Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Змістовний модуль (тема) 6. Ринок і продукція



Семінар № 7 (2 години)

1. Розгляд питань за планом тем змістовного модулю (теми) 6 щодо змісту економічної конкуренції, визначення недобросовісної конкуренції, розрахунку рівня концентрації ринку та визначення монопольного становища підприємств на ринку тощо.

2. Розбір конкретних ситуацій та підведення підсумків заняття.

Тестові завдання:

1. Олігопсонія – це:

а) ситуація на ринку з багатьма продавцями та покупцями тотожного, взаємозамінного товару, коли жоден із продавців чи покупців не здатний відчутно вплинути на ціну чи обсяги продажу;

б) ситуація на ринку, коли ринок контролюється одночасно і декількома продавцями і декількома покупцями;

в) ситуація на ринку, для якої характерно обмежена кількість споживачів і велика кількість продавців (виробників).

г) немає вірної відповіді.

2. Монополія – це:

а) ситуація на ринку з багатьма продавцями та покупцями тотожного, взаємозамінного товару, коли жоден із продавців чи покупців не здатний відчутно вплинути на ціну чи обсяги продажу;

б) ситуація на ринку, коли ринок контролюється одночасно і декількома продавцями і декількома покупцями;

в) ситуація на ринку, для якої характерно обмежена кількість споживачів і велика кількість продавців (виробників).

г) немає вірної відповіді.

3. Якість – це:

а) сукупність властивостей продукції, які визначають ступінь придатності її для використання за призначенням;

б) ступінь досконалості, яким володіє товар, послуга чи інший вихідний продукт бізнес-процесу;

в) відповідність вимогам споживача;

г) усі відповіді вірні.

4. Сертифікація – це:

а) діяльність уповноважених органів по підтвердженню відповідності товару (роботи, послуги) обов'язковим вимогам стандарту і видачі документа відповідності;

б) діяльність, що полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню, усуненню бар'єрів у торгівлі і сприянню науково-технічному співробітництву;

в) ступінь досконалості, яким володіє товар, послуга чи інший вихідний продукт бізнес-процесу;

г) немає вірної відповіді.

5. Діяльність, що полягає у встановленні положень для загального і багаторазового застосування щодо наявних чи можливих завдань з метою досягнення оптимального ступеня впорядкування у певній сфері, результатом якої є підвищення ступеня відповідності продукції, процесів та послуг їх функціональному призначенню, усуненню бар'єрів у торгівлі і сприянню науково-технічному співробітництву – це:

а) стандартизація;

б) сертифікація;

в) якість;

г) вірні відповіді а і б.

Критерії оцінювання відповідей на тестові завдання: 5 вірних відповідей – «відмінно»; 4 вірні відповіді – «добре»; 3 вірні відповіді – «задовільно»; 2 та менше вірних відповідей – «незадовільно».

Семінар № 8 (2 години)

1. Опитування та розв’язання завдань за планом тем змістовного модулю (теми) 6 щодо розгляду поняття та класифікації продукції за економічним призначенням, функціональною ознакою в процесі суспільного виробництва, за характером споживчих якостей, за ступенем пристосування до потреб людини або ступенем готовності; розрахунку вартісних показників валової, товарної, реалізованої та чистої продукції підприємства і т. ін.

2. Розбір конкретних ситуацій та підведення підсумків заняття.

Задачі

6.1. Заповніть таблицю основних характеристик якості продукції:

Назва Характеристика
1.    
2.    
3.    
4.    
5.    
6.    
7.    

6.2. Дані щодо вироблюваних на заводі трьох видів побутової техніки (ваг побутових ДВП–5М, НПП–2, ваг підлогових ДВП–130) наведено в наступній таблиці.

Показники Коефі- цієнт вагомості Ваги побутові Ваги підлогові ДВП–130
ДВП–5М НПП–2
           
Споживчі:
Надійність (дієздатність шкали)     6,2   5,8   5,2
Довговічність (міцність і стійкість до корозії металу)     6,1   5,6   6,2
Зручність користування (дія механізму, форма, маса)     6,4   5,6   5,8
Дизайн     7,6   6,4   6,2
Гарантійне обслуговування     7,1   6,4   6,1
Упакування     5,6   2,4   5,8
Економічні:
Ціна реалізації     8,2   9,0   7,1
Витрати на ремонт     5,9   5,8   3,8
Вартість обслуговування     5,1   5,2   5,8
Непередбачені витрати     2,7   2,1   2,0

Примітка: 1 – еталонний виріб; 2 – виріб, зроблений на заводі. Даний рівень розраховано відносно максимально можливої кількості балів – 10. Коефіцієнт вагомості встановлено відносно числа 10.

Необхідно:

1) По кожному виду продукції визначити рівень її конкурентоспроможності шляхом розрахунків одиничних, наведених і інтегральних індексів задоволення потреб споживачів.

2) На основі зіставлення розрахункових показників виділити продукцію з найбільшим рівнем конкурентоспроможності на ринку.

Критерії оцінювання відповідей (рішення) задач: 90-100 % вірних відповідей – «відмінно»; 75-89 % вірних відповідей – «добре»; 60-74 % вірних відповідей – «задовільно»; 59 % та менше відсотків вірних відповідей – «незадовільно».

Індивідуальне заняття № 5 (2 години)

1. Видача варіантів індивідуальних завдань з висвітлення теоретичних програмних питань та вирішення практичних задач залікового модулю ІІ дисципліни.

2. Поглиблене ознайомлення з головними положеннями Державного класифікатору України.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 187 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...