Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Практична робота № 7



Виконання деталі з розрізом в Компас - 3D

Мета:

- студент повинен знати призначення розрізів та правила їх виконання;

- студент повинен уміти читати та зображувати прості та складні розрізи;

- студент повинен набути навики зображення простих і складних розрізів в КОМПАС-3D.

7.1. Розрізи на кресленнях

Розрізом називається зображення предмета, подумки розсіченого однією або декількома січними площинами. Розрізи застосовують для виявлення внут­рішніх обрисів предмета. На розрізі показують те, що розташовано в січній площині й за нею.

Залежно від положення січної площини розрізняють такі види розрізів:

а) горизонтальні, якщо січна площина розташована паралельно до гори­зонтальної площини проекції;

б) вертикальні, якщо січна площина перпендикулярна до горизонтальної площини проекції;

в) похилі - січна площина нахилена до площин проекцій.
Вертикальні розрізи поділяються на:

• фронтальні - січна площина паралельна до фронтальної площини проекції;

• профільні - січна площина паралельна до профільної площини проекції.
Залежно від кількості січних площин розрізи бувають:

• прості - при одній січній площині (рис. 7.1);

• складні - при двох і більше січних площинах (рис. 7.2).

Стандартом передбачено такі види складних розрізів:

• ступінчасті, коли січні площини розташовуються паралельно (рис. 7.2, а), і ламані – січні площини перетинаються (рис. 7.2 б).

. Рис. 7.1 Простий розріз

7.2. Позначення розрізів

Коли в простому розрізі січна площина збігається із площиною симетрії предмета, розріз не позначається (рис. 7.2). У всіх інших випадках розрізи позначають прописними буквами, починаючи з букви А, наприклад А-А.

Для автоматичного створення позначень розрізів використовується па­нель інструментів Обозначения (Позначення) (рис. 7.3).


Рис. 7.2 Складний розріз

Рис.7.3



Призначення кнопок панелі Обозначения (Позначення):

- Ввод текста (Введення тексту). Коли вводять текст, з'являється зо­браження Панели свойств (Панелі властивостей) (рис. 7.4).


Рис.7.4


Вказавши графічним курсором на робочому полі положення початкової точки тексту, фіксуємо його натискуванням на ліву клавішу миші. Після вказання точки вставки тексту Панель свойств (Панель властивостей) змінює зміст і дає змогу виконати такі операції: вибір типу шрифту і його розміру, вигляду, кольору тощо (рис. 7.5).

Рис.7.5

Значок у вказаній точці який з'являється, дає змогу виконувати необхідні надписи на кресленні.

- Ввод таблицы (Введення таблиці).


- Введення позначення Шероховатость поверхности (Шорсткість поверхні).

- Введення позначення База (База).

- Линия выноски (Лінія виноски). Після увімкнення кнопки Линия выноски (Лінія виноски) з'являється зображення Панелі свойств (Панель властивостей), яке показане на рис. 7.6. Якщо вказати графічним курсором у вікні Текст (Текст), з'являється випадаюче меню (рис. 7.7) і Панель свойств (Панель властивостей) для вибору варіанта розміщення тексту.


Рис.7.6




Рис.7.7


Рис.7.8



Після вказування графічним курсором початкової точки рі лінії виноски з'являється фантом (прямокутник) пропонованого надпису. Вибравши варіант розміщення тексту, необхідно ввести потрібний запис, натиснути ОК, а потім кнопку Создать (Створити). На рис. 7.8 подано приклад виконання позна­чення з використанням кнопки Линии выноски (Лінії виноски).

Інші кнопки панелі Обозначения (Позначення) виконують такі функції:

- Обозначение позиции (Позначення позиції) деталей на складальному кресленні;

- задания позначення параметра Допуск формы (Допуск форми);

- Линия разреза (Лінія розрізу) - відкриває панель властивостей (рис. 7.9), яка дає змогу вказати графічним курсором місце розміщення січної площини і відповідне позначення розрізу/(перерізу) на кресленні.


Рис.7.9


- Стрелка взгляда (Стрілка погляду) - позначення у разі необхідності додаткових і місцевих видів;

— Кнопка Выносной элемент (Виносний елемент) дає змогу вказати необхідний для пояснення елемент виробу і виконувати відповідні надписи;

- Осевая линия по двум точкам (Осьова лінія по двох точках);

- Обозначения центра (Позначення центра). Панель свойств (Панель властивостей), якщо увімкнено кнопки Обозначения центра (Позначення центра) дає змогу вказати: координати центра, кут нахилу осей, тип (дві осі чи одна), умовне позначення центра у вигляді маркера (хрестик);

- Волнистая линия (Хвиляста лінія) - побудова на кресленні хвилястих ліній.

Положення січної площини на кресленні вказують лінією перерізу -потовщеною розімкненою лінією. Якщо розріз складний, штрихи проводять також у перегинах лінії перетину. На початковому й кінцевому штрихах варто ставити стрілки, що вказують напрямок погляду, стрілки повинні перебувати на відстані 2-3 мм від зовнішніх кінців штрихів. Із зовнішнього боку кожної стрілки, що вказує напрямок погляду, наносять ту саму прописну букву. Для позначення розрізів і перетинів у системі КОМПАС використовується та сама кнопкаЛінія розрізу, яка розташована на сторінці Обозначения (Позначення) компактної панелі (рис. 7.10).

