Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Класифікація типів керівників



Назва типу керівника Його тлумачення
  без будь-якого опору "здає" свої позиції, намагається "вислужитися" перед вищим керівництвом чи владою. Його не поважають та зневажають.
  велику увагу приділяє моральному вихованню підлеглих як запоруці ефективного економічного розвитку виробництва.
  витрачає майже весь свій робочий час в основному на встановлення і розвиток взаємовідносин, які б сприяли розвитку виробництва, посиленню ділових зв'язків, укладанню угод, розв'язанню спорів та налагодженню контактів з владою тощо.
  домінуюча, авторитарна, надзвичайно сильна особистість, яку переважно бояться і смиренно їй підпорядковуються. Його накази виконуються навіть тоді, коли вони не збігаються з інтересами підлеглих та організації загалом.
  є відкривачем шляхів у незнане, він успішно здійснює цілеспрямовані зміни для перетворення будь-яких компонентів у структурі або функціонуванні організації.
  за високого рівня ініціативності, наявності власних ідей та вмінь їх відстоювати водночас здатний організовувати роботу підлеглих з повною мірою відповідальності та сумлінності.
  забезпечує високу ймовірність правильних зважених рішень, високі виробничі результати праці, активність працівників та сприятливий соціально-психологічний клімат у колективі.
  завжди вміє відстояти свою позицію, має виразні переконання.
  здатний запровадити зміни в організації, об'єднати команду загальною метою і створити атмосферу поваги і довіри. Збираючись виконувати завдання, він може змінити свій стиль управління, враховуючи специфіку колективу загалом, індивідуальні особливості її членів, а також різноманітні зміни в організації та за її межами.
  зорієнтований на виконання завдання, сумлінний та серйозний, повільний і терпеливий, стабільний і врівноважений, йому подобається ретельно працювати з фактами.
  зорієнтований на досягнення цілей, рішучий та ефектний, дисциплінований та незалежний, відважний та безкомпромісний. У таких керівників переважають інстинкти домінування, вони самою природою призначені бути лідерами та дослідниками.
  зорієнтований на ідею, ризик, швидкий результат та свободу дій. Він відкритий та переконливий, комунікабельний та компромісний. Йому подобається встановлювати стосунки, заохочувати інших до досягнення цілей.
  зорієнтований на людський фактор, схильний до співпраці, терплячий та лояльний, це надзвичайно інтелектуальна та творча особистість. Прагне впливати на підлеглих, використовуючи мистецтво бесіди.
  обізнаний в усьому, що відбувається навколо нього, підтримує корпоративну культуру та коригує стратегічні дії та наміри щодо діяльності організації.
  передусім турбується за проектування завдання і розробку системи винагород для підвищення продуктивності праці, орієнтується здебільшого на критерії технологічної та економічної раціональності, відсуваючи на другий план людські цінності.
  перекладає свої виробничі функції та відповідальність на підлеглих, намагається уникати будь-яких нововведень. Наслідком цього є несприятливий соціально-психологічний клімат у колективі, відсутність стимулів та низький рівень співпраці.
  поєднує в своїй діяльності два суперечливі чинники: слідування традиціям організації та внесення змін в організаційну та управлінську діяльність у відповідь на вплив зовнішнього середовища.
  притягує до себе насамперед здатністю бачити нове, братися за розв'язання завдань, які можуть здаватися нерозв'язуваними, вміє зацікавити та привабити працівників.  
  слідує встановленим пріоритетам в управлінській діяльності, шукає оптимальні шляхи для досягнення бажаних результатів за найменших затрат, змін та зусиль.
  слідує наперед встановленим правилам організаційної поведінки і намагається їх не змінювати.
  спрямовує свої зусилля на конкретну діяльність, або на те, щоб почати певну діяльність, якою досі не займалися, та спонукає підлеглих до цієї діяльності.
  сумлінний та серйозний, зорієнтований на офіційну субординацію та міжособистісні контакти, завжди оперативно виконує налагоджені дії, необхідні для досягнення підприємницької мети.
  турботою є працівники та намагання досягти остаточних результатів на підставі довіри та поваги до них, а також створення сприятливих умов для роботи працівників, вдосконалення структури заробітної плати тощо.
  централізує повноваження, здійснює психологічний тиск, структурує роботу підлеглих, відмовляє їм у свободі прийняття рішень. Наслідком цього є недовіра до підлеглих та нехтування ними, невикористання реального людського потенціалу.

Завдання 55. Охарактеризуйте модель типології керівника. При цьому використайте такі елементи:

Автократ Виконавець Вихователь Гуманіст
Демократ Дипломат Догматик Ініціатор
Інноватор Консерватор Ліберал Лідер
Меланхолік Організатор Послужливий Принциповий
Радикал Сангвінік Стратег Творець
Технократ Тиран Флегматик Холерик



Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 425 | Нарушение авторского права страницы



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...