміщують в склянці з водою так, щоб рівень води у склянці був не вищий за рівень рідини у колбі. Підключають колбу до вакуумного насосу, відкачують повітря і зменшують в ній тиск приблизно до 0,2 атм. Перекривають кран на лінії, яка веде до насосу, і відключають насос. Якщо прилад герметичний, стрілка манометра 4 утримується на постійному значенні.

Пускають воду в зворотний холодильник 3, запалюють газовий пальник під склянкою з водою і слідкують за рідиною в колбі. Газовий пальник регулюють так, щоб полум’я було невеликим і нагрівало середню частину склянки з водою.

Ознакою того, що рідина в колбі закипіла, є сталість температури. При цьому спостерігається безперервне утворення краплин рідини, що стікають із зворотного холодильника. Після того, як рідина закипіла, у таблицю 4.1 записують температуру кипіння t, 0С і покази манометра n. Далі обережно відкривають кран, що з’єднує колбу 1 з атмосферою (рис. 5), і збільшують тиск приблизно на 0,5 атм. Коли рідина закипить знову, записують температуру та покази манометра. Таким чином тиск поступово доводять до атмосферного, зробивши при цьому 10 - 15 вимірювань температури і записуючи показники манометра. Останній вимір виконують при відкритому крані, який з’єднує колбу з атмосферою. Результати вимірів записують у таблицю 4.1.





Дата публикования: 2015-04-10; Прочитано: 324 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...