Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Частотний, АВС- та VEN- аналізи як методи оцінки споживання лікарських засобів



Кількість годин - 2.

І. Актуальність теми. В оцінці споживання ЛЗ застосовують різні методи, які дозволяють раціонально використовувати кошти на необхідні та економічно прийнятні ЛЗ. Це частотний, ABC- та VEN- аналізи, які допомагають встановити обсяг закупівлі конкретних ЛЗ та виявити життєво необхідні та важливі серед них. Їх проведення сприяє оптимізації закупівель ЛЗ для ЛПЗ.

ІІ. Мета заняття:

1. навчальна:

Володіти термінологією, що викладена у „Базовому термінологічному глосарії за програмою з клінічної фармації” за розділом „Економіка в медицині та фармації” (α=І)
Засвоїти сутність частотного, ABC- та VEN- аналізів. (α=ІІ)
Ознайомитись з критеріями поділу ЛЗ на групи в АВС- та VEN- аналізі. (α=ІІІ)

2. професійно – орієнтована:

1. Набути умінь та навичок з віднесення ЛЗ на групи в АВС- (α=ІІІ)

та VEN-аналізах.

2. Освоїти методологію проведення фармакоекономічних (α=ІV)

досліджень із застосуванням частотного, ABC- та VEN- аналізів.

3. Використовувати інформацію про групи ЛЗ для (α=ІV)

обґрунтування аналізу споживання та планування потреб у ЛЗ.

3. виховна:

Сприяти досягненню відповідальності провізора за проведення фармакоекономічних досліджень в оцінці споживання та планування потреб у ЛЗ для забезпечення раціональної та безпечної фармакотерапії.

ІІІ. Міждисциплінарна інтеграція:

Див. заняття 1.

ІV. Зміст теми заняття:

Одним із інструментів визначення найбільш вартісних та клінічно важливих ЛЗ є частотний, ABC- та VEN- аналізи.

Сутність методу частотного аналізу полягає у ретроспективній оцінці частоти використання тих чи інших ЛЗ (кількість хворих, які отримували ЛЗ), або тої чи іншої медичної технології. Він представляє собою вид кількісного аналізу даних, який дає можливість встановити тендентції ФТ, оскільки відображає тільки факт призначення або не призначення ЛЗ та передбачає ранжування вибраних позицій за частотою використання – від тих, що використовуються найчастіше, до тих, що використовуються рідко. У поєднанні з обліком витрат на ЛЗ дозволяє визначити, на які ліки витрачаються основні кошти – дешеві, які часто використовуються чи дорогі, що призначаються рідко. Результати частотного аналізу можна представити у вигляді частки хворих, яким призначався ЛЗ, у вигляді частки досліджуваного ЛЗ в загальній кількості призначень (структура призначень), або у вигляді частки лікарів, які призначають цей ЛЗ (таку інформацію можна отримати шляхом анкетування лікарів).

ABC - аналіз – це один із математико-статистичних методів, що групує за визначеними критеріями існуючу сукупність (ЛЗ, клієнтів, країни, постачальників тощо). Це інструмент для виявлення частки визначених груп у сукупності. За його допомогою сукупності класифікуються відповідно до обраного критерію на три групи – А, В та С. Як правило, використовують два критерії. ABC - аналіз – це розподіл ЛЗ на три групи відповідно до річного споживання. Використані ліки розподіляються в порядку зменшення вартості закупівель, розраховується питома вага витрат на придбання кожного ЛЗ. При цьому, наприклад, клас А містить 10–20% ЛЗ, на які витрачено 70–80% коштів, клас В – відповідно 20–30% та 15–20%, клас С – 50-70% та 5-10% бюджету.

VEN-аналіз побудований на подібних принципах, що й АВС- аналіз. Він дозволяє встановити пріоритети добору та закупівель ЛЗ відповідно до їхньої класифікації на життєво важливі (Vital – V), необхідні (Essential – E) та другорядні (Non-essential – N). Відносять ліки до відповідного класу за рекомендаціями висококваліфікованих лікарів-експертів. Інтеграція ABC- та VEN- аналізів дозволяє ухвалити рішення про включення ЛЗ у перелік для майбутніх закупівель, виключення з початкового списку другорядних ліків та аналогів високої вартості (табл. 1).

Таблиця 1





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 1218 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...