Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета педагогічної практики



Педагогічна практика

Студентів V КУРСУ

Напрям підготовки 7.01010301, 8.01010301

(за вимогами кредитно-трансферної системи)

Методичний посібник

Видання 2-е, перероблене

і доповнене

Рівне – 2011


УДК

ББК:

П 24

Друкується за рішенням Науково-методичної ради Рівненського державного гуманітарного університету (протокол № від 2011 р.).

П 24 Педагогічна практика студентів V курсу. Напрям підготовки 7.01010301, 8.01010301 «Технологічна освіта» (за вимогами Європейської кредитно-трансферної системи). Методичний посібник. /Автори-укладачі: М.С. Янцур, Ю.В. Фещук, І.Л. Семещук, О.Д. Літковець, Н.В. Симонович,. – 2-е вид., перероб. і доп. – Рівне: РДГУ, 2011. – 104 с.

Автори-укладачі: М.С. Янцур, канд. пед. наук, професор, завідувач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

Ю.В. Фещук, канд. пед. наук, доцент кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

І.Л. Семещук, канд. пед. наук., доцент кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

О.Д. Літковець, старший викладач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ;

Н.В. Симонович, викладач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ.

Рецензенти: В.І. Тищук, канд. пед. наук, професор РДГУ;

В.В. Стешенко доктор пед. наук, професор, Славянський ДПУ.

Відповідальний редактор М.С. Янцур, канд. пед. наук, професор, завідувач кафедри професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ.

Методичний посібник призначений для студентів-практикантів, методистів і вчителів трудового навчання (професійного, профільного навчання), креслення загальноосвітніх навчальних закладів, викладачів загальнотехнічних і спеціальних дисциплін професійно-технічних навчальних закладів, керівників гуртків технічної чи прикладної творчості, класних керівників на період проведення педагогічної практики в загальноосвітніх навчальних закладах, міжшкільних навчально-виробничих комбінатах (МНВК), професійно-технічних навчальних закладах (ПТНЗ).

Методичний посібник з педагогічної практики студентів напряму підготовки 7.01010301, 8.01010301 «Технологічна освіта» схвалений та рекомендований до друку кафедрою професійної педагогіки і трудової підготовки РДГУ (протокол № 3 від 18. 10. 2011 р.).

ББК 74. 580. 26 р

© Янцур М.С., Фещук Ю.В.,Семещук І.Л.,

Літковець О.Д., Симонович Н.В., 2011


Вступ

Педагогічна практика студентів розглядається у Рівненському державному гуманітарному університеті як невід'ємна складова частина підготовки спеціалістів, яка є ланкою зв'язку між теоретичним навчанням студентів та їх наступною самостійною роботою в школі. Вона проводиться за розробленою ВНЗ програмою практики, яка будується на основі "Положення про проведення практики студентів вищих навчальних закладів України", затвердженого наказом Міністерства освіти України від 8 квітня 1993 р., № 93.

Згідно з навчальним планом студенти напряму підготовки 7.01010301, 8.01010301 «Технологічна освіта (технічна праця)» спеціалізація - підприємницька діяльність», «Технологічна освіта (технічна праця)» спеціалізація – інформатика», «Технологічна освіта (обслуговуюча праця)» спеціалізація - підприємницька діяльність», «Технологічна освіта (обслуговуюча праця)» спеціалізація – інформатика» - проходять педагогічну практику в 10-11 класах загальноосвітньої школи, МНВК або в групах ПТНЗ відповідних спеціальностей (технічна праця ― деревообробка, металообробка, електротехніка та ін.; обслуговуюча праця ― швейна справа, кулінарія та ін.).

Згідно кваліфікаційної характеристики спеціаліст повинен мати високий рівень професійної підготовки, вміння на практиці реалізовувати принципи наукової організації праці, володіти сучасними методами організації навчальної діяльності учнів на заняттях з трудового (професійного, профільного) навчання, спецтехнології, матеріалознавства, креслення, основ безпеки життєдіяльності, гурткової роботи в загальноосвітній школі чи ПТНЗ України.

Мета педагогічної практики.

Використовувати і вдосконалювати в навчально-виховній роботі старшої школи чи ПТНЗ теоретичні знання і практичні уміння, які отримані за час навчання і педпрактики на IV курсі.

Навчити студентів самостійно виконувати функції класного керівника 10-11 класів чи групах ПТНЗ, вести індивідуальну роботу з учнями і батьками, проводити позакласні заходи.

Розвивати у студентів повагу і любов до педагогічної професії, формувати здібності і потребу до постійного вдосконалення свого загальноосвітнього рівня, педагогічних знань і вмінь, творчих здібностей.

Для успішного проходження педагогічної практики студент має знати:

o вимоги програми до знань, умінь і навичок учнів стосовно кожного предмета (за класами чи курсами);

o зміст, структуру і понятійний апарат підручників;

o зміст, структуру і методику уроків (занять) різних типів;

o норми і критерії оцінювання знань, умінь та навичок учнів з кожного предмета;

o вимоги та методику проведення виховних заходів.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 545 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...