Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Хромонікельмолібденові і т. д



за мірою (ступенем)легованості:

низьколеговані, що містять не більше 2,5—3% легуючих елементів,

- с ередньолеговані — від 3 до 10%;

-високолеговані, що містять понад 10% легуючих елементів.

за призначенням:

- конструкційні; (деталі машин, верстатів, механізмів, конструкцій, товарів народного споживання та ін..)

- інструментальні сталі; (вимірювальні, ріжучі інструменти тощо)

- сталі і сплави з особливими властивостями ( нержавіючі сталі, сплави з високим електроопором, магнітні сталі і сплави, сплави з особливими фізичними властивостями та ін.)

Сталь вважають легованою хромом і нікелем, якщо їхній вміст становить 1% і більше. Кремній вважається легуючим елементом, якщо його вміст в сталі перевищує 0,4—0,5%, а марганець — при вмісті понад 0,8—1%. Сталі, що містять більш 0,1—0,5% молібдену, вольфраму, ванадію, титану й інших елементів, вважаються легованими цими елементами.

Конструкційні леговані сталі володіють високою міцністю, пластичністю і в'язкістю.

Інструментальні леговані сталі володіти високою твердістю (НRС62—65), зносостійкістю і зберігати надані розміри протягом тривалого часу. Цим вимогам відповідають хромисті, хромокремнієві і хромовольфрамомарганцеві сталі з підвищеним вмістом вуглецю (до 1,0—1,4%).

Нержавіючі сталі володіють корозійною стійкістю в атмосферних умовах, у водних розчинах солей, кислот, лугів та інших агресивних середовищах. Основним легуючим елементом, що забезпечує корозійну стійкість, є хром. Корозійна стійкість хромистих сталей пояснюється утворенням на поверхні захисної щільної плівки типу Сг203, що утворюється при вмісті хрому понад 12,5%. Сталі з підвищеним вмістом хрому (до 25—28%) застосовують при виготовленні обладнання в харчовій промисловості.

До сплавів з особливими і фізичними властивостями належать;

- інвар;

- платиніт;





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 241 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...