Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Особливості кримінальної відповідальності і покарання неповнолітніх



Ціль: засвоїти специфіку кримінальної відповідальності і покарання неповнолітніх, прищепити навички застосування кримінально-правових норм, включених у розділ XV (Загальної частини) КК України.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Порядок, умови і види звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітніх.

2. Звільнення від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

3. Звільнення від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності.

4. Види покарань, які застосовуються до неповнолітніх. Умови і порядок призначення покарань.

5. Штраф.

6. Громадські роботи.

7. Виправні роботи.

8. Арешт.

9. Позбавлення волі на певний строк.

10. Порядок, умови та види звільнення неповнолітніх від відбування кримінального покарання.

11. Звільнення від відбування покарання з випробуванням.

12. Звільнення від відбування покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру.

13. Звільнення від кримінального покарання у зв’язку із закінченням строків давності.

14. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

У першому питанні необхідно вивчити поняття, умови та види звільнення від кримінальної відповідальності неповнолітніх, відповідно до чинного кримінального законодавства України, ХV розділ Загальної частини КК України.

При вивченні другого питання необхідно виокремити особливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності із застосуванням примусових заходів виховного характеру, відповідно до ст. 97 КК України.

При вивченні третього питання необхідно виокремити особливості звільнення неповнолітніх від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням строків давності, відповідно до ст. 106 КК України.

У четвертому питанні необхідно визначити, які покарання можуть бути застосовні до неповнолітніх, відповідно до ст. 98 КК України. Встановити, які є відмінності, відповідно до чинного кримінально законодавства, між призначенням покарання неповнолітнім та повнолітнім. Визначити умови і порядок призначення покарань неповнолітніх.

У п’ятому питанні необхідно визначити особливості призначення неповнолітнім такого покарання, як штраф, відповідно до ст. 99 КК України.

У шостому питанні необхідно визначити особливості призначення неповнолітнім такого покарання, як громадські роботи, відповідно до ст. 100 КК України.

У сьомому питанні необхідно визначити особливості призначення неповнолітнім такого покарання, як виправні роботи, відповідно до ст. 100 КК України.

У восьмому питанні необхідно визначити особливості призначення неповнолітнім такого покарання, як арешт, відповідно до ст. 101 КК України.

У дев’ятому питанні необхідно визначити особливості призначення неповнолітнім такого покарання, як позбавлення волі на певний строк, відповідно до ст. 102 КК України.

У десятому питанні необхідно вивчити поняття, умови та види звільнення від кримінального покарання та його відбування неповнолітніх, відповідно до чинного кримінального законодавства України, ХV розділ Загальної частини КК України.

У одинадцятому питанні необхідно виокремити особливості звільнення неповнолітніх від кримінального покарання з випробування, відповідно до ст. 104 КК України.

У дванадцятому питанні необхідно виокремити особливості звільнення неповнолітніх від кримінального покарання із застосуванням примусових заходів виховного характеру, відповідно до ст. 105 КК України.

При вивченні тринадцятого питання необхідно виокремити особливості звільнення неповнолітніх від кримінального покарання у зв’язку із закінченням строків давності, відповідно до ст. 106 КК України.

У чотирнадцятому питанні необхідно виокремити особливості умовно-дострокового звільнення неповнолітніх від відбування покарання, відповідно до ст. 107 КК України.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Встановити особливості призначення зазначених покарань.

Задачі-ситуації:

Задача № 1. 14 – літній Шишкін з метою сплати карткового боргу взяв з будинку золоте кільце, що належить його матері, і віддав його 16 – літньому Сосніну.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 371 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...