Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Мета роботи. Метою практичної роботи є поглиблення і закріплення знань студентів, отриманих на лекціях з теми "Керованість автомобіля" шляхом розрахунку



Метою практичної роботи є поглиблення і закріплення знань студентів, отриманих на лекціях з теми "Керованість автомобіля" шляхом розрахунку кругового повороту автомобіля з урахуванням теорії нелінійного відведення пневматичних шин.

8.2 Теоретичні відомості

Круговий поворот автомобіля є окремим випадком криволінійного руху, оскільки йому в природних умовах руху зазвичай передує етап входження в поворот, а після кругового руху слідує етап виходу з повороту.

Проте вивчення кругового повороту являє цікавість для теорії по двох причинах. По-перше, він достатньо інформативний і в значній мірі дозволяє оцінити деякі властивості і показники керованості автомобіля і, по-друге, найбільш простий в описі і аналізі в порівнянні з процесами несталого криволінійного руху.

Розрахунок кругового повороту дозволяє вирішити наступні задачі стосовно конкретного автомобіля.

1. Визначити кінематичні параметри кругового повороту (радіус повороту, кутову швидкість повороту, чутливість до керування) і залежності цих параметрів від технічних і експлуатаційних параметрів автомобіля.

2. Оцінити властивості повертання і вплив на нього різних конструктивних і експлуатаційних чинників.

Основними виразами при визначенні кінематичних параметрів кругового повороту, необхідних для вирішення поставлених завдань, являються:

8.1
– формула радіусу повороту

де θ [рад] - кут повороту керованих коліс;

δ1, δ 2 - кути відведення осей:

8.2

де m 1, m2 – маси, що припадають відповідно на передню і задню вісі автомобіля;

kпв – коефіцієнт обертання

У всі розрахункові формули входять коефіцієнти kу1 і kу2, залежні від багатьох параметрів. У розрахунку, що проводиться, пропонується врахувати і виявити ступінь впливу на коефіцієнти kу1 і kу2, і на кінцеві параметри (показники) повороту і відповідних властивостей два коефіцієнти корекції відповідно до формули:

8.3

де qZi – коефіцієнт корекції залежно від навантаження;

qТі – коэфіцієнт корекції залежно від подовжньої сили;

і – вісь автомобіля.

Коефіцієнт корекції від нормального навантаження qZi підраховується по формулі:

8.4

де Pz – навантаження на 1 колесо [Н]

де nк – кількість коліс на осі (2 або 4).

Рzопт – для легкових автомобілів рівний частці повної маси автомобіля, що припадає на колесо, для вантажних автомобілів рівний 1,4 повної маси, що припадає на колесо.

Коефіцієнт qT обчислюється за формулою:

8.5

Якщо підставити у формулу (8.5) значення Rx залежно від того, ведучий міст чи ведений, отримаємо наступні формули:

qT ведений ≈=1





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 211 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...