Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Благородні метали



Благородні метали — срібло, золото, метали платинової групи і їхні сплави — свою назву отримали через високу корозійну стійкість в звичайній атмосфері, а також в більшості кислот і лугів. Ці метали мають гарний зовнішній вигляд, високу щільність, пластичність.

Срібло метал білого кольору з густиною 10500 кг/м3 і температурою плавлення 960°С. Воно має малу твердість (НВ 25), високу пластичність і дуже добре полірується. В полірованому стані срібло володіє високою відбивною спроможністю світлових і теплових променів, що становить 95-97%. Серед всіх металів срібло відрізняється самою високою електро- і теплопровідністю. Воно стійке до впливу атмосфери, але чорніє від сірководню, що пов'язано з утворенням на його поверхні плівки сульфіду срібла Аg2S. Срібло стійке до багатьох кислот, лугів і розчинів солей, але легко розчиняється в азотній кислоті.

У чистому вигляді срібло застосовується для виготовлення корозійностійкого хімічного посуду і в якості каталізатора хімічних реакцій. Значна кількість срібла витрачається у фото- і кінопромисловості для виробництва світлочутливої плівки і паперу. Широке розповсюдження отримали сплави срібла з міддю в будь-якій пропорції. Срібно-мідні сплави застосовують для виготовлення контактів в точних електровимірювальних приладах, столових приборів і ювелірних виробів 750, 800, 875, 916, 925 і 960-ї проб. Срібло використовують також як захисно-декоративне покриття І для отримання припоїв. Маркірують припої літерами ПСР (припій срібний) і цифрою, що вказує вміст срібла, наприклад ПСР72, ПСР65, ПСР45 і т.д.

Золото о дин з самих важких металів з густиною 19300 кг/м3, володіє яскраво-жовтим кольором з сильним металевим блиском; температура плавлення 1063°С. Механічні властивості наступні: НВ 18, σв=14 кгс/мм2, δ=45%. Золото добре обробляється тиском, володіє високою корозійною стійкістю в звичайній атмосфері, а також в кислотах, лугах і розчинах солей. Воно не змінюється від дії сірководню, але розчиняється в царській горілці, хлорній і бромній воді. Чисте золото через його м'якість застосовується рідко. Твердість золота значно підвищується при сплавленні його з міддю.Так, сплав золота, що містить 20% міді, має твердість НВ 100. Корозійна стійкість золота при сплавленні з міддю знижується.

Для виготовлення ювелірних виробів в золото додають, окрім міді, срібло і паладій. В залежності від вмісту золота в країні встановлені проби 333, 375, 500, 583, 585,750, 958-а.

Колір і твердість ювелірних виробів залежать від співвідношення в них компонентів. Змінюючи співвідношення золота, срібла і міді, можна отримати сплави жовтого, рожевого, зеленого кольорів, а при додаванні паладію - білого кольору (58,3% Аu, 25,7% Сu, 16% Рd). Найбільшою твердістю володіють сплави при співвідно шенні міді і золота близько 1:1 (583-я проба). Золото і його сплавні застосовують для виготовлення ювелірних виробів, нанесення захисно-декоративних покриттів, при декоруванні порцелянових і фаянсових виробів і для забарвлення скла в рубіновий колір.

Платина білий метал з сіруватим відтінком. Вона має високу густину 21500 кг/м3 і температуру плавлення 1773°С, володіє більш високою твердістю (НВ 50) у порівнянні з іншими благородними металами. Платина є менш пластичним металом порівняно з золотом і сріблом. Для підвищення міцності її сплавляють з металами платинової групи: родієм, іридієм, паладієм, а також із золотом, сріблом і міддю.

Платина володіє високою корозійною стійкістю, на неї не діють царська горілка і хлорна вода. Платина є незамінним матеріалом для виготовлення тиглів і чашок для хімічних лабораторій і при виготовленні термопар для високих температур. Платинородієвою термопарою, в якій один провід виготовлений з платини, а другий зі сплаву платини з 10% родію, можна вимірювати температуру до 1500°С.

В ювелірній справі застосовують платину 950-ї проби для виготовлення обручок, браслетів, оправ діамантів тощо. Платину використовують в якості оправи, оскільки вона має однаковий з алмазом коефіцієнт лінійного розширення і, крім того, діамант в платині' дає кращий блиск, ніж в золоті.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 516 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...