Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Загальні вимоги безпеки



15.1.1 Агрегати і устаткування металургійних цехів необхідно піддавати оглядам, обслуговуванню і ремонтам у відповідності до вимог

НАОП 1.2.10-1.11-89 “Правил безпеки при ремонті устаткування на підприємствах чорної металургії”, інструкції з експлуатації і утриманню димо­вих труб на підприємствах чорної металургії, інструкції з тех­нічної експлуатації та ремонтів виробничих будинків і споруд підприємств системи Міністерства чорної металургії і ряду інших галузевих, міжгалузевих нормативних документів, а також стандартів підприємств.

15.1.2 Приймання і здачу кожної зміни слід супроводжува­ти перевіркою:

- справності устаткування;

- наявності та стану огороджень, захисних блокувань, сигна­лізації, контрольно-вимірювальних приладів, заземлень, засобів пожежогасіння;

- справності освітлення і вентиляційних установок.

Результати огляду необхідно заносити в журнал приймання і здачі зміни. Виявлені несправності необхідно усунути.

Не дозволяється відкривати кришки люків-лазів на димоходах під час роботи нагнітачів.

15.1.3 Огляди та ремонт устаткування металургійних цехів необхідно проводити в терміни, передбачені графіками, що затвердже­ні роботодавцем. Основні агрегати після капітального ремонту необхідно вводити в експлуатацію тільки після прийняття їх комісією, призначеною роботодавцем. Прийняття в експлуатацію агрегатів, устаткування з відступом від цих Правил не дозволяється.

15.1.4 Організація і проведення капітальних і поточних ремонтів устаткування на металургійних підприємствах повинні відпо­відати вимогам Положення про планово-попереджувальні ремонти (ППР) ме­ханічного устаткування підприємств чорної металургії, НАОП 1.2.10-1.11-89, положення про планово-попереджувальні ремонти устаткування і тран­спортних засобів на підприємствах Міністерства кольорової металур­гії, стандартів підприємств і цих Правил.

15.1.5 Капітальні і поточні ремонти основного устаткування слід проводити за розробленим і затвердженим проектом орга­нізації робіт (ПОР). ПОР - це гарантійний документ, який містить об*єктивний виклад технологічного процесу ремонту, послідовність виконання затверджених ремонтних робіт з технічним рішенням, пе­релік і черговість утворення організаційно-технічних заходів, щодо безпечного їх проведення. Необхідність складання ПОР визначає головний механік (головний енергетик) своїми нормативними документами, затвердженими роботодавцем. У ПОР повинні бути визначені особи, відповідальні за дотримування вимог безпеки і заходи, щодо забезпечення безпеки під час проведення ремонту, а також порядок і послідовність виконання ремонтних робіт.

15.1.6 Проект організації робіт (ПОР) повинен містити наступні заходи щодо забезпечення безпечних умов праці як в період підго­товки, так і під час проведення ремонту:

- визначення ремонтної зони;

- влаштування проїздів, проходів і переходів до об'єкту ремонту;

- огородження небезпечних зон;

- енергопостачання ремонтної зони;

- забезпечення безпечної експлуатації будівельних машин;

- забезпечення безпеки праці під час роботи у холодний пе­ріод року та інших особливих умовах;

- водопостачання, у тому числі для пиття і протипожежних цілей;

- влаштування складів і тимчасових санітарно-побутових бу­динків;

- електричне освітлення території складів, проїздів, тимча­сових будинків, робочих місць;

- відключення існуючих і розведення тимчасових комунікацій;

- підготовку і схеми влаштування запобіжних, вказівних та недозволяючих знаків з охорони праці.

15.1.7 На підприємстві повинен бути складений і затверджений роботодавцем перелік об’єктів і устат­кування, ремонт яких необхідно проводити з застосуванням бирко­вої системи, оформленням нарядів-допусків, а також проектів організації робіт (ПОР).

15.1.8 Перед початком ремонтних, монтажних робіт всі пра­цівники, що зайняті на ремонті, повинні бути ознайомлені з ПОР і пройти інструктаж з охорони праці. Проведення інструктажу необхідно оформити у журналі (картці). При зміні умов праці у період ремонту (монтажу) слід проводити повторний інструк­таж.

Допуск працівників до роботи необхідно проводити тільки з дозволу особи-виконавця робіт.

15.1.9 У проектах організації робіт необхідно визначити зону ремонту і передбачити проходи до робочих місць, до майстернь, а також до місць відпочинку працівників. За станом проходів і місць відпочинку на протязі всього часу виконання ремонтних ро­біт необхідно організувати систематичний нагляд.

Зону ремонту слід огородити від існуючого діючого устаткування та комунікацій, забезпечити знаками безпеки, пла­катами, сигнальними засобами і освітленістю у відповідності до норм. Місця виконання ремонтних робіт і всі проходи повинні бути освітлені згідно з діючими нормами; сміття та відходи матеріалів повинні систематично прибиратися.

