Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Тема: Фармакоекономічний аналіз «витрати - ефективність» при лікуванні та профілактиці захворювань серцево-судинної системи



Кількість годин – 2.

І. Актуальність теми: Серцево-судинні захворювання (ССЗ) - актуальна проблема сучасної медицини та провідна причина смертності в Європі та інших країнах. Економічна оцінка ефективності лікування найбільш розповсюджених захворювань серцево-судинної системи (ССС) має велике значення з огляду на недостатність державного фінансування ЛПЗ та невисокий рівень купівельної спроможності більшості громадян.

ІІ. Мета заняття:

1. навчальна:

1. Ознайомитися з етодологією визначення витрат у кардіології. Α = ІІ.
2. Знати показники ефективності медичних втручань при наданні медичної допомоги кардіологічним хворим α = ІІ.
3. Знати основні групи лікарських засобів, що застосовують у фармакотерапії серцево-судинних захворювань, принципи їх вибору для раціональної та безпечної фармакотерапії, вартісні показники  
2. професійно-орієнтована:  
1. Освоїти методологію визначення вартості фармакотерапії серцево-судинних захворювань α = ІІІ
2. Набути практичних навичок з проведення фармакоекономіч-них досліджень в каріології методом аналізу “витрати-ефективність” та ”мінімізація витрат” α = ІІІ
3. Вміти обгрунтовувати вибір раціональної схеми фармакоте-рапії фармакокономічними показниками α = ІV
3. виховна: Показати роль клінічного провізора у наданні кваліфікованої консультативної допомоги лікареві та хворому щодо фармако-економічних підходів до вибору ефективних, безпечних та економічно доступних ЛЗ для лікування найпоширеніших захворювань серцево-судинної системи.  
     
       

ІІІ. Міждисциплінарна інтеграція:

Див. заняття 1.

ІV. Зміст теми заняття:

Економічна оцінка фармакотерапії хворих кардіологічного профілю має особливе значення у зв’язку з появою нових вартісних медичних технологій та лікарських засобів, які корелюють з обмеженою кількістю коштів в системі надання медичної допомоги стаціонарним хворим та недостатнім рівнем платоспроможності більшості населення при амбулаторному лікуванні.

Серед серцево-судинних захворювань домінуючі позиції займають артеріальна гіпертензія (АГ), ішемічна хвороба серця (ІХС), серцева недостатність, порушення серцевого ритму, які становлять біля 60% у загальній структурі захворювань в Україні. Велика розповсюдженість гіпертонічної хвороби (15-20% серед дорослого населення та 30-40% серед людей похилого віку), а також те, що АГ є фактором ризику інших захворювань (інфаркту міокарда, інсульту мозку, патологій нирок тощо), які потребують значних витрат і їх лікування обумовлює необхідність використання економічних критеріїв оцінки антигіпертензивної терапії.

У фармакотерапії ССЗ застосовують різні групи ЛЗ: антиангінальні, антиагрегантні, протиліпідемічні тощо. Схеми лікування ССЗ стаціонарних та амбулаторних хворих різняться асортиментом ЛЗ, різновидами ЛФ, шляхами уведення, і, звичайно, вартісними показниками, які залежать від коливань цін на ЛЗ, застосування брендових чи генеричних ЛЗ, інших факторів.

Серед економічних критеріїв ефективності фармакотерапії ССЗ найчастіше застосовують показники “витрати-ефективність” та “мінімізації витрат”. Показник “витрати-ефективність” (“cost - effectiveness ratio”, CER) для кожної із аналізованих медичних технологій розраховується за формулою:

DC + IC

CER = -----------------,

Ef

де: DC – прямі витрати; ІС – непрямі витрати.

Ef - ефективність лікування в одиницях ефективності.

Величина CER показує вартість одиниці ефективності при застосуванні відповідної медичної технології. Медична технологія, яка за результатами фармакоекономічного аналізу має більшу ефективність відносно інших технологій при нижчій або рівній вартості, розглядається як домінантна медична технологія (домінуюча альтернатива).

