Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Курси акцій і корпоративні права



Базові поняття й терміни

Номінальна вартість акцій (часток) – це та вартість, яка відображається в сертифікаті акцій (чи у свідоцтві учасника) та в умовах їх випуску, і береться до уваги при визначенні кількості голосів на зборах та реалізації інших прав власників. Сукупна номінальна вартість корпоративних прав, випущених корпорацією, становить її номінальний або статутний капітал.

Ринковий курс – це вартість, за якою акції можуть купуватися і продаватися на біржах, позабіржових торговельно-інформаційних системах та позабіржовому ринку. У країнах з розвиненим фондовим ринком ринковий курс акцій здебільшого встановлюється на фондовій біржі. Механізм визначення та/або фіксації ринкової ціни цінного паперу називається котируванням. Котирувальна ціна – середньозважена ціна, яка розраховується протягом біржового дня (торговельної сесії) до моменту, визначеного правилами біржі.

Ринковий курс залежить від співвідношення попиту і пропозиції на цінні папери.

Слід враховувати, що акції не всіх емітентів можуть бути допущені до торгівлі на організованому фондовому ринку. Внесення акцій до списку цінних паперів, які котируються на фондовій біржі або можуть бути предметом укладення угод у торговельно-інформаційній системі, називається лістингом.

Емісійний дохід, або ажіо, - сума перевищення доходів, отриманих від емісії власних акцій та інших корпоративних прав над номіналом таких акцій (інших корпоративних прав). Тобто, емісійний дохід – це різниця між курсом емісії і номінальним курсом корпоративних прав.

Корпоративні права – це права власності на частку (пай) у статутному капіталі юридичної особи, включаючи права на управління, отримання відповідної частки прибутку такої юридичної особи, а також частки активів у разі її ліквідації.

Балансовий (розрахунковий) курс корпоративних прав характеризує структуру власного капіталу корпорації і показує величину чистих активів, які припадають на одну акцію (частку, пай).

Основні розрахункові формули для визначення курсу і вартості корпоративних прав

Показник балансового (розрахункового) курсу корпоративних прав дорівнює вираженому у відсотках відношенню між власним капіталом (ВК) і статутним капіталом (СК)

ВК

БК = ── х 100%.

СК

Недоліком показника балансового курсу є те, що він характеризує не реальну вартість корпоративних прав підприємства, а бухгалтерську.

Для надання цьому показнику більшої об’єктивності розраховують скоригований балансовий курс, який, крім іншого, враховує приховані резерви (чи збитки) підприємства,

Скоригований ВК + приховані резерви

балансовий курс = ────────────── х 100%. СК

Балансовий курс є одним з чинників, який визначає інвестиційну привабливість корпоративних прав підприємства. Він може стати відправною точкою для встановлення ринкового курсу та може братися за основу при визначенні курсу емісії корпоративних прав.

Основними видами корпоративних прав є акції, частки учасників у статутному капіталі ТОВ і паї.

У разі здійснення додаткової емісії власники корпоративних прав можуть зазнати певних втрат. Ці втрати виражаються у зменшенні ринкового курсу акцій (часток), яке може спостерігатися при збільшенні номінального капіталу та зменшенні рівня контролю над підприємством. Законодавством передбачено, що у разі збільшення СК акціонери й учасники користуються переважним правом на купівлю додатково випущених акцій (часток).

Кількість переважних прав на придбання акцій нової емісії є пропорційною частці окремих акціонерів у статутному капіталі на дату прийняття рішення про емісію акцій, тобто залежить від кількості наявних «старих» акцій, які належать акціонерам.

Грошова оцінка переважного права на купівлю нових акцій відповідає різниці між ринковим курсом акцій до емісії і середнім курсом, який сформувався після зростання капіталу.

Розрахункова ціна переважного права визначається за такою формулою:

Кб – Ке

П = ───── – у разі збільшення статутного капіталу або

С + 1

Кб – Ке

П = ───── – у разі зменшення статутного капіталу,

С – 1

де П – грошова оцінка переважного права на купівлю нових акцій; Кб – ринковий (біржовий) курс акцій; Ке – курс емісій нових акцій; С – співвідношення, з яким робиться емісія.

СК1

С = ─────,

СК2 – СК1

де СК1, СК2 – відповідно, розмір СК корпорації до і після його збільшення (зменшення).

Фактична ринкова ціна переважних прав визначається попитом і пропозицією на них, тому може відрізнятися від розрахункової.

Приклад 1. Розрахувати балансовий курс акцій корпорації, якщо власний капітал підприємства характеризують такі наведені в балансі дані, тис. грн.:

Актив Пасив
1. Необоротні активи 600 2. Оборотні активи 300 1. Статутний капітал 550 2. Додатково вкладений капітал 30 3. Інший додатковий капітал 50 4. Нерозподілений прибуток 10 5. Вилучений капітал (40) 6. Зобов’язання 300
Баланс 900 Баланс 900

Розв’язок.

Власний капітал підприємства становить 550 + 30 + 50 + 10 – 40 = 600 тис. грн.

Балансовий курс акції дорівнює

ВК 600

БК = ── х 100% = ── х 100% = 109 %.

СК 550

Приклад 2. Стабільний середньорічний чистий прибуток підприємства становить 100 тис. грн., ставка капіталізації – 12%, статутний капітал – 550 тис. грн. Визначити курс акцій за капіталізованою вартістю.

Розв’язок. Підхід до оцінки курсу акцій за капіталізованою вартістю побудований на концепції теперішньої вартості очікуваних майбутніх доходів від володіння корпоративними правами. Капіталізована вартість корпорації – це приведена до теперішньої вартості величина майбутніх доходів на основі їх дисконтування. Визначимо капіталізовану вартість за формулою

ЧП 100 000

КВ = ── = ──── = 833 333,3 грн., де

r 0,12

r – ставка капіталізації,

ЧП – чистий прибуток.

Курс акцій за капіталізованою вартістю дорівнює

КВ 833333,3

КВВ = ── х 100% = ───── = 151,5%.

СК 550000





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1844 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...