15.1.10 Щоденно перед початком роботи виконавець робіт повинен перевірити наявність знаків безпеки, запобіжних плака­тів, стаціонарного і переносного освітлення на робочих місцях, а також справність інструменту, надійність кріплення підвісок, що знаходяться над робочим місцем, майданчиків, риштовань, пере­крить та інших пристроїв.

15.1.11Ширина майданчиків для виконання ремонтних робіт повинна бути не менше ніж 0,8 м. Висота від підлоги майданчика до низу виступаючих конструк­тивних елементів, або ліній комунікацій повинна бути не менше ніж 2 м при регулярному, та не менше ніж 1,8 м - при нерегулярному проходженні працюючих.

15.1.12 Для відпочинку працюючих слід обладнувати місця з кліматичними умовами, що відповідають вимогам СНиП 2.09.04-87.

15.1.13 Передача устаткування у ремонт і прийняття його з ремонту слід проводити згідно з вимогами положень, що наведе­ні у пункті 15.1.4 цих Правил.

15.1.14 Складування і зберігання устаткування, металоконструкцій та матеріалів необхідно проводити на спеціальних майданчиках. Між штабелями на складах повинні бути передбачені проходи шириною не менше ніж 1,0 м і проїзди, ширина яких залежить від габаритів транспортних засобів і вантажно-розвантажувальних механизмів. Висота штабеля для вогнетривких виробів не повинна перевищувати 1,7 м.

15.1.15 Зупинка устаткування, агрегатів, апаратів і кому­нікацій для внутрішнього огляду, очищення і ремонту, а також пуск їх слід проводити з дотриманням вимог інструкцій, що затверджені роботодавцем.

15.1.16 Зупинені для внутрішнього огляду, очищення або ремонту устаткування: агрегати, апарати, комунікації необхідно відключити від парових водяних та технологічних трубопрово­дів, газоходів і джерел постачання електроенергії; на всіх тру­бопроводах повинні бути встановлені заглушки; устаткування, агре­гати, апарати і комунікації необхідно розгрузити від техноло­гічних матеріалів.

15.1.17 Перед ремонтом устаткування повинна бути відклю­чена подача електроенергії електроспоживачам, електросхеми ро­зібрані, а на пусковому обладнанні або рукоятках рубильників вивішений плакат: "Не включати! Працюють люди!". Знімати запобіжний плакат та включати устаткування і трубопроводи в роботу можливо тільки з дозволу відповідального керівника робіт. При виконанні ремонтних робіт необхідно застосовувати бирко­ву систему. Допуск людей в зону ремонту без захисних касок не дозволяється.

15.1.18 Агрегати, апарати та комунікації, що містять в собі у робочому режимі токсичні та вибухонебезпечні гази, пари та пил, перед початком ремонтних робіт слід продути, виконати аналіз повітряного середовища на вміст шкідливих та небезпечних речовин. Контрольні аналізи повітря необхідно проводити періодично під час ремонту.

15.1.19 Заглушки, що встановлюються на трубопроводах, повинні мати з хвостовики, які виступають за межі фланців. На хвосто­вику необхідно вказати тиск, на який розрахована заглушка, і номер заглушки.

15.1.20 Ремонт, регулювання приладів та засобів автоматиза­ції повинні виконувати тільки працівники служби контрольно-вимірювальних приладів та засобів автоматизації.

15.1.21 На устаткуванні та трубопроводах, що знаходяться у ремонті, нагляді або очищенні, необхідно вивішувати запобіжні пла­кати: "Устаткування у ремонті", "Трубопровід у ремонті" тощо. Знімати запобіжний плакат і включати устаткування або тру­бопроводи у роботу можливо тільки з дозволу відповідального ке­рівника ремонтних робіт.

15.1.22 Всі роботи, що пов’язані з ремонтом, необхідно вико­нувати під керівництвом і наглядом спеціалістів, призначених роботодавцем.

15.1.23 Проведення ремонтних робіт в середині нагрітого устаткування, газоводів і лежаків дозволяаться лише після провітрю­вання і зниження температури повітря до 40 °С.

У виняткових випадках ремонтні роботи дозволяється викону­вати при температурі вище 40 °С. Порядок виконання таких робіт та заходи безпеки повинні бути затверджені роботодавцем.

15.1.24 Вогневі роботи під час ремонту устаткування слід виконувати відповідно до вимог НАПБ А.01.001-04.

15.1.25 Ремонтні роботи із застосуванням відкритого вогню у вибухо- і пожежонебезпечних приміщеннях необхідно проводити відповідно до вимог ДНАОП 0.00-5.12-01.