У випадках, коли жодна з медичних технологій не є чітко домінантною, проводять інкрементальний аналіз, при якому розраховують коефіцієнт приросту ефективності витрат (інкрементальний показник ефективності витрат ICER):

(DC1 +IC1) – (DC2+IC2)

ICER= ----------------------------------,

Ef1 – Ef2

де: DC1+IC1 – прямі та непрямі витрати при першій медичній технології;

DC2+IC2 - прямі та непрямі витрати при другій медичній технології;

Ef1 та Ef2 - показники ефективності лікування в кількісному вираженні при застосуванні відповідно першої та другої медичної технології.

Величина ICER показує вартість додаткової одиниці ефективності при переході на більш ефективну медичну технологію (метод лікування).

У випадках, коли лікування продовжується рік і більше (артеріальна гіпертензія, стабільна стенокардія напруги, постінфарктні стани тощо) визначають величину дисконтування, яка дозволяє встановити об’єктивний процес знецінення коштів з плином часу і з допомогою спеціального коефіцієнта (дисконта) привести величину витрат, які очікуються у майбутньому до їх величини у теперішньому часі (прирівняти купівельну спроможність грошової суми, рівної витратам у майбутньому і теперішньому часі).

Розрахунки витрат з врахуванням дисконтування проводять за формулою:

С1 С2 С3 Сn

Р = ---------- + ----------- + ----------- + -------------,

1 + r (1 + r)2 (1 + r)3 (1 + r)n

де: Р – значення вартості на даний час з урахуванням дисконтування;

С – вартість за перший рік, другий, …….n-ий;

r - рівень дисконтування (в середньому від 3 до 5 %).

Аналіз “мінімізації витрат” (cost minimization analysis – CMA) – метод фармакоекономічного аналізу, який передбачає вибір медичної технології з мінімальними витратами шляхом порівняння вартості в грошовому вираженні альтернативних технологій (методів лікування або лікарських засобів) за умови їх однакової терапевтичної ефективності.

Розрахунки за методом “ мінімізації витрат ” проводять за формулою:

СМА = (DC1 + IC1) – (DC2 + IC2)

де: СМА - різниця у витратах між двома медичними технологіями;

DC1 - прямі витрати при застосуванні першої медичної технології;

IC1 - непрямі витрати при застсоуванні першої медичної технології;

DC2 та IC2 - відповідно прямі та непрямі витрати при застосуванні другої медичноїї технології.

На практиці при методі мінімізації витрат частіше приймають до уваги тільки прямі витрати і тому вищенаведена формула набуває вигляду:

СМА= DC1 - DC2

Цей метод розрахунку можна також застосувати для характеристики і вибору найменш вартісного ЛЗ при характеристиці генериків або засобів різних виробників з однаковою терапевтичною ефективністю.

V. План та організаційна структура заняття:

Див. заняття 1.

VI. Матеріали методичного забезпечення заняття:

VI.1. Матеріали підготовчого етапу заняття – контрольні запитання.

1. Характеристика основних серцево-судинних захворювань.

2. Прямі та непрямі медичні витрати при наданні кардіологічної допомоги хворим.

3. Показники ефективності медичних втручань при наданні допомоги кардіологічним хворим.

4. Основні фармакоекономічні критерії ефективності фармакотерапії у кардіології.

5. Методологічні підходи до визначення витрат та ефективності медичних технологій при наданні медичної допомоги стаціонарним та амбулаторно-поліклінічним хворим з ССЗ.

6. Показник “витрати-ефективність”, його значення у фармакоекономічних дослідженнях в кардіології.

7. Показник “мінімізація витрат”, його значення у виборі схем раціональної фармакотерапії.

8. Інкрементальний аналіз, його застосування у фармакоекономічних дослідженнях щодо ефективності порівнюваних медичних технологій.

9. Визначення величини дисконтування при фармакоекономічних дослідженнях та їх значення при фармакотерапії кардіологічних хворих.

VI.2. Матеріали методичного забезпечення основного етапу заняття.

