Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема 10. Облік розщеплення акцій. Облік податку на прибуток і розподіл прибутків корпорації



Максимальна сума балів – 3 бали.

Розчеплення акцій – це збільшення кількості випущених акцій з пропорційним зниженням їхньої номінальної чи оголошеної вартості за одну акцію.

Метою розщеплення акцій є необхідність підняти їхню привабливість на ринку, доступність для малих інвесторів.

До розщеплення акцій компанія вдається при значному зростанні ринкових цін на акції.

Приклад, компанія «Фригат» має дозвіл на випуск 100000 простих акцій. Випущено 30000 акцій номінальною вартістю 20 дол. кожна (стільки ж акцій циркулюючих). Ринкова вартість кожної акції – 80 дол.

01.06.20__р. компанія вирішила розділити кожну акцію на 2, після чого кількість акцій в обігу збільшилася вдвічі (60000 акцій), а номінальна вартість одній акції зменшилася вдвічі (стала 10 дол. за одну). Відповід­но вдвічі зменшиться і ринкова ціна акції (тобто 40 дол.). Загальна сума статутного капіталу не зменшилась:

1. Операція розщеплення акцій бухгалтерськими проводками не відображається. На рахунок «Статутний капітал (прості акції)» в баланс буде внесено зміни про кількість і номінальну вартість акцій.

Акціонерний капітал (до розщеплення акцій)

Прості акції (30000 шт. за номінальною вартістю 20 дол. кожна)  
Нерозподілений прибуток  
Разом  

Акціонерний капітал (після розщеплення акцій)

Прості акції (60000 шт. за номінальною вартістю 10 дол. кожна)  
Нерозподілений прибуток  
Разом  

Ефект збільшення кількості акцій в обігу і зниження ринкових цін досягається, як бачимо, розщепленням акцій і випуском додаткових акцій для оплати дивідендів. Проте між ними є суттєва різниця, а саме:

- акції для оплати дивідендів можуть випускатися тільки при наявності нерозподіленого прибутку;

- тоді як розщеплення акцій може здійснюватись і без наявності нерозподіленого прибутку.

Розщеплені акції розподіляються між існуючими власниками пропорційно до частки кожного в капіталі корпорації.

Крім того, важливим питанням є визначення об’єкта оподаткування, іншими словами – з якої суми прибутку стягується податок. Міжнародна практика свідчить, що завжди є різниця між сумою прибутку підприємства, що витікає з даних бухгалтерського обліку і відображається у фінансовій звітності, та сумою прибутку для цілей оподаткування.

Сума прибутку після сплати податку становить чистий прибуток корпорації, що залишається в її розпорядженні. Чистий прибуток використовується на виплату дивідендів та на інші цілі, передбачені статутом корпорації та законодавством країни. Серед них – створення спеціальних резервів: фінансового (легального) резерву, статутного резерву, деяких факультативних резервів.

Завдання 10.1. За наведеними господарськими операціями скласти бухгалтерські проводки і зробити розрахунки.

При створенні корпорації організаційні витрати склали 20000 дол., частину витрат у розмірі 10000 дол. було сплачено грошима, для оплати решти витрат виділено 1000 простих акцій номінальною вартістю 10 дол. кожна.

01.03.201_ р. корпорація випустила 1000 простих акцій номінальною вартістю 10 дол. кожна, реалізувавши їх по 14 дол. за акцію.

Завдання 10.2. Товариство «Valensіa» має двох партнерів. Станом на 01.01. 201_ р. капітал партнерів становив:

Леона - 55000 дол.;

Боба - 50000 дол.

У цьому році підприємство одержало прибуток у розмірі 70000 дол. За умовами договору розподіл прибутку між партнерами здійснюється на рівні річної нарахованої заробітної плати, а решта прибутку розподіляється порівну. Договором передбачено таку річну заробітну плату: Леону - 25000 дол., Бобу - 20000 дол.

У січні наступного року відбулися такі операції, які слід відобразити в бухгалтерському обліку:

1) новий партнер Сем викупив за 52000 дол. половину капіталу Леона;

2) Том погодився внести і вніс у товариство 100000 дол. за умови, що матиме 35% частку в активах. Різниця - премія партнерам Леону і Бобу.

Завдання 10.3. У січні 201_ р. американська корпорація «Noah» придбала 10млн. звичайних акцій компанії «Mango» за 220 млн. дол. Ця інвестиція становить 25% чистих активів компанії та дозволяє мати суттєвий вплив на її діяльність.

На дату придбання інвестиції справедлива та балансова вартості чистих активів компанії «Mango» були однаковими. За 201_ р. компанія «Mango» отримала 85 млн. чистого прибутку і виплатила акціонерам дивіденди в сумі 1,8 дол. за акцію. Станом на 31 грудня 201_ р. справедлива вартість звичайних акцій компанії «Mango» склала 21 долар за акцію.

Відобразити вказані операції в бухгалтерському обліку інвестора.

Завдання 10.4. За наведеними господарськими операціями скласти бухгалтерські проведення.

Перераховано до бюджету податок на прибуток у сумі 6000 дол. (авансові платежі). В кінці звітного періоду визначено загальну суму податку до сплати – 7200 дол. З бюджетом компанія здійснила остаточні розрахунки.

Завдання 10.5. За наведеними господарськими операціями скласти бухгалтерські проведення.

В кінці року визначено чистий прибуток компанії у розмірі 245000 дол. та реінвестовано його, тобто приєднано до нерозподіленого прибутку. В наступному році використано частину нерозподіленого прибутку, а саме: нараховано та сплачено дивіденди – 35000 дол., направлено на збільшення резервного капіталу – 50000 дол., направлено на збільшення статутного капіталу – 65000 дол.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 630 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...