Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Розділ 1. Пояснювальна записка. Загальні методичні рекомендації до написання курсових робіт



Курсова робота є важливим етапом підготовки фахівця з міжнародних відносин. Студенти історичного факультету, що навчаються за напрямом «Країнознавство» підтверджують рівень своєї професійної підготовки, засвідчують готовність до самостійної дослідницької праці у процесі написання наукових робіт, що є визначальним кваліфікаційним свідченням їхньої відповідності певному освітньо-кваліфікаційному рівневі. Підготовка та написання студентами курсових робіт виконуються згідно з навчальним планом в ІІ, ІV, VI семестрах. Тема роботи має бути актуальною з погляду сучасних процесів у міжнародних відносинах, зовнішньої політики окремих держав, вона може бути присвячена розкриттю важливих теоретичних питань сучасних міжнародних відносин, глобальних проблем людства, може бути актуальною також з точки зору висвітлення прикладних політичних, економічних, соціальних, екологічних, культурних проблем розвитку окремих держав та їх зовнішньополітичної діяльності.

Курсова робота є складовою самостійної роботи студента, яка поєднує науково-дослідну роботу з практичною роботою студента, що підводить підсумки набутих ним знань, вмінь та навичок з основних дисциплін, передбачених навчальним планом за курс навчання. Курсова робота – це науково-технічний документ, який містить вичерпну систематизовану інформацію за обраною темою, передбачає виклад матеріалу на основі спеціально підібраної літератури та самостійно проведеного дослідження, вона передбачає опанування студентами основних етапів, прийомів і методів країнознавчих досліджень, формування навичок пошуку й опрацювання країнознавчої інформації, оформлення результатів досліджень. Така робота є найбільш ефективним методом формування професіоналізму, які передбачаються освітньо-кваліфікаційною характеристикою майбутнього фахівця з міжнародних відносин.

Курсова робота виконується з метою закріплення, поглиблення і узагальнення знань, одержаних студентом за час навчання та їх застосування до комплексного вирішення конкретного фахового завдання. Вона є лише пробою наукового потенціалу студента, тому має передусім емпіричний характер (інколи аналітичний). Теми курсових робіт, які пропонує кафедра всесвітньої історії та міжнародних відносин ЗНУ, сформульовані у такий спосіб, що дають змогу вирішити поставлене перед студентом наукове завдання у формі поглибленого реферування кількох важливих праць або співставлення певних наукових концепцій. Важливим у процесі написання курсової є набуття студентом практичних дослідницьких навичок, вміння опрацьовувати та систематизувати джерела з досліджуваної проблематики, робити власні узагальнення та логічні висновки, а також оформлювати основні частини роботи згідно із усталеними вимогами. На етапі написання наукових робіт ставиться за мету навчити студентів застосовувати елементарні дослідницькі прийоми та методи, розуміти суть і принципи методології наукової праці як такої, чітко розмежувавши її з іншими сферами та формами інтелектуального самовираження. Дотримання студентом усіх вимог до оформлення курсової роботи сприяє вихованню в нього належного стилю роботи, виховує вимогливість до себе, прищеплює певні навики до ведення наукового дослідження, що буде йому корисним у роботі над дипломною роботою бакалавра та спеціаліста. Бажано, щоб проблеми, розглянуті в курсових роботах переросли у бакалаврську чи дипломну роботи.

Курсові роботи студенти пишуть відповідно до обраної спеціалізації (головним чином – з 2-го курсу). В курсовій роботі студент на практиці застосовує знання та вміння, набуті в процесі вивчення нормативних і варіативних дисциплін (включаючи дисципліни спеціалізації), і водночас формує й розвиває уміння й навички, необхідні йому в майбутньому при здійсненні своєї професійної діяльності.





Дата публикования: 2015-04-06; Прочитано: 281 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.005 с)...