Навчальні завдання для виконання практичної роботи:

Завдання 1. Розрахуйте вартість фармакотерапії захворювань ССС на певний курс лікування амбулаторного чи стаціонарного хворого за різними схемами. Обгрунтуйте раціональність призначень фармакотерапії вартісними показниками. При розрахунках брати до уваги коливання цін на одне упакування ЛЗ різних виробників (найнижча, найвища та середня оптово-відпускна ціна).

ІХС, стабільна стенокардія напруги – амбулаторне лікування, тривалість курсу – 20 днів.  
Схема № 1. Нітросорбіт, табл. 40 мг; 1 раз на добу Енап, табл. 10 мг, 1 раз на добу Верапаміл, табл. 40 мг, 1 раз на добу Симватин, табл. 10 мг, 1 раз на добу Ацетилсаліцилова кислота, табл. 100 мг 1 раз на добу. Схема № 2. Амлодипін, табл. 5 мг, 1 раз на добу Каптоприл KRKA, табл. 12,5 мг 3 рази на добу Сімгал, табл. 10 мг 1 раз на добу Аспекард, табл. 100 мг 1 раз на добу.
ІХС, стабільна стенокардія напруги –стаціонарне лікування, тривалість курсу – 15 днів  
Схема № 3. Атенолол, табл. 100-200 мг на добу Верапаміл, табл. 160-320 мг на добу Нітросорбіт, табл. 40-80 мг на добу Ловастатин, табл. 20-40-80 мг на ніч Ацетилсаліцилова кислота, табл. 100-325 мг на добу Схема № 4. Метопролол, табл. 100-200 мг на добу Нітросорбіт, табл. 10-40 мг на період фізичного навантаження Еналаприл, табл. 2,5-5/10 мг на добу Амлодипін, табл., 5-10 мг на добу Фурасемід, табл., 40-80 мг зранку Плавикс, табл. 75 мг на добу Ловастатин, табл. 20-40-80 мг на добу
ІХС, вазоспастична стенокардія –амбулаторне лікування, тривалість курсу-10 днів.
Схема № 5. Нітросорбіт, табл. 10 мг на добу Предуктал MR, табл. 35 мг, 2 рази на добу Ділтіазем, табл. 180 мг. 1 раз на добу Ловакор, табл. 5 мг 1 раз на добу Аспірин Кардіо, табл, 100 мг 1 раз на добу Схема № 6. Амлодак, табл. 5 мг 1 раз на добу Предуктал, табл. 20 мг 3 рази на добу Ловастатин, табл. 10 мг 1 раз на добу Нітросорбіт, табл. 10 мг 1 раз на добу Аспірин Bayer, табл. 100 мг 1 раз на добу  
ІХС, прогресуюча стенокардія, постінфарктний кардіосклероз, гіпертонічна хвороба ІІ ст. –стаціонарне лікування, тривалість першого етапу лікування - 5 днів.
Схема №7. Р-н глюкози 5%- 200 мл, Р-н фармасуліну 4 ОД, Р-н аспаркаму 10 мл, Р-н рибоксину 10 мл, Гепарин 10 000 ОД -1 день Р-н анальгіну 50% - 2 мл -1 день Р-н димедролу 1% - 1 мл, -1 день Р-н сибазону 0,5% - 2 мл -1 день Гепарин 5 000 ОД кожні 6 год. – 3 дні Молсидомін, табл. 2 мг 2 рази на добу Аспірин, табл. 100 мг 1 раз на добу Лізиноприл, табл. 100 мг 1 раз на добу Кардітал, табл. 20 мг 3 рази на добу Схема № 8. Р-н глюкози 5%- 200 мл, 1 день Р-н фармасуліну 4 ОД, 1 день Р-н аспаркаму 10 мл, 1-й день Р-н анальгіну 50% - 2 мл 1-й день Р-н димедролу 1% - 1 мл, 1-й день Аспірин, табл. 100 мг 1 раз на добу Еналаприл, табл. 5 мг 2 рази на добу Мононітросид, табл. 20 мг 2 рази на добу Престаріум, табл. 2 мг 1 раз на добу ПредукталMR, табл, 35 мг 1 раз на добу Кардікет, табл. 20 мг 1 раз на добу
