Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Заняття № 1



Семінарське 2 години.

Тема: Предмет та метод цивілього процесуального права.

Мета заняття:

- освітня: формування у слухачів уявлення про цивільний процес та його значення для судового захисту прав й інтересів особи;

- розвиваюча: закріплення знань про процесуальні галузі права;

- виховна: всебічний розвиток у слухачів дійсно наукових переконань щодо цивільного процесу.

Основні поняття: предмет цивільного процесуального права, метод ци­вільного процесуального права, позовне провадження, наказне провадження, окреме провадження, стадії цивільного процесу.

Технічні засоби навчання: крейдовані схеми, транспаранти.

План

1. Форми захисту прав, свобод та інтересів громадян в Україні.

2. Предмет та метод цивільного процесуального права.

3. Місце цивільного процесуального права у системі права України.

4. Провадження та стадії цивільного процесу.

Теми рефератів: «Система принципів цивільного процесуального права». « Джерела цивільного процесуального права».

Завдання для самопідготовки:

Визначте, за правилами якого провадження та у якому складі (колегіально чи одноособово) будуть розглядатися наступні справи:

1) про стягнення нарахованої, але не виплаченої працівникові заробітної плати

2) про стягнення аліментів на утримання повнолітньої недієздатної дитини

3) про стягнення заборгованості по аліментам, що сплачуються за договором

4) про розподіл майна, що надбане під час спільного життя подружжя

5) про всиновлення дитини

6) визнання спадщини відумерлою

7) надання неповнолітній особі повної цивільної дієздатності

8) про поновлення на роботі

Методичні рекомендації

Ця тема висвітлює ряд загальних питань, вивчення котрих необхідно для засвоєння змісту конкретних інститутів процесуального права: форми захисту прав та законних інтересів фізичних та юридичних осіб, конституційного права на судовий захист, поняття та значення цивільного процесуального права та встановленого ним порядку розгляду конкретних справ, завдань правосуддя з цивільних справ.

Вивчаюче перше питання, слід виходити з того, що чинне законодавство передбачає декілька форм захисту прав та законних інтересів громадян: судову, адміністративну та громадську. До органів, що здійснюють захист цивільних прав, належить і нотаріат.

Згідно із ст. 124 Конституції України правосуддя в Україні здійснюється виключно судами, юрисдикція яких поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі. Делегування функцій судів, а також привласнення цих функцій іншим органам чи посадовим особам не допускається. Пленум Верховного Суду України в п.8 постанови «Про застосування Конституції України при здійсненні правосуддя» від 1 листопада 1996 р. підкреслив «судам підвідомчі всі спори про захист прав і свобод громадян. Суд не вправі відмовити особі в прийнятті позовної заяви чи скарги лише з тієї підстави, що її вимоги можуть бути розглянуті в передбаченому законом порядку».

Держава залишає частину функцій по захисту прав у ведені адміністративних органів або передає їх іншим органам. Громадська форма захисту передбачає розгляд справ недержавними органами, які передбачені законом і діють в межах наданих їм повноважень.

Нотаріальна форма захисту передбачає наступне: нотаріат вчиняє виконавчі написи, протести векселів, морські протести, накладається заборона відчуження жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна пред’являє чеки до оплати і засвідчує не оплату чеків. Готуючись до цього питання варто поміркувати, чи наявні об’єктивні причини для досить великої кількості форм захисту цивільних прав.

Цивільне процесуальне право є самостійною галуззю права котрому властиві свій предмет і метод правового регулювання. При підго­туванні до другого питання, варто виходити із задач цивільного судочинства та його цілей. Суспільні відносини, що виникають при здійсненні правосуд­дя з цивільних справ виникають з метою захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових та інших правовідносин цивільної юрисдикції. Саме ці правовідносини і є предметом цивільного процесуального права.

Метод цивільного процесуального права тісно зв'язаний з предметом та визначається ним. Метод завжди складає систему правових прийомів регулювання, що встановлюють правовий режим у сфері правосуддя по цивільних справах. Система зазначених прийомів характеризується специфікою правового положення суб'єк­тів цивільних процесуальних відношень, процесуальних юридичних фактів, способів формування змісту правовідносин, процесуальних санкцій і ци­вільно-процесуальної форми. Ці характерні риси методу слід ретельно проаналізувати.

При підготуванні до третього питання варто виходити з того, що будь-яка галузь права тісно та нерозривно зв’язана з іншими галузями права. Генетичний зв’язок цивільного процесуального права ґрунтується на засадах конституційного права, функціональний – на зобов’язанні суду при винесенні рішення застосовувати норми матеріального права які регулюють матеріально-правові відносини (цивільні, житлові, трудові, тощо). Цивільне процесуальне право, як самостійна галузь в системі галузей права України регулює певну групу громадських відносин. З цим необхідно визначитись.

Процесуальним галузям процесуального права притаманна стадійність, що обумовлено охоронюваним характером процесуальних правовідносин по відношенню до матеріально-правових. Стадії цивільного процесу характеризуються сукупністю процесуальних правовідносин і дій, об’єднаних найближчою метою та суб’єктним складом. В залежності від завдань, що стоять перед судами загальної юрисдикції та органами виконання цивілісти в своїй більшості виділяють вісім стадій. Перші три стадії (відкриття провадження по справі, підготовка справи до судового розгляду та судовий розгляд) охоплюють провадження не тільки у суді першої інстанції, а і провадження у вищестоящому суді. Державному виконанню судових рішень також властива стадійність – порушення провадження по виконанню, підготовка та примусове виконання. Ці положення треба враховувати при підготовці до п’ятого питання.

Питання для самоконтролю:

1. Які юрисдикційні органи мають право захищати порушені, невизнані чи оспорювані права громадян в Україні?

2. Яка форма захисту цивільних прав є приоритетною в Україні?

3. Які завдання вирішують судові органи при здійсненні судового судочинства?

4. Якими нормами регулюється цивільно-правове становище суду?

5. Якими нормами регулюється цивільно-правове становище осіб, що беруть участь у справі?

6. Якими нормами регулюється цивільно-правове становище осіб, що сприяють здійсненню цивільного правосуддя.

7. З яких правовідносин виникають справи, що розглядаються у порядку цивільного судочинства?

8. Які категорії справ розглядаються у порядку позовного провадження?

9. Які категорії справ розглядаються у порядку наказного провадження?

10. Які категорії справ розглядаються у порядку окремого провадження?





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 263 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...