Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

фармакоекономічного аналізу



І. Актуальність теми: Формулярний перелік лікарьких засобівє складовою Формулярної системи, до якої, окрім цього Переліку, входить Формулярний довідник та Протоколи надання медичної допомоги. Укладання формулярних переліків ЛЗ здійснюється формулярними комісіями, у складі яких є клінічні провізори. Відбір ЛЗ для включення у Формулярний перелік здійснюється на основі результатів доказової медицини, з врахуванням ефективності, безпечності, та економічних аспектів ЛЗ.

Тому, уміння майбутніх провізорів робити раціональний підбір ЛЗ для включення їх у Перелік робить необхідним і актуальним засвоєння даної теми заняття.

ІІ. Мета заняття:

1. навчальна:

  Ознайомитися з принципами функціонування формулярної системи в охороні здоров’я України α = І
  Знати зміст понять та основні складові формулярної системи ЛЗ, види формулярів, етапи підготовки α = ІІ
  Знати алгоритм відбору ліків до Державного формуляру ЛЗ та принципи їх включення, принципи створення локального та регіонального формулярів α = ІІІ
2. професійно-орієнтована:
  Освоїти методологію визначення раціонального вибору ЛЗ для включення їх до Формулярного довідника/ переліку α = ІІІ
  Застосовувати знання з клінічних дисциплін та фармако економіки, засад доказової медицини для відбору ЛЗ для включення їх до формулярного переліку ЛЗ певного відділення ЛПЗ α = ІV
3. виховна:
  Показати роль провізора у наданні кваліфікованої допомоги при створенні та оновленні локального формуляра ЛЗ  

ІІІ. Міждисциплінарна інтегація: див. зан. № 1.

ІV. Зміст теми заняття:

Формулярна система – це комплекс управлінських методик в ОЗ, який забезпечує застосування раціональних, організаційно та економічно ефективних методів постачання і використання ЛЗ з метою забезпечення максимально високої, з врахуванням конкретних умов, якості медичної допомоги та оптимального використання наявних ресурсів; інформаційно-економічна доктрина раціонального застосування ЛЗ. Основний принцип ФС – використання ліків з доведеною ефективністю їх дії при певному патологічному процесі.

Державною ФС впроваджено в медичну практику формуляри трьох рівнів: державний (у форматі формулярного довідника), регіональний (у форматі формулярного переліку) та локальний формуляр закладу ОЗ (у форматі формулярного переліку). Підготовка вищезазначених формулярів здійснюється відповідно Центральним формулярним комітетом МОЗ України, формулярними комітетами МОЗ АР Крим, управлінь ОЗ обласних, Київської та севастопольської міських держадміністрацій, фармакотерапевтичними комісіями закладів ОЗ.

Державний формуляр ЛЗ – перелік ЛЗ, зареєстрованих в Україні, що включає ліки з доведеною ефективністю, допустимою безпекою та економічно вигідним використанням.

Методика створення формулярів ЛЗ визначає механізм ефективної національної формулярної системи (ФС) в Україні з метою оптимізації використання ЛЗ у закладах ОЗ для підвищення якості лікування, його уніфікації та економії ресурсів. Порядок створення та запровадження ФС був визначений наказом МОЗ України від 22.07.2009 р. № 529 “Про створення формулярної системи забезпечення лікарськими засобами закладів охорони здоров’я”.

Запровадження ФС спрямоване на вирішення завдань соціального, клінічного та економічного характеру. Введення Формулярних переліків (ФП) ЛЗ звичайно, поширюється на державний сектор охорони здоров’я, де вони можуть допомогти у здійсненні принципу соціальної справедливості, що забезпечує основну медичну, в т.ч. і медикаментозну, допомогу всьому населенню.

Закупівля обмеженої кількості ретельно відібраних ЛЗ дозволяє більш раціонально використовувати бюджетні кошти, проводити тендери, отримувати знижки у постійних постачальників. Менша кількість найменувань ЛЗ у ФП зумовлює скорочення витрат, пов’язаних з їх зберіганням та транспортуванням. Для працівників ЛПЗ наявність ФП дозволяє постійно використовувати певний набір ЛЗ, досконало знати їх фармакологічні властивості та набути практичного досвіду роботи з ними. В результаті цього:

· Скорочується кількість помилок лікарів та ускладнень фармакотерапії;

· Підвищується якість лікування;

· Знижується смертність;

· Зменшуються терміни лікування хворих.

Впровадження формулярної системи сприяє вилученню з фармацевтичного ринку неефективних та неякісних ЛЗ, які не будуть внесені до ФП, а значить, і не будуть закуповуватися ЛПЗ.

Формуляр може існувати у вигляді Переліку ЛЗ, або у вигяді Формулярного довідника (ФД)

Складається за участю фармакотерапевтичних комісій чи формулярних комітетів, до складу яких входять провідні фахівці з різних медичних спеціальностей, керівники фармацевтичних служб, клінічні провізори, організатори охорони здоров’я та науковці.

Відбір ЛЗ до Формулярного переліку проводиться на основі принципів доказової медицини, фармакоекономічних та клініко-економічних підходів. При цьому повинні обов’язково враховуватися такі критерії, як:

· Безпека ЛЗ;

· Ефективність;

· Взаємодія з іншими ЛЗ;

· результати порівняльного аналізу;

· вартість курсу лікування

Згідно міжнародного досвіду, формуляр повинен створюватися починаючи з районного рівня до національного:

· районні лікувально-профілактичні заклади;

· обласні лікувально-профілактичні заклади;

· територіальний орган управління охороною здоров’я;

· національний рівень.

