Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розрахунок власного капіталу корпорації



Власний капітал акціонерного товариства складається з:

статутного капіталу,

додаткового капіталу,

резервного капіталу,

нерозподіленого прибутку.

Статутний капітал – відображає вартість матеріальних ресурсів, нематеріальних активів, фінансових вкладень і грошових коштів, які засновники і учасники передали у власність або в розпорядження підприємству. Статутний капітал відображає зобов’язання підприємства перед засновниками і учасниками (в акціонерному товаристві – перед акціонерами), на основі яких вони мають відповідні права.

Додатковий капітал – це сума приросту майна підприємства, яка виникла в результаті переоцінки (індексації), безоплатно одержаних необоротних активів та від емісійного доходу.

Розрізняють додатковий вкладений капітал (сума емісійного доходу, отриманого в результаті реалізації АТ власних корпоративних прав) та інший додатковий капітал (інший вкладений засновниками капітал, крім акціонерних товариств).

Резервний капітал – це капітал, який формується за рахунок відрахувань з чистого прибутку і відображений в балансі за статтею «Резервний капітал». Він формується в розмірах, установлених засновницькими документами та нормативними актами. У широкому розумінні до резервного капіталу належать усі складові капіталу, призначені для покриття можливих у майбутньому непередбачених збитків і втрат.

При розгляді власного капіталу акціонерного товариства необхідно звернути увагу на такі показники, як неоплачений капітал і вилучений капітал. Неоплачений капітал відображає суму заборгованості учасників за внесками до статутного капіталу. Неоплачений капітал при розрахунках величини власного капіталу акціонерного товариства повинен враховуватися зі знаком «мінус». До вилученого капіталу відноситься вартість акцій, викуплена акціонерним товариством у акціонерів та анульована. В такому разі величина статутного капіталу зменшується на суму вилученого капіталу.

Обчислення власного капіталу акціонерного товариства з урахуванням неоплаченого і вилученого капіталу подамо на прикладі.

Нехай власний капітал корпорації характеризують наступні дані:

статутний капітал – 1500 тис. грн.;

додатковий капітал – 200 тис. грн.;

резервний капітал – 85 тис. грн.;

нерозподілений прибуток – 120 тис. грн.;

неоплачений капітал – 150 тис. грн.;

вилучений капітал – 80 тис. грн.

Тоді загальна сума власного капіталу АТ дорівнює:

1500 + 200 + 85 + 120 – 150 – 80 = 1675 тис. грн.

Розглянемо практично розрахунок зміни додаткового капіталу.

Приклад.

Підприємство отримало на безоплатній основі об’єкт основних засобів за первісною вартістю 100 тис. грн., а також напівфабрикати первісною вартістю 15 тис. грн. Річна сума амортизації зазначених основних засобів становила 5 тис. грн. За якими позиціями фінансової звітності слід відобразити зміни, що є результатом цих операцій?

Розв’язок. На суму різниці між первісною вартістю основних засобів та їх амортизацією збільшується інший додатковий капітал:

ДКі = 100000 – 5000 = 95000 грн.

На суму амортизації безоплатно отриманих необоротних активів та на всю суму безоплатно отриманих оборотних активів зростають інші доходи:

Ді = 15000 + 5000 = 20000 грн.

На суму нарахованої амортизації також збільшуються відповідні статті затрат.





Дата публикования: 2015-04-08; Прочитано: 1161 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...