Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Аудиторна робота. Завдання 1.Поясніть, як Ви розумієте твердження Сократа: „Заговори, щоб я тебе побачив”?



Завдання 1. Поясніть, як Ви розумієте твердження Сократа: „Заговори, щоб я тебе побачив”? Відповідь обґрунтуйте.

Завдання 2. Прочитайте словосполучення, які можна ви- користати у нараді, промові, виправте помилки. Запишіть правильно.

Довести для відома, виділити кошти для підручників, дякуючи підтримці, проректор по науковій роботі, прожиточний мінімум, відстаючі студенти, займатися своєю справою, курси по вивченню української мови.

Завдання 3. Прочитайте подані слова. Чи може бути нормативним їх уживання в тексті лекції? Відповідь обґрунтуйте.

Пошлина, довіреність, учбовий, діючий, міроприємство, невстигаючий, прожиточний, відчислення, оточуючий, слідуючий, положення (матеріальне), міри, співставляти, любий, отримувати (освіту).

Завдання 4. Запишіть словосполучення, які можна використати у публічному виступі, добираючи з дужок найбільш точне слово. Мотивуйте свій вибір.

(Прихильник, шанувальник, послідовник) таланту; (доступний, зрозумілий, досяжний) виклад; (обіймати, осягати, охоплювати) посаду; (свідоцтво, посвідчення, посвідка) про народження; (сперечання, спір, дискусія) у пресі; (говорити, казати, висловлювати) думки; виборча (компанія, кампанія); (оплачувати, сплачувати, платити) борги; (діставати, здобувати, набувати) освіту; (характеризувати, описувати, відтворювати) особу.

Завдання 5. Відредагуйте текст. Чи погоджуєтеся Ви з твердженнями, висловленими в ньому?

Успіх особистого виступу

Єсть деякі критерії, визначаючі успіх власного успіху. Це практично не залежить від політичної кон’юнктури, внутрішнього і міжнародного положення представляємої вам партії. Вони залежати тільки від виступаючого. Головний з цих критеріїв слідуючий: виступ повинен бути вираженням особи виступаючого. З таким виступом можна погоджуватись чи не погоджуватись, з ним можна сперечатись, але його не можна не поважати. Всі другі рекомендації являються лише доповненням (важним, суттєвим, необхідним, потрібним, але далеко не достатнім).

Секрет хорошого виступу передусім полягає в почутті впевненості виступаючого. Для цього потрібно твердо знати, що ви бажаєте сказати. Крім цього, потрібно правильно підготувати виступ. Часто в основі невпевненості – побоювання виступаючого, що у якийсь момент його домашня заготовка закінчиться і йому нічого буде говорити. Для цього потрібно мати резервне, запасне знання. Воно заключається в підготовленому наперед розширенні якогось питання, додаткових фактах чи власних висновках по даній темі.

Хороші манери – теж в основі секрету успіху виступаючого. Це, передусім, доброзичливість по відношенню до опонента, навіть до політичного противника, повага його думки, бажання рахуватися з ним, зважати на нього. Виступ повинен супроводжуватись посмішкою. Вона, як говориться, нічого не коштує, але багато дає. Єсть китайська приказка: „Людина без посмішки на обличчі не повинна відкривати магазин”. До хороших манер слід віднести ще здатність не повчати аудиторію, а радитися з ними. І це не тактичний прийом. Аудиторія завжди компетентніше, освіченіше любого оратора. Тому повчати аудиторію – справа невдячна. Хорошою манерою являється почуття самокритики. Потрібно вміти швидко визнавати свої помилки.

Природність виступу складається з природних манер (вимови, жестів, почуття міри в усьому: одяг, міміка і т. п.). Самий хороший виступ – це, коли виступаючий дуже добре знає матеріал і спеціально до доповіді чи до виступу не готується.

Завдання 6. Переписуючи, поставте наголос у словах. Правильність його перевірте за словником наголосів.

Валовий, бовтати, беремо, везти, вести, випадок, виразний, гостей, навчання, ідемо, кидати, закінчити, колія, контрактовий, котрий, легкий, ненавидіти, ненависть, нести, новий, підтвердити, підтримка, найважливіший.

Завдання 7. Запишіть текст, знімаючи риску та вставляючи пропущені розділові знаки і букви.

Давно помічено що в ділових взаєминах вирішальну роль відіграють увага до спів/розмовника тактовніс.т... та вмін...я не лише говорити а й терпляче й уважно слухати. За підрахунками науковців саме процес слухан...я істотний складник трудової діял...нос...ті загально/статистичного працівника не/ виробничої сфери становить 45 % робочого часу тоді як говоріння – 30 % а 16 % і 9 % відповідно читан...я й писан...я.

Ділова бесіда буде мати позитивний результат лише за умов уважного сприйнят...я спів/розмовниками точки зору й доказів свого партнера висловлених по суті із відповідною тактовною реакцією щодо отриманої інформації.

Ефект ділової бесіди залежить від того як учас.ники готуют...ся до неї чи знают... якими принципами слід керуватися на окремих її стадіях чи вміют... контролювати свою поведінку під час розмови чи вміють перетворити розмову на плідний діалог, чи враховують особливос...ті пс...хології партнера (3 підручника).

Завдання 8. Відредагуйте поданий текст. Чи погоджуєтеся Ви з висловленими поглядами щодо поведінки керівника? Які вимоги, на Вашу думку, висуваються до керівника установи, організації тощо?

Вимоги до керівника

Керівник постійно повинен пам’ятати, що його особовий приклад являється самим найважливішим засобом впливу на підлеглих. Перш за все керівник не повинен допускати розходження слів і справ. Якщо ж не вдалось здержати дану обіцянку, то слід, вибачаючись, свою недоробку визнати, а не перекладати відповідальність за невиконання зобов’язання на других.

Перед тим як закликати і змушувати других працівників добре і якісно працювати, керівник повинен сам добросовісно виконувати свої службові обов’язки і вимоги морального кодексу фірми.

Працівник має бути об’єктивним у спілкуванні з людьми і справедливим. Керівник не має права бути злопам’ятним. Керівник має бути терпимим до звичок і слабкостей підлеглих, не заважаючих роботі. Перед тим як наказувати працівників, слід розібратися у причинах їхнього поганого відношення до своїх службових обов’язків.

Працівникам приходиться часто звертатися до керівництва з різними проханнями. Менеджеру не можна індиферентне відноситись до них. Якщо відсутня можливість допомогти, доцільно пояснити причини відмови.

Працівнику корисно володіти знаннями по психології. Використовуючи їх, будуються взаємовідношення з оточуючими людьми. Аби не доводити себе до стресових станів, менеджер повинен правильно влаштовувати його робочий день, раціонально й ефективно використовувати вільний час, не переключатися на другі види діяльності.

Позааудиторна пошуково-аналітична робота

Завдання 1. Підготуйте колективну ювілейну промову з ви- користанням засобів впливу оратора на аудиторію.

Завдання 2. Змоделюйте ситуацію знайомства (з колегами по роботі, з керівником організації, в якій плануєте працювати).

Тема: Формування навичок і прийомів мислення.

Види, форми, прийоми розумової діяльності. Основні закони риторики.

План

1. Загальне поняття про мислення.

2. Розумові процеси.

3. Розуміння.Види мислення.

4. Думка і висновок.

5. Предмет і основні завдання риторики.

6. Закони риторики.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 2172 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...