Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Будинки і споруди



4.3.1 Виробничі і допоміжні будинки і приміщення мета­лургійних підприємств повинні відповідати вимогам: СНиП 2.09.02-85 “Производственные здания”, СНиП 2.09.03-85 “Сооружения промышленных предприятий”,

СНиП 2.09.04-87 “Административные и бытовые здания”, НАПБ А.01-001-04 “Правила пожежної безпеки в Україні”, ДБН В.1.1-7-02 “Пожежна безпека об’єктів будівництва”.

3.3.2 Категорії приміщень і будинків з вибухопожежної і пожежної небезпеки необхідно вибирати згідно з вимогами норм технологічного проектування, затвердженими у встановленому по­рядку.

4.3.3 Не дозволяється в конструкції елементів будинків, у яких розташовані виробництва, що використовують водень, ство­рювати застійні зони і дільниці, які не вентилюються.

4.3.4 Несучі будівельні конструкції будинків (колони, балки і т.п.) слід не рідше одного разу на три роки переві­ряти згідно з Положенням про проведення планово-попереджу­вального ремонту виробничих будинків і споруд, затвердженим у встановленому порядку.

Ремонти будинків і споруд слід здійснювати згідно з вимогами цього Положення.

4.3.5 Зміна навантаження на будівельні конструкції будинків дозволяється тільки після перевірки розрахунків і узгодження змін генеральним проектувальником.

4.3.6 Всі будівельні конструкції будинків і споруд, які знаходяться під впливом агресивних середовищ, повинні бути за­хищені від корозії.

4.3.7 Майданчики пічних, розливних і ливарних прольотів і міксерних відділень, що розташовані в зоні випуску розплавле­них і розжарених продуктів з печей і міксерів, повинні теплоізолюватися.

Необхідно щоб, колони та інші будівельні конструкції будинків в місцях можливого зіткнення з розплавленим продуктом мали вогнетривкий захист.

4.3.8 Виробничі приміщення повинні утримуватися в чисто­ті, в кожному цеху необхідно встановлювати за відповідною ін­струкцією порядок прибирання підлоги та інших будівельних конструкцій, устаткування, робочих майданчиків, сходів, прохо­дів і проїздів.

4.3.9 Захаращення робочих місць, проходів, виходів з при­міщень, доступів до протипожежного устаткування засобів поже­жогасіння і зв'язку не дозволяється.

Деталі устаткування і матеріали, які необхідні для вироб­ництва, слід складувати у відведених для цього місцях і тільки у встановленій кількості, з дотриманням правил їх збе­рігання.

4.3.10 Стіни, стелі та інші внутрішні будівельні конструк­ції цехів і відділень необхідно передбачати з гладкою (оздобленою) поверхнею, яка не заважає ефективній очистці їх від пилу.

4.3.11 Накопичення пилу на стінах, конструкціях і устатку­ванні не дозволяється.

В приміщеннях, в яких виробляються і використовуються в технологічних процесах легкозаймисті порошкові матеріали і їх суміші, прибирання пилу слід проводити відповідно до ін­струкції, що затверджена роботодавцем та передбачає вжиття заходів, які забезпечують безпечне проведення робіт.

4.3.12 Побілка внутрішніх приміщень виробничих будинків має провадитися: для пильних, пічних і газогенераторних приміщень - не рідше одного разу на рік, для інших приміщень— не рідше одного разу в два роки.

Необхідно щоб при мокрому прибиранні будівельні конструкції задо­вольняли таким додатковим вимогам:

- підлога, стіни, металоконструкції мали покриття, яке допускає таке прибирання;

- відкриті отвори в перекриттях мали борти, які під­няті не менше як на

0,14 м над підлогою;

- відведення стоків з підлоги, яка розташована на ґрунті, має забезпечуватися ухилом підлоги до лотків;

- для відведення стоків з підлоги верхніх поверхів слід передбачати трапи;

- підлога повинна мати ухил у бік трапів.

4.3.13 Для доступу до поверхнь, пофарбування яких має періодично відновлюватися, у проектах будинків повинні бути передбачені пристрої, що забезпечать безпечне ведення цих робіт.

4.3.14 Всі стулчасті віконні і ліхтарні переплетення, що відкриваються, слід обладнувати надійними в експлуатації пристроями, якими легко керувати, під час їх відкриття і встановлен­ня у необхідне положення.

