Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методичні рекомендації щодо підготовки до семінарського заняття. Під час підготовки до семінарського заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами



Під час підготовки до семінарського заняття доцільно ознайомитися з конспектом лекції, теоретичними джерелами і нормативно-правовими актами, що стосуються теми заняття. Особливу увагу слід звернути на вивчення Конституції України, Закону України «Про звернення громадян» та інших нормативно-правових актів. Адже саме знання нормативно-правових актів у сфері забезпечення прав і свобод громадян та їх правильне практичне застосування є важливою складовою діяльності державного службовця.

Готуючи перше питання плану заняття, студенту, насамперед необхідно мати на увазі, що положеннями ст. 40 Основного Закону забезпечується право громадян направляти індивідуальні та колективні письмові звернення або особисто звертатися в органи державної влади, органи місцевого самоврядування і до посадових або службових осіб цих органів, які зобов'язані розглянути звернення та дати обгрунтовану відповідь у встановлений законом термін.

Це положення більш докладно визначається і у ст. 1 Закону України «Про звернення громадян» де мова йде про те, що громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення. Аналогічні положення містяться і в інших нормативно-правових актах, в тому числі і підзаконних.

Зауважимо, що під час підготовки до семінарського заняття необхідно проаналізувати норми чинного законодавства, зміст яких передбачає можливість оскарження дій органів влади та їх посадових осіб. Для цього, наприклад, доцільно звернутися до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кодексу адміністративного судочинства України, великої кількості підзаконних нормативних актів.

Звернення (заяви, пропозиції та скарги) громадян варто віднести до числа найважливіших джерел інформації, необхідних для рішення питань державного, господарського й соціально-культурного будівництва.

Всі вони характеризуються рядом загальних ознак, а саме:

1) звернення відображують стан справ у різних сферах життя суспільства й відповідно стан виконавчої діяльності органів державної виконавчої клади;

2) обов'язковим одержувачем інформації, що отримується в зверненнях, є представник держави або місцевого самоврядування;

3) такого роду інформація породжує правові наслідки;

4) відомості, відображені у зверненнях громадян, є їхнім особистим волевиявленням.

Під час підготовки до заняття зазначені ознаки важливо розглянути більш детально, з наведенням прикладів із діяльності органів державної влади та місцевого самоврядування.

Також необхідно ознайомитися та знати основні терміни, такі як «звернення громадянина», «заява», «скарга», «пропозиція», та проаналізувати категорію рішень, дій (бездіяльності) у сфері управлінської діяльності, які можуть бути оскаржені громадянами та колективами громадян.

Особливої уваги потребує вивчення вимог, які пред’являються до звернень. Це стосується як форми звернення (усне, письмове, надіслане поштою чи передане до відповідного органу через уповноважену ним особу, індивідуальне, колективне тощо) так і вимог до його структури та змісту, котрі передбачені статтею 5 Закону.

Слід також ознайомитися з процедурами підготовки, реєстрації та розгляду звернень громадян. Особливу увагу необхідно звернути на організацію та порядок особистого прийому громадян уповноваженими особами органів управління.

Ретельного вивчення потребують строки розгляду звернень. Так, згiдно зi ст. 20 Закону звернення розглядаються i вирiшуються у термiн не бiльше одного мiсяця вiд дня їх надходження, а тi, якi не потребують додаткового вивчення, невiдкладно, але не пiзнiше п’ятнадцяти днiв вiд дня їх отримання. Якщо в мiсячний термiн вирiшити порушенi у зверненнi питания неможливо, керiвник вiдповiдного органу, пiдприсмства, установи, органiзації або його заступник встановлюють необхiдний термiн для його розгляду, про що повiдомляється особi, яка подала звернення. При цьому, загальний термiн вирiшення питань, порушених у зверненнi, не може перевищувати сорока п’яти днiв.

Необхідно також вивчити стадії, етапи й окремі процесуальні дії уповноваженої особи під час перевірки звернень, строки розгляду, види прийнятих рішень та порядок їх виконання. Водночас треба знати особливості розгляду пропозицій громадян, а також порядку ведення діловодства у зазначеній сфері.

Підготовку до другого питання семінарського заняття необхідно розпочати з класифікації адміністративних проваджень за зверненнями громадян, які поділяються на окремі види в залежності від виду звернення (пропозиція, заява, скарга). Адже навіть за своєю правовою суттю вони значно різняться. Так, наприклад, пропозиції та заяви громадян відносяться до неюрисдикційних проваджень адміністративного процесу, а скарги – до юрисдикційних, тобто конфліктних проваджень.

Особливу увагу необхідно приділити стадіям провадження за зверненнями громадян. Стадію провадження можливо визначити як відносно відмежовану, виділену в часі й логічно пов 'язану сукупність процесуальних дій, спрямовану на досяг­нення визначених цілей і розв 'язання відповідних завдань, яка функціонально погоджується з ними, відрізняється колом суб'єктів і закріплюється у відповідних процесуальних актах. Слід знати, що основою проваджень за зверненнями громадян є наступні стадії: подача звернення та збір матеріалів; розгляд адміністративної справи та прийняття рішення по справі; оскарження або опротестування рішення (факультативна стадія); стадія виконання рішення.