ІХС, гострий інфаркт міокарда (ГІМ) -стаціонарне лікування, надання невідкладної допомоги та 5-денне лікування.
Схема №9. Гострий інфаркт міокарда (ГІМ) - Морфін г/х 1% 1 мл – одноразово Нітрогліцерин 1% - 2 р. по 2 мл –1 день Глюкоза 5% 200 мл; 2 р. на день – 3 дні Калію хлорид 4% 150 мл; 2 р.по 20 мл –3 дні Ацелізин 1,0 г; 2 р. по 1 г. - 5 днів Локардія (лабеталол) 5 мг; по 5 мг/день –2 дні Метопролол КМП 50 мг; 100 мг/день –10 днів Гепарин 25 тис. ОД в 5 мл. 60 тис. ОД/день – 5 днів. або:Фраксипарин 0,8 мг; 08 мг/день – 5 днів або:Клексан 0,4 мг; 0,4 мг/день – 5 днів Стрептаза (з клексаном) 1,5 млн. – одноразово 1,5 млн. Каптоприл 25.мг; 50 мг/день – 10 днів Аспірин 325мг; 325 мг/день – 10 днів або:Терапін 325 мг; 325 мг/день – 10 днів або:Аспірин-кардіо 100 мг; 100 мг/день – 10 днів Схема №10. ГІМ, ускладнений гострою лівошлуночковою недостатністю Морфін г/х 1% 1 мл – одноразово Нітрогліцерин 1% - 2 р. по 2 мл –1 день Глюкоза 5% 200 мл; 2 р. на день – 2 дні Калію хлорид 4% 150 мл; 2 рази.по 20 мл –2 дні Магнію сульфат 25% - 5 мл. 2 рази по 20 мл - 2 дні Ізотонічний розчин 200 мл; 2 рази по 200 мл - 1 день Преднізолон 5 мг; 280 мг на курс Фуросемід 1% -2 мл; 40 мг/день Дофамін 4% -5 мл; 200 мг/день Каптоприл, табл. 25 мг; 3 рази по 12,5 мг –5 днів Предуктал MR 35 мг. 2 рази по 35 мг – 5 днів або:Неотон 1 г; 2 рази по 1 г – 5 днів або: Кверцетин 2 г; 3 рази по 2 г - 5 днів    
Нестабільна стенокардія –стаціонарне лікування
Схема №11. Нестабільна стенокардія. Гіпертонічна хвороба ІІ ст. Р-н глюкози 5% 200 мл - 10 днів Фармасулін 6 ОД - 10 днів Р-н аспаркаму 10 мл - 10 днів Р-н рибоксину 10 мл - 10 днів Кардікет, табл. 20 мг 2 р. на день-15 днів Лізиноприл, табл. 20 мг 2р./ день-15 дн. Аспекард, табл. 100 мг 1 р. а день-15 дн. Бісопролол, табл. 5 мг 1 р./день – 15 дн. Схема №12. Нестабільна стенокардія.Миготлива аритмія.Гіпертонічна хвороба ІІІ ст. Кардікет, табл. 40 мг 1 р. на день-7 днів Гепарин 5 000 ОД 4 рази на день- 2 дні, 3 рази на день – 4 дні Апровель, табл. 300 мг,1 р. на день-7 дн. Верапаміл, табл. 240 мг, 1р.на день- 7 дн. Р-н глюкози 5% 200 мл – 6 днів Фармасулін 4 ОД -6 днів Р-н аспаркаму 10 мл - 6 днів Р-н рибоксину 100 мл - 6 днів Р-н тіотріазоліну 2 мл - 7 днів Аспірин, табл. 100 мг 1 раз на день- 7 дн.
     

Результати оформіть у вигляді таблиці 1.

Таблиця 1





Дата публикования: 2015-04-07; Прочитано: 913 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...