4.3.15 Всі поверхні, що засклені, необхідно очищати від кіптю і пилу. Для їх очищення і ремонту слід застосовува­ти спеціальні пристрої і пристосування (майданчики, підвісні колиски, балкони, тощо), які забезпечать зручне і безпечне ви­конання указаних робіт.

4.3.16 Очищення стекол у приміщеннях зі значним виділен­ням пилу треба проводити в міру забруднення, але не рід­ше одного разу в два місяця.

4.3.17 Підлоги слід виготовляти в приміщеннях, де в технологічних процесах використовуються рідини - волого непроникними з неслизьким покриттям і з ухилом до трапу або зумпфу, що забезпечує їх стік;

- в приміщеннях, де застосовуються агресивні речовини - стій­кими до їх впливу;

- в цехах електролізу - не електропровідними, вологонепроникними і теплостійкими;

- на робочих майданчиках металургійних агрегатів і в розлив­них прольотах цехів - з міцних, стійких проти спрацювання матеріалів, з неслизькою поверхнею, без вибоїв і виступів;

- в вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зонах приміщень - безіскровими.

4.3.18 Отвори (технологічні, монтажні), канали в підлозі, а також приямки слід огороджувати поруччями висотою не менше ніж 1,0 м. з додатковою штабою на висоті 0,5 м. і з суцільною обшивкою на висоту 0,14 м, або перекривати по всій поверхні.

4.3.19 Отвори для в'їзду в будинки транспортних засобів необхідно обладнувати воротами, які мають світлову і звукову сигналізацію, зблоковану з механізмом відкриття і закриття во­ріт, або обладнувати відповідними знаками безпеки згідно з міждержавним стандартом ГОСТ 12.4.026-76.

Звукову сигналізацію для сповіщення людей слід передба­чати як для працюючих у приміщеннях, так і зовні, для осіб, які можуть виявитися в зоні воріт.

4.3.20 Межі проїздів і проходів у виробничих будинках (приміщеннях) слід огороджувати або чітко позначати ви­димими лініями.

4.3.21 В будинках цехів і складів, де працюють мостові крани, двері для проходу людей у крановий проліт та в'їзні во­рота необхідно обладнувати світловою сигналізацією, що попе­реджує про роботу кранів незалежно від їх місцеположення від дверей і в’їзних воріт.

4.3.22 Покрівлі будинків і споруд необхідно періодично очи­щаюти від пилу, сторонніх предметів, снігу і льоду.

При відсутності огороджень, спеціальних місць кріплення запобіжних пристроїв або неможливості знаходження на покрівлі людей слід використовувати спеціальні підіймальні механізми з майданчиками.

4.3.23 У похилих галереях при ухилі підлоги більше 12 градусів слід укладати трапи з поперечними планками, або влаштовувати сходини.

4.3.24 Будинки і споруди повинні бути забезпечені захистом від прямих ударів блискавки і повторних її проявлень відповідно до ПУЕ та інструкції щодо влаштування захисту від блискавок будівель і споруд РД 34.21.122-87. “Инструкция по устройству молниезащиты зданий и сооружений».

Огляд і перевірка стану громовідводів необхідно проводити перед кожним грозовим сезоном з відповідною реєстрацією резуль­татів у журналі.

Захист установок від статичної електрики слід виконувати­ відповідно до ДНАОП 0.00-1.29-97 “Правила захисту від статичної електрики”.

4.3.25 Елементи будівельних конструкцій, які можуть бути джерелом одержання травм; місця, де є небезпека падіння (низь­кі балки, виступи і перепади в площині підлоги, пандуси, край­ки платформ, неогороджені майданчики, люки, отвори тощо), зву­ження проїздів, колони, стояки і опори в місцях інтенсивного руху внутрішньозаводського транспорту слід пофарбувати в жовто-чорні смуги шириною 100-200мм.

4.3.26 Постійні і тимчасові огородження або елементи ого­роджень, що встановлюються на межах небезпечних зон, біля отво­рів, ям, котлованів, виносних майданчиків, сходів та інших місць необхідно фарбувати в жовтий колір.

4.3.27 Межі транспортних колій, підходів до евакуаційних і запасних виходів необхідно фарбувати суцільними білими лінія­ми шириною 230мм.

4.3.28 Елементи підіймально-транспортних засобів - кабіни кранів, опорні дільниці кранів, обойми вантажних чаків слід фар­бувати жовто-чорними похилими (під кутом 45°) смугами шириною 100-200 мм.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 892 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...