Певної уваги заслуговує визначення етапів як структурних елементів стадій вищезазначеного провадження. Їх можна охарактеризувати як сукупність дій, що переслідують визначену внутрістадійну проміжну мету. Наприклад, стадія подачі звернення та збору матеріалів складається з наступних етапі: етап подачі звернення; етап збору матеріалів; етап направлення матеріалів на розгляд відповідного органу (уповноваженої посадової особи). Останнім елементом адміністративного провадження є процесуальні дії.

Розглядаючи окремі елементи (стадії, етапи, процесуальні дії) зазначеної системи, необхідно детально проаналізувати всю їх сукупність в адміністративному провадженні за зверненнями громадян та знати їх місце призначення і зміст, уміти охарактеризувати процесуальні документи, які складаються під час здійснення процесуальних дій.

Вивчення третього питання плану потребує використання раніше отриманих знань стосовно стадій, етапів та окремих процесуальних дій під час здійснення адміністративного провадження щодо розгляду заяви громадянина.

Насамперед студент повинен знати, що заява (клопотання) - звернення громадян із проханням про сприяння реалізації закріплених Конституцією та чинним законодавством їх прав та інтересів або повідомлення про порушення чинного законодавства чи недоліки в діяльності підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, народних депутатів України, депутатів місцевих рад, посадових осіб, а також висловлення думки щодо поліпшення їх діяльності.

Клопотання - письмове звернення з проханням про визнання за особою відповідного статусу, прав чи свобод тощо.

Під час підготовки до відповіді необхідно засвоїти наступне.

Адміністративне провадження за заявою (клопотанням) громадянина є неюримдикційним (неконфліктним) провадженням, яке складається з наступних стадій:

- подача звернення та збір матеріалів;

- розгляд адміністративної справи та прийняття рішення по справі;

- оскарження або опротестування рішення (факультативна стадія);

- стадія виконання рішення.

Далі, на підставі раніше отриманих теоретичних знань, з використанням прикладів, через характеристику стадій, етапів та окремих процесуальних дій розкрити зміст адміністративного провадження за заявою (клопотанням) громадянини та здійснити аналіз окремих процесуальних документів, які складаються під час здійснення зазначеного провадження.

Четверте питання плану семінарського заняття стосується змісту адміністративного провадження щодо розгляду скарг громадян. Насамперед, слід засвоїти, що скарга це – звернення з вимогою про поновлення прав і захист законних інтересів громадян, порушених діями (бездіяльністю), рішеннями державних органів, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, посадових осіб.

Виходячи зі змісту поняття, студенту (курсанту) слід детально охарактеризувати особливості скарги, а саме:

- мета подачі скарги полягає в захисті й відновленні порушених прав і законних інтересів громадянина;

- скарга є засобом захисту й відновлення порушених суб'єктивних прав громадянина;

- об'єктом оскарження виступають дії або бездіяльність органів держави, місцевого самоврядування або посадових осіб, а також акти, які ними видаються та стали причиною порушення прав і законних інтересів громадян;

- обов'язковим елементом змісту скарги є вказівка на конкретний факт порушення прав і законних інтересів громадянина.

Далі слід визначитися до якого виду адміністративних проваджень належить провадження за скаргою громадянина та здійснити характеристику стадій, етапів та окремих процесуальних дій. Під час відповіді доцільно здійснити аналіз окремих процесуальних документів, які складаються під час здійснення провадження за скаргою громадянина.

Підготовку до п’ятого питання слід розпочати з вивчення поняття пропозиції (зауваження), під якою мається на увазі звернення громадян, де висловлюються порада, рекоменація щодо діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, депутатів усіх рівнів, посадових осіб, а також висловлюються думки щодо врегулювання суспільних відносин та умов життя громадян, вдосконалення правової основи державного і громадського життя, соціально-культурної та інших сфер діяльності держави і суспільства.

Далі доцільно здійснити аналіз зазначеного виду звернення та навести його відмінності від заяви (клопотання) та скарги. Це надасть можливість визначити стадії провадження за пропозицією громадянина, а саме:

- стадія подачі звернення та збір матеріалів;

- стадія розгляду адміністративної справи та прийняття рішення по справі;

- стадія виконання рішення.

Слід підкреслити, що у провадженні за пропозиціями громадян відсутня стадія оскарження або опротестування рішення по справі. Це обумовлено тим, що не всі пропозиції та зауваження суб’єкта звернення є актуальними, нагальними і відповідають державній політиці у тій чи іншій сфері державної діяльності та будуть слугувати на користь суспільству.

Студенту (курсанту) під час підготовки до зазначеного питання доцільно підготувати приклади пропозицій суб’єктів звернення, на підставі яких довести тезу про доцільність щодо виключення з зазначеного провадження стадії оскарження або опротестування рішення по конкретно-індивідуальній адміністративній справі





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 427 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...