Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

З урахуванням цього й відповідно до законодавчого регулювання можна виділити наступну систему основних видів дисциплінарної відповідальності



1. Дисциплінарна відповідальність на підприємствах, установах, організаціях.

2. Дисциплінарна відповідальність військовослужбовців й службовців організацій, для яких дисципліна встановлюється відповідно до військової.

3. Дисциплінарна відповідальність осіб, що перебувають в установах зі спеціальним режимом або підданих іншим обмеженням прав.

Аналіз чинного законодавства дозволяє також виділити ще одну групу осіб, що є суб'єктами дисциплінарної відповідальності. Мова йде про осіб, дисциплінарна відповідальність яких повязана зі знаходженням в установах зі спеціальним режимом, тобто осіб, що відбувають карне покарання.

Під дисциплінарним правопорушенням варто розуміти винне, протиправне порушення правил дисципліни й інших обов'язків, покладених на особу у зв'язку з його роботою й іншою діяльністю на підприємствах, установах й організаціях, а також із проходженням військової й іншої державної служби.

Виходячи із цього, можна зробити висновок про те, що головною підставою дисциплінарної відповідальності є: 1)здійснення дисциплінарної провини; 2) здійснення військовослужбовцями адміністративних правопорушень (ст. 15 КУпАП).

Дисциплінарне провадження включає наступні стадії:

а) порушення провадження й перевірка обставин справи;

б) розгляд і прийняття рішення з дисциплінарної справи;

в) виконання рішення по справі;

г) оскарження винесеного рішення.

Стадія оскарження носить факультативний характер.

Дисциплінарне провадження може носити спрощений характер, при якому після оперативного з'ясування обставин справи вповноважена на то особа відразу ж виносить рішення про накладення відповідного дисциплінарного стягнення. Найчастіше такий характер провадження набуває в ході вирішення питання про дисциплінарну відповідальність військовослужбовців.

Процесуальне регулювання ходу й результатів дисциплінарного провадження одержало своє закріплення в ряді нормативно-правових актів, що стосуються дисциплінарної відповідальності різних категорій осіб.

У КЗпП України включені положення, що регламентують права й обов'язки власника або уповноваженого їм органа, з одного боку, і працівника, з іншого боку, що стосуються трудовий дисципліни, а також порядку застосування заходів дисциплінарного стягнення.

Діючим трудовим законодавством передбачена можливість за порушення трудової дисципліни тільки двох видів стягнень:

а) догани;

б) звільнення.

До держслужбовців, крім дисциплінарних стягнень, передбачених чинним законодавством про працю України, можуть застосовуватися наступні заходи дисциплінарного впливу:

а) попередження про неповну службову відповідність;

б) затримка до одного року в присвоєнні чергового рангу або в призначенні на більше високу посаду.

Слід пам’ятати, що притягнення до дисциплінарної відповідальності окремих категорій державних службовців має певні особливості. Наприклад, відповідно до Дисциплінарного статуту МВС України на осіб рядового й начальницького складу органів внутрішніх справ можуть накладатися такі дисциплінарні стягнення:

1) усне зауважен­ня; 2) зауваження; 3) догана; 4) сувора догана; 5) попередження про неповну службову відповідність; 6) звільнення з посади; 7) пониження в спеціальному званні на один сту­пінь; 8) звільнення з органів внутрішніх справ.

Статут детально регламентує права начальників щодо накладення дисциплінарних стягнень та порядок накладання таких стягнень.

Так, згідно з ст. 14 Закону України «Про Дисциплінарний статут органів внутрішніх справ» з метою з'ясування всіх обставин дисциплінарного проступку, учиненого особою рядового або начальницького складу, начальник призначає службове розслідування, яке має бути завершене протягом одного місяця з дня його призначення. У разі необхідності цей термін може бути продовжено начальником, який призначив службове розслідування, або старшим прямим начальником, але не більш як на один місяць.

Забороняється проводити службове розслідування особам, які є підлеглими порушника, а також особам - співучасникам проступку або зацікавленим у наслідках розслідування. Розслідування проводиться за участю безпосереднього начальника порушника. Порядок проведення службового розслідування встановлюється міністром внутрішніх справ України.

Ст. 15 згаданого закону України визначено порядок накладання дисциплінарних стягнень в особливих випадках. Так, у разі порушення дисципліни особами рядового і начальницького складу в період перебування у відрядженні, відпустці, на відпочинку або в період тимчасової непрацездатності начальник органу чи підрозділу, у межах відповідної території, де вчинено дисциплінарний проступок, уживає заходів щодо його припинення, збирає первинні матеріали та надсилає їх для розгляду за місцем проходження служби порушника.

А накладання дисциплінарних стягнень на осіб рядового і начальницького складу за проступки, учинені під час чергування, несення вартової чи патрульно-постової служби, здійснюється тільки після закінчення чергування, варти або після заміни їх іншими особами та здачі зброї.

Про накладення дисциплінарного стягнення видається наказ, зміст якого оголошується особовому складу органу внутрішніх справ. Оголошувати дисциплінарне стягнення особі начальницького складу в присутності його підлеглих заборонено. Зміст наказу доводиться до відома особи рядового або начальницького складу, яку притягнуто до дисциплінарної відповідальності, під підпис. У разі звільнення з посади або звільнення з органів внутрішніх справ особі рядового або начальницького складу видається витяг з наказу.

Статтею 16 вищезгаданого Закону встановлено, що дисциплінарне стягнення накладається у строк до одного місяця з дня, коли про проступок стало відомо начальнику.

У разі проведення за фактом учинення проступку службового розслідування, кримінального провадження або провадження у справі про адміністративне правопорушення на осіб рядового і начальницького складу дисциплінарне стягнення може бути накладено не пізніше одного місяця з дня закінчення службового розслідування, кримінального провадження або провадження у справі про адміністративне правопорушення, не враховуючи періоду тимчасової непрацездатності або перебування у відпустці.

Дисциплінарне стягнення не може бути накладено, якщо з дня вчинення проступку минуло більше півроку. У цей період не включається строк проведення службового розслідування або кримінального провадження або провадження у справі про адміністративне правопорушення.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 592 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...