Рис.7.10. Лінії розрізу


7.3 Виконання штрихування під час побудови розрізів

Позначання матеріалів на технічних кресленнях здійснюють відповідно до ГОСТ 2.306-68. Загальне графічне позначення на розрізах залежно від виду матеріалу має вигляд похилих паралельних суцільних тонких ліній. Похилі паралельні лінії штриховки проводять під кутом 45° до лінії контуру зобра­ження або до його осі чи рамки формату. Якщо напрямок ліній штриховки збігається з напрямом осі, контурних ліній або ліній рамки, то кут 45° замінюють кутами 30° або 60° (рис. 7.11). Штриховка всіх елементів розрізу однієї деталі повинна бути однаковою за напрямком і відстанню між лініями. Відстань між паралельними лініями вибирають залежно від площі штриховки в межах 1…10 мм. Розрізи суміжних деталей штрихують у різні боки з різним інтервалом між лініями або в один бік, але з різними інтервалами (рис. 7.12).

Рис.7.11

Рис.7.12

Вузькі площі розрізів (менше ніж 2 мм) затушовують або не штрихують зовсім. Графічні позначення деяких матеріалів наведено в табл. 7.1.

Для виконання штрихування потрібно зобразити контури, які підлягають штрихуванню, і клацнути на піктограмі- Штриховка (Штрихування) панелі інструментів Геометрия (Геометрія). На Панели свойств (Панелі властивостей) необхідно задати віддаль (поле Шаг (Крок)) між лініями штрихування і крок нахилу штрихування (поле Угол (Кут)) (рис. 7.13).

У лівій частині Панели свойств (Панелі властивостей) розміщений пункт Стиль (Стиль), випадаюче меню якого подано на рис7.14. Ця команда дає змогу вибрати необхідний стиль штрихування.

Завершують команду Штриховка (Штрихування) натиском кнопки Создать объект (Створити об'єкт).

Нагадаємо, що для штрихування складного контуру необхідно виконати його обведення з

використанням команди - Непрерывный ввод объектов (Неперервне введення об'єктів).



Це пов'язано з тим, що контур області штрихування повинен бути замкненим. Кнопка команди - Непрерывны ввод объектов (Неперервне введення об'єктів) розміщена на панелі


інструментів Геометрия (Геометрія).



Таблиця 7.1


Рис.7.13


Рис.7.14


7.4. Оформлення технічних креслень деталей

Отримане креслення необхідно оформити в ручному режимі, проставити розміри і технологічні позначення, ввести технічні вимоги і заповнити штамп.

7.4.1 Проставляння розмірів на кресленні

Проставляння розмірів на кресленнях достатньо детально розглянуто в практичній роботі № 3. Розміри на кресленні деталі з асоціативними видами наносять за такими самими правилами, тому наведемо лише деякі рекомендації, що пов'язані з оформленням розмірного надпису і заданиям параметрів розміру.

 

Рис. 7.15 Додавоння символів до розмірів


• Якщо в розмірний надпис необхідно внести доповнювальні символи (значки діаметра, квадрата, квалітету, значення граничних відхилень чи кутів у позначенні фасок тощо), натисніть курсором у полі текст на панелі властивостей (рис.7.15). На екрані з'явиться діалогове вікно Задание размерной надписи (Задания розмірного надпису), в якому є всі засоби для оформлення розміру.

• Якщо потрібно змінити параметри (розташувати текст розміру на поличці, змінити напрямок стрілок тощо) необхідно відкрити Параметры (Параметри) на панелі властивостей (рис. 7.16).


Рис. 7.16



Рис. 7.17


• На розширених панелях команд для нанесення лінійних, радіальних і кутових розмірів є доповнювальні кнопки, за допомогою яких можна наносити всі передбачені стандартом типи розмірів (рис.7.17).



Проставляння технологічних позначень

Команди проставляння технологічних позначень розташовані на компакт­ній панелі Обозначения (Позначення) (рис. 7.18).

Рис. 7.18


Кнопка Линия-выноска (Лінія-виноска) має розширену панель команд, на якій є кнопи для нанесення позначень позицій, клеймування, маркування і позначення змін. Кнопка Обозначение (Позначення) позицій також має розширену панель команд.




7.4.2.1 Введення позначення базової поверхні

Для введення позначення базової поверхні треба виконати такі дії:

• зробити поточним необхідний вид (у нашому випадку вид спереду) (рис. 7.19, а);

• для проставляння позначення базової поверхні Б натисніть кнопку База (База)

на інструментальній панелі Обозначения (Позначення);

• у відповідь на запит системи Укажите поверхность для проста­новки обозначения базы (Вкажіть поверхню для проставляння позначення бази) натисніть курсором миші у будь-якій точці горизонтального відрізка, для прикладу в правій частині на виді вала спереду (виділення лінії червоним кольором) (рис. 7.19, б);

• у відповідь на запит системи вкажіть положення знака в горизон­тальному і вертикальному напрямах;

• результат виконання команди подано на рис. 7.19, г.

7.4.2.2 Введення позначення шорсткості поверхонь

Шероховатость

Для виставлення значків шорсткості поверхонь необхідно натиснути кнопку


(Шорсткість) на інструментальній панелі Обозначения (Позначення) (рис. 7.18). У відповідь на запит системи Укажите поверхность для простановки шероховатости (Вкажіть поверхню для проставляння шорсткості) натисніть курсором миші у будь-якій точці на посадочній поверхні під зубчасте колесо в нижній частині фронтального виду вала (рис. 7.20, а). Для введення значення шорсткості натисніть курсором миші в полі Текст на панелі власти­востей і на екран буде викликано діалогове вікно Введите текст (Введіть текст) (рис. 7.20, б). Виконавши подвійне натискання курсором мишки в текстовому полі 1, можете ввести шорсткість поверхні з параметрами Ra і Rz. Результат виконання команди з введенням параметра Ra 1,25 подано на рис. 7.20, в.

       
 
Рис. 7.19
   
 


7.4.2.3 Позначення допуску форми і положення поверхні

Для проставляння позначень допусків форми