Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Ливарні



До бронз, що деформуються, належать бронзи з вмістом основного легуючого компонента до 10%: БрА5, БрА7, БрАЖМц10—3— 1,5, БрАЖ9, БрАЖМ10-4-4, БрАМц9-2, БрКМцЗ-1, БрКМц1-3.

Вони володіють достатньою пластичністю, добре обробляються пресуванням і прокаткою в гарячому стані, а в ряді випадків і в холодному стані. З них виготовляють труби, стрічки, прути, різноманітні профілі, що використовуються при виробництві всіляких виробів. Бронзу БрА5 застосовують для карбування монет. Берилієва бронза БрБ2 після термічної обробки має межу міцності σв=130—150 кгс/мм2, δ=2% і НВ 400. Цю бронзу застосовують в приладобудуванні для виготовлення відповідальних пружин, мембран та інших пружистих (пружних) деталей.

До ливарних належать бронзи БрАЖ9—4, БрАЖМц10—3—1,5, БрАЖМ11— 6—6 та інші, які володіють високою міцністю, корозійною стійкістю і гарними антифрикційними властивостями, їх використовують для фасонного лиття, шестерень, втулок, підшипників і деталей, що працюють при більших навантаженнях в агресивних середовищах.

Сплави міді з нікелем утворюють безперервний ряд твердих розчинів. При додаванні до міді нікелю зростають її міцність, електроопір і корозійна стійкість. Такі сплави добре обробляються тиском в гарячому і холодному станах.

Мідно-нікелеві сплави поділяють на конструкційні і електротехнічні. До конструкційних належать мельхіор і нейзільбер, склад і механічні властивості яких наведені в табл. 1.[2]

Таблиця 1

Склад і механічні властивості мельхіору і нейзільберу

Марка сплаву Назва Склад Межа міцності, σв, кгс/мм2 Відносне подовження, δ,% Tвердість, НВ, кгс/мм2
МН 19   МНЦ 15 Мельхіор   Нейзільбер 18-20% Nі, решта — Сu   13,5-16,5% Nі, 18-22% Zn      

Мельхіор має сріблястий колір, високу корозійну стійкість в повітряній атмосфері, прісній і морській воді, добре обробляється тиском в гарячому і холодному станах. З мельхіору виготовляють прилади для сервіровки стола, ювелірні вироби та ін. Листи і стрічки з мельхіору застосовують для виготовлення розмінної монети, медичних інструментів і деталей в точній механіці.

Нейзільбер — сплав гарного сріблястого кольору з синюватим полиском. Після деформації він має високу міцність, пружність і володіє корозійною стійкістю в багатьох середовищах. Застосовується для виробництва посрібленого посуду і художніх виробів, приладів точної механіки, медичних інструментів, парової і водяної арматури.

Електротехнічні мідно-нікелеві сплави є сплавами високого електроопору. До них належать константан, нікелін, манганін, які володіють більшим питомим опором (р=4,35х107—5,2х10'7 ом м), який мало змінюється при зміні температури.

Константан і нікелін корозійностійкі, мають досить гарні механічні властивості і добре обробляються тиском. Застосовують їх для виготовлення реостатів, термопар і нагрівальних приладів з робочою температурою до 500°С.

Манганін в олодіє високою корозійною стійкістю в атмосферних умовах, але не жаростійкий. Його застосовують для виготовлення приладів електроопору з робочою температурою до 100°С і в точних електровимірювальних приладах.

Нікель і його сплави.

Нікель — пластичний сріблясто-білий метал з щільністю 8900 кг/м3 і температурою плавлення 1453Т. Механічні властивості нікелю:σв=40—50 кгс/мм2; δ=45% і НВ 60—80. Він володіє високою корозійною стійкістю в повітряній атмосфері, воді, розчинах органічних кислот. Мінеральні кислоти, особливо азотна, сильно діють на нікель.

Чистий нікель добре полірується і набуває приємного зовнішнього вигляду і блиску, що зберігається тривалий час. Нікель не токсичний, не руйнує вітамінів і широко використовується як захисно-декоративне покриття столових приладів, посуду, а також для захисту від корозії інструментів, приладів для вікон і дверей, металевих меблів, деталей велосипедів, мотоциклів, автомобілів тощо. Використовують його і у виробництві лужних акумуляторів. Велика кількість нікелю застосовується для отримання сплавів з іншими металами, в яких він є легуючим елементом або основою сплаву. В якості легуючого елементу нікель використовують в спеціальних сталях, що володіють високими механічними, антикорозійними, магнітними або електричними властивостями.

Основними сплавами на нікелевій основі є ніхроми і монель-метал.

Монель - метал НМЖМц28-2,5-1,5 (28% Си, 2,5% Fе; 1,5% Мn, решта — нікель) відрізняється високими механічними властивостями і корозійною стійкістю. В чистій атмосфері цей сплав не тьмяніє, стійкий до води, більшості органічних кислот і практично не кородує в нейтральних і лужних розчинах органічних сполук. В атмосфері, що містить сірчисті сполуки і вологу, монель-метал покривається плівкою від зеленого до коричневого кольору. Цей метал застосовують для виготовлення деталей хімічної апаратури, насосів, працюючих в агресивних середовищах, в ювелірному виробництві.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 391 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...