Формулярні перліки ЛЗ повинні постійно оновлюватися. Наявність формулярної системи передбачає також постійний моніторинг використання ЛЗ, який забезпечує зворотній зв’язок між лікарями-спеціалістами, клінічними провізорами з формулярних комісій. Окрім того, окремі члени комісії повинні забезпечувати поступлення спеціальної інформації з аналізом сучасних відомостей про ЛЗ для забезпечення нею формулярно-терапевтичного та тендерного комітетів, що дає можливість ФК оперативно реагувати та вносити необхідні зміни у Формулярний перелік та формулярні статті.

Поряд із Формулярним переліком є необхідною інформація про сучасний підхід до лікування тих чи інших захворювань у ЛПЗ всіх рівнів. Такими керівництвами на сьогодні є Протоколи надання медичної допомоги, у яких деталізовані та адаптовані стосовно конкретних умов варіанти стандартів лікування захворювань, затверджені МОЗ України.

Формуляри складаються на основі міжнародних непатентованих назв (МНН) ЛЗ. В окремих випадках можуть вказуватися і торгівельні назви з інформаційною метою, якщо у розробників з тих чи інших причин виникає необхідність вказати, яким ЛЗ слід віддати аргументовану перевагу.

Включення ЛЗ у Формулярний перелік основується на затвердженому на національному рівні Переліку життєво необхідних та найважливіших лікарських засобів, затверджених МОЗ. Останній формуєься на основі стандартів (протоколів) ФТ, затверджених МОЗ України.

V. План і організаційна структура заняття: див. зан. № 1.

VІ. Матеріали методичного забезпечення заняття:

VІ.1 .Матеріали підготовчого етапу заняття - к онтрольні запитання:

  1. Формулярна система: поняття, мета і завдання, основні елементи.
  2. Етапи розробки і впровадження ФС.
  3. Формуляр як елемент функціонування ФС.
  4. Види (рівні) формулярів в Україні: державний, регіональний, локальний.
  5. Стандартизовані документи як елементи формулярної системи: Перелік життєво-необхідних ЛЗ, стандарти лікування хворих на різних рівнях, формулярний список ЛЗ або формулярний довідник.
  6. Джерела інформації про ЛЗ, що використовуються при розробці формуляру.
  7. Основні методологічні принципи роботи з джерелами наукової інформації з метою відбору ЛЗ для включення їх до Державного формуляру ЛЗ.
  8. Основні і додаткові критерії відбору ЛЗ до формуляру
  9. Правила призначення ЛЗ в умовах функціонування формулярної системи.
  10. Економічні аспекти формулярної системи.
  11. Роль фармакоекономічних досліджень в управлінні якістю медичної допомоги.
  12. Вплив формулярної системи на функціонування фармацевтичного ринку.
  13. Позитивні аспекти впровадження формулярної системи в закладах ОЗ в Україні.
  14. Роль провізора у наданні кваліфікованої допомоги при створенні та оновленні локального формуляра ЛЗ

.

VІ.2. Методичні м атеріали забезпечення основного етапу заняття:

Навчальні завдання для виконання практичної роботи:

Завдання 1. На основі опрацьованих на попередніх практичних заняттях результатах фармакоекономічних досліджень щодо вартості фармакотерапії окремих захворювань та станів укласти орієнтовний Формулярний перелік лікарських засобів для фармакотерапії:

а) нешпитальної пневмонії;

б) ішемічної хвороби серця;

в) артеріальної гіпертензії

Результати оформити у вигляді таблиці.

Назва ЛЗ за МНН код за АТС, фармакотерап. група Торгові назви ЛЗ (синоніми) Фірма-вироб ник Лікарські форми Показання до застосування Протипоказання Побічна дія/ взаємодія з іншими ЛЗ Дозування та призна чення Вартість ЛЗ
                   

Висновки:

Література:

1. Заліська О.М. Основи фармакоекономіки/ за ред. Б.Л.Парновського. – Львів: ВФ «Афіша», 2002. – 360 с.

2. Фармакоекономіка: навч. посібник для студ. вищих навч. закладів / За ред. проф. Л.В.Яковлєвої // Л.В.Яковлєва, Н.В.Бездітко, О.О.Герасимова [та ін.]. – Вінниця: Нова Книга, 2009. - 208 с.

3. Державний формуляр лікарських засобів / МОЗ України, Центральний формулярний комітет МОЗ України, ДП «Державний експертний центр МОЗ України» / Під ред. В.Є.Бліхара та ін. – К., 2011. – Вип. 4. – 1236 с.

4. Думенко Т.М., Морозов А.М., Степаненко А.В. Алгоритм відбору ліків до Державного формуляру лікарських засобів за принципами доказової медицини // Клінічна фармація, фармакотерапія та медична стандартизація. – 2009. – № 3-4. – С. 69-77.

5. Наказ МОЗ України №529 від 22.07.2009 р. “Про створення формулярної системи забезпечення лікарськими засобами закладів охорони здоров’я” (з додатками) // Клінічна фармація, фармакотерапія та медична стандартизація. – 2009. – № 3-4. – С. 52-68.


[1] - Показник ефективності, Е (ступінь усунення больового синдрому та печії) у балах було встановлено за результатами експертної оцінки.





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1107 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...