15.1.26 Проведення ремонтних робіт, що будуть виконуватися біля діючих ліній електропередач та підземних комунікацій, необхідно попередньо узгодити з відповідними службами та організаціями, що їх експлу­атують, з розробкою заходів, що забезпечують безпеку при виконан­ні робіт на цих дільницях, з необхідностю дотримання вимог пунктів 3.31-3.33 цих Правил.

15.1.27 Виконання робіт, де можуть з’явитися шкідливі га­зи, дозволяється за спеціальним допуском в присутності чергового газорятівника.

В разі виявлення підвищених концентрацій шкідливих домішок в повітрі на дільниці проведення ремонтних робіт, всі працюючі на цій дільниці повинні бути виведені в безпечні місця.

15.1.28 При виконанні ремонтних робіт на висоті безпечний доступ до місця роботи необхідно забезпечувати шляхом влаштування драбин, риштувань, підвісних майданчиків та колисок у від­повідності до вимог СНиП Ш-4-80 "Техника безопасности в строительстве", а работи слід вико­нувати згідно з вимогами НАОП 6.1.00-2.13-86 "Роботи на висоті. Вимоги безпеки".

У разі виконання робіт на висоті в два або більше ярусів між ними повинні бути влаштовані міцні перекриття. При виконанні робіт на висоті без риштувань або колисок необхідно застосовувати запобіжні пояси.

Риштування, драбини, підвісні майданчики та колиски після спорудження повинні бути прийняті спеціальною комісією з оформленням акту прийняття. До робіт, що виконуються на висоті, до­пускаються особи не молодше 18 років, які пройшли медичний огляд.

15.1.29 При виконанні робіт на висоті із застосуванням запобіжних поясів місце закріплення ланцюга (мотузки) пояса повинно бути вказане відповідальним керівником робіт (виробни­ком робіт) до початку виконання робіт.

15.1.30 Запобіжні пояси повинні відповідати вимогам

ГОСТ 12.4.184-95 ”ССБТ. Пояса предохранительные. Общие технические требования. Методы испытаний".

15.1.31 Запобіжні пояси, поясні карабіни і запобіжні канати необхідно випробувати не рідше двох разів на рік. Випробування їх слід оформлювати актом. На кожний пояс і канат повинні бути нанесені інвентарний номер із зазначенням наступного терміну випробувань.

15.1.32 Придатність запобіжного пояса, поясного ка­рабіна і запобіжного каната слід визначати зовнішнім оглядом перед роботою і після кожного використання їх працівником, який користується цим поясом, карабіном і канатом.

15.1.33 Ремонтні роботи, що виконуються на висоті більше як 5 м від поверхні землі, перекриття або настилу майданчика, повинні виконуватися персоналом, що має допуск до верхолазних робіт.

15.1.34 Підйом та переміщення конструкцій, устаткування, деталей тощо слід механізувати та виконувати способом, що виключає їхнє падіння.

Не дозволяється використовувати трубо- і газопроводи та їхні несучі конструкції як опори для підйому вантажів.

Демонтовані конструкції та устаткування необхідно скла­дати із забезпеченням відповідних, необхідних для ремонтних ро­біт проходів.

15.1.35 Всі роботи щодо переміщення вантажів необхідно викону­вати за вказівкою та з дозволу посадовця, відповідального за безпечне виконання цих робіт.

Під час проведення такелажних робіт із великогабаритними деталя­ми всі інші роботи в цей час на данній дільниці повинні бути припинені.

15.1.36 В місцях підйому працюючих на риштування, підмостки і майданчики повинні бути вивішені плакати з визначенням величини і схеми розміщення навантажень.

15.1.37 Скидати з висоти конструкції, матеріали, устаткуван­ня та інші предмети не дозволяється. Бій цегли та сміття слід опускати по трубах або лотках, нижній кінець яких повинен зна­ходитися не вище ніж 1м над землею (підлогою).

15.1.38 Ремонтні роботи необхідно припинити, якщо:

- до устаткування, яке ремонтується, підключена хоч би частина дію­чого устаткування;

- виявлена невідповідність фактичного виконання робіт вимогам безпеки;

- з’явилася загроза для життя та здоров’я працюючих;

- змінені об’єм і характер робіт у такому ступеню, що змінюються схеми відключення устаткування або умови їх виконання, а також якщо поданий сигнал про аварію.

15.1.39 Перенесення терміну ремонтів основних металургійних агрегатів дозволяється керівництвом відповідної органі­зації, яка затвердила графік ремонту.

15.1.40 Розбирання риштувань слід здійснювати зверху вниз по поверхах і ярусах. Перед розбиранням риштування необхідно очистити від сміття. Розбирання риштувань слід проводити під керівництвом спеціалістів.

15.1.41 По закінченні ремонту використані конструкції, пристрої, матеріали, інструменти та сміття необхідно прибрати з місця ремонту, всі огородження, запобіжні пристрої та блоку­вання відновити, а ремонтний персонал ви­вести з місця виконання робіт.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 441 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...