Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Торгово-технологічні й експлуатаційні вимоги, що висуваються до спеціалізованого рухомого складу



З огляду на розмаїтість і специфіку перевезень торгових вантажів, спеціалізований рухомий склад і контейнери повинні відпо­відати певним торгово-технологічним і експлуатаційним вимогам.

Насамперед, спеціалізований рухомий склад повинен забезпе­чити збереження початкової якості товарів і їх товарний вигляд. Під час перевезень вимога виконується при застосуванні в закритих кузовах. Закриті кузови, контейнери є універсальні та спеціалізовані. Універсальні використовують для перевезення в упаковці непродо­вольчих і продовольчих (нешвидкопсувних) товарів, що не вимагають спеціальних пристроїв і пристосувань всередині кузова. Спеціальні закриті кузови, контейнери застосовують для перевезення непродо­вольчих і продовольчих товарів у м'якій упаковці чи без упакування.

Площа й об'єм кузова, контейнерів повинні забезпечити повне використання номінальної вантажопідйомності автомашини. Для монтажу фургонів використовуються автомашини. Об'ємна маса значної частини торгових вантажів, переважно непродовольчих, складає 0,15-0,30 т/м3. З урахуванням коефіцієнта завантаження закритого кузова (типу "фургон") - 0,8 (максимально можливе використання корисного об'єму), питома об'ємна місткість закритого кузова повинна бути 5,5-6 м3/т. Для таких товарів, як пшеничний хліб -не менш як 8-9м3/т.

Спеціалізований рухомий склад повинен забезпечувати можли­вість впровадження нових, більш досконалих форм організації перевезень, зокрема з пломбою відправника вантажу. Для сучасної торгівлі характерна організація технологічного процесу без проміж­ного складування товарів (наскрізні перевезення). Така організація перевезень вимагає доставки товарів строго за розкладом чи за графіком. Доцільно також організувати доставку товарів на фургонах-напівпричепах за пломбою відправника. Застосування двох - трьох оборотних напівпричепів до одного тягача різко підвищує про­дуктивність рухомого складу за рахунок скорочення часу простою.

Конструкція кузова, контейнера повинна забезпечувати найбільш повне використання його об'єму, можливість механізації вантажно-розвантажувальних робіт, або на автомашині (причепи, напівпричепи) мають бути власні механізми (вантажопідйомні борти, гідравлічні крани, рухомі підлоги тощо).

Кузови виготовляють прямокутної форми без скошених чи закруглених кутів.

Виконання вантажно-розвантажувальних робіт здійснюється людиною у повний зріст, що досягається завдяки підйому даху кузова, його перекидання чи зсовування до кабіни.

Конструкція кузова повинна забезпечувати проведення робіт з усіх його боків чи принаймні із двох (позаду і з правого боку).

Для використання навантажувачів і візків задні двері мають розкриватися на всю висоту і ширину кузова, бути надійними, мати запори і вушка для встановлення пломби. Кабіна шофера обладну­ється сигнальною автоматикою, що спрацьовує у випадку мимо­вільного відкривання дверей.

Підлога кузова-фургона має бути рівною, без сходинок і надколісних кожухів, навантажувальна висота (відстань від рівня землі до підлоги кузова) - найменшою.

Внутрішня поверхня кузовів, призначених для перевезення харчових продуктів, обшивається харчовим алюмінієвим листом чи його замінником. Для проведення санітарної обробки дезінфікуючим розчином поверхня має бути рівною, шви - герметичними.

Обладнання внутрішнього простору кузова повинно відповідати характеру перевезеного вантажу. Для перевезення м'ясних туш його обладнують підвісними гаками; для перевезення хлібобулочних виробів - лотками. Кожний кузов-фургон повинен мати вентиляційні пристрої й електричне освітлення.

Швидкопсувні продукти перевозять в ізотермічних кузовах, тобто в кузовах, внутрішній простір яких захищено від впливу навколишнього середовища. Для підтримання необхідної температури в кузові встановлюють систему охолодження. У деяких випадках для запобігання промерзання продуктів під час перевезення в зимовий час кузова автомашин обладнують системою опалення.

Спеціалізовані кузови повинні відповідати визначеним вимогам технічної естетики. Рекомендується фарбувати їх у яскраві кольори двох- трьох тонів з відповідним рекламним виконанням.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 459 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...