Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовний модуль (тема) 9. Обґрунтування виробничої програми підприємства



Семінар № 13 (2 години)

1. Письмове тестування за змістом попередньої теми 8 на 10-15 хвилин.

2. Опитування та розв’язання завдань за планом тем змістовного модулю (теми) 9 щодо характеристики виробничої програми (плану виробництва продукції) підприємства, здійснення розробки і формування виробничої програми за двома складовими обсягу продукції в натуральних та вартісних вимірниках, розрахунку можливого обсягу виробництва продукції за наявною потужністю підприємства тощо.

3. Розбір конкретних ситуацій та підведення підсумків заняття.

Тестові завдання:

1. Сукупність товарної продукції, які скореговані на величину нереалізованої продукції на початок та на кінець року – це:

а) реалізована продукція;

б) чиста продукція;

в) валова продукція;

г) немає вірної відповіді.

2. Чиста продукція – це:

а) товарна продукція скорегована на величину амортизаційних відрахувань;

б) сукупність товарної продукції, які скореговані на величину нереалізованої продукції на початок та на кінець року;

в) сукупність товарної продукції скорегованої на залишки незавершеного виробництва, напівфабрикатів та інструменту на початок і кінець планового періоду;

г) немає вірної відповіді.

3. Виробнича програма – це:

а) комплексне завдання по досягненню цілей підприємства;

б) комплексне завдання по випуску та реалізації продукції визначеного асортименту та якості в натуральних та вартісних показниках, які орієнтовані на цілі підприємства;

в) план дій підприємства, щодо маркетингової діяльності;

г) немає вірної відповіді.

4. У виробничій програмі підприємства відображається:

а) номенклатура та асортимент продукції підприємства;

б) вартісні показники товарної, валової та реалізованої продукції;

в) розрахунок виробничих потужностей;

г) усі відповіді вірні.

5.До показників виробничої програми відносять:

а) реалізовану, валову та товарну продукцію;

б) виробничу потужність;

в) календарний та режимний фонд робочого часу;

г) усі відповіді вірні.

Критерії оцінювання відповідей на тестові завдання: 5 вірних відповідей – «відмінно»; 4 вірні відповіді – «добре»; 3 вірні відповіді – «задовільно»; 2 та менше вірних відповідей – «незадовільно».

Семінар № 14 (2 години)

1. Розгляд питань за планом тем змістовного модулю (теми) 9 щодо виявлення резервів збільшення потужності за рахунок використання внутрішньо-виробничих резервів, здійснення певних організаційно-технічних заходів і т. ін..

2. Контрольне тестування за переліком питань залікового модулю ІІ.

Задачі

9.1. Підприємство випустило основної продукції на суму 1325 тис. грн. Роботи промислового характеру, виконані на сторону - 141 тис. грн. Вартість напівфабрикатів власного виготовлення - 123 тис. грн., з них 60% спожито у власнім виробництві. Розмір незавершеного виробництва збільшився на кінець року на 4 тис. грн. Вартість матеріальних витрат становить 20% від товарної продукції.

Визначте розмір реалізованої, валової, товарної й чистої продукції.

9.2. Основна продукція підприємства запланована в обсязі 4320 тис. грн., послуги промислового характеру - 210 тис. грн. Вартість напівфабрикатів складе в планованому періоді 654 тис. грн., з них 15% для власного виробництва. Розмір незавершеного виробництва на кінець періоду збільшиться на 138 тис. грн. Залишки готової продукції на складі на початок періоду - 180 тис. грн., на кінець періоду - 130 тис. грн.

Визначте обсяг реалізованої, валової й чистої продукції підприємства, якщо відомо, що вартість матеріальних витрат становить 25% товарної продукції.

9.3. У звітному періоді підприємство випустило виробів А в кількості 450 одиниць; виробів Б – 240 одиниць. Ціна виробу А - 780 грн., виробу Б – 380 грн. Вартість послуг промислового характеру, наданих стороннім підприємствам – 3400 грн. Залишок незавершеного виробництва на початок року – 2100 грн., на кінець року – 1900 грн. Поряд з основною продукцією зроблено тари на суму 1400 грн., у тому числі для відпуску на сторону - 900 грн.

Визначте розмір валової, товарної й реалізованої продукції.

9.4. Річний обсяг виробництва виробу «А» - 5000 шт. за ціною 240грн./шт.; виробу «Б» - 3000 шт. за ціною 180 грн./шт.; виробу «В» - 7000 шт. за ціною 155 грн./шт.; виробу «Г» - 2000 шт. за ціною 120грн./шт. Послуги іншим підприємствам зроблено на суму 25000 грн. Залишки нереалізованої готової продукції на складі підприємства на початок року 30200 грн., на кінець року 50000 грн. Залишки незавершеного виробництва на початок року 2000 грн., на кінець року – 4200 грн.

Визначте обсяг валової, товарної й реалізованої продукції підприємства.

Критерії оцінювання відповідей (рішення) задач: 90-100 % вірних відповідей – «відмінно»; 75-89 % вірних відповідей – «добре»; 60-74 % вірних відповідей – «задовільно»; 59 % та менше відсотків вірних відповідей – «незадовільно».

Індивідуальне заняття № 10 (2 години)

1. Консультації щодо виконання варіантів індивідуальних завдань з висвітлення теоретичних програмних питань та вирішення практичних задач залікового модулю ІІ дисципліни.

2. Поглиблене ознайомлення з методикою розрахунку виробничої потужності підприємства.

Індивідуальне заняття № 11 (2 години)

Перевірка якості та оцінювання виконання варіантів індивідуальних завдань з висвітлення теоретичних програмних питань та вирішення практичних задач залікового модулю ІІ дисципліни.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 455 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...