Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Звільнення від кримінального покарання і його відбування



Ціль: усвідомити та вивчити умови звільнення особи від кримінального покарання, відповідно до чинного кримінального законодавства. Засвоїти особливості застосування різних видів звільнення від кримінального покарання.

Питання до практичного заняття та самостійного вивчення:

1. Поняття, значення та види звільнення від кримінального покарання.

2. Звільнення від відбування покарання з випробуванням.

3. Звільнення від відбування покарання у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку.

4. Умовно-дострокове звільнення від відбування покарання.

5. Заміна невідбутої частини покарання більш м’яким.

6. Звільнення від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років.

7. Звільнення від покарання за хворобою.

8. Звільнення від покарання на підставі закону України про амністію або акта про помилування.

При вивченні першого питання необхідно визначити поняття і значення звільнення від кримінального покарання відповідно до чинного кримінального законодавства, а саме ст. 74 КК. Виокремити види звільнення особи від кримінального покарання та його відбування.

У другому питанні необхідно визначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання, як звільнення з випробуванням, відповідно до ст. 75 КК України. Виокремити обов’язки, які можуть бути покладені судом на особу, яка звільняється від відбування покарання з випробуванням. Визначити особливості призначення додаткових покарання при використанні зазначеного виду звільнення від відбування покарання. Зазначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання до вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до семи років.

У третьому питанні необхідно визначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання, як звільнення у зв’язку із закінченням строків давності виконання обвинувального вироку, відповідно до ст. 80 КК України.

У четвертому питанні необхідно визначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання, як умовно-дострокове звільнення, відповідно до ст. 81 КК України.

У п’ятому питанні необхідно визначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання, як заміна невідбутої частини покарання більш м’яким, відповідно до ст. 82 КК України.

У шостому питанні необхідно визначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання, як звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років, відповідно до ст. 83 КК України.

У сьомому питанні необхідно визначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання, як звільнення за хворобою, відповідно до ст. 84 КК України.

У восьмому питанні необхідно визначити особливості застосування такого виду звільнення від відбування покарання, як звільнення на підставі закону України про амністію або акта про помилування, відповідно до ст.ст. 85, 86, 87 КК України. Виокремити особливості Закону “Про амністію”: хто приймає, відносно кого та відносно чого. Виокремити особливості Указу Президента “Про помилування”: відносно кого та чого.

Завдання для самостійної роботи:

Необхідно скласти список термінів, які використовуються при вивченні цієї теми та дати їх визначення.

Письмово вирішити задачі-ситуації, що стосуються цієї теми.

Задачі-ситуації:

Задача № 1. Відмовивши в умовно-достроковому звільненні від покарання Гуденко, засудженому за умисне тяжке тілесне ушкодження, що спричинило смерть потерпілого (ч. 2 ст. 121 КК України), до позбавлення волі строком на 6 років, суд послався на те, що Гуденко вчинив тяжкий злочин, а строк, який він відбув, не достатній для його перевиховання. З матеріалів справи видно, що Гуденко відбув 4 роки і 20 днів, має позитивні характеристики, сумлінно працює і є членом секції по дотриманню внутрішнього порядку.

Чи відповідає рішення суду чинному кримінальному законодавству? Визначте, чи може бути застосоване до Гуденко умовно-дострокове звільнення, відповідно до умов задачі? Обґрунтуйте відповідь.

Задача № 2. Головний бухгалтер швейної фабрики “Зорянка” Маляшенко, маючи вільний доступ до готової продукції і сировини, таємно викрала з цеху пошиву верхнього одягу дванадцять жіночих зимових пальто, за що була засуджена відповідно до ч. 1 ст. 185 КК України до двох років виправних робіт із позбавленням права займати матеріально-відповідальні посади і посаду бухгалтера строком на чотири роки. Як додаткове покарання суд також призначив штраф у розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Адвокат подав скаргу на вирок суду, вважаючи, що при призначенні покарання суд порушив вимоги ч. 3 ст. 53 КК, ч, 1 і ч. 2 ст. 55 КК, п.п. 1, 2 ч. 1 і ч. 4 ст. 65 і санкції ч. 1 ст. 185 КК України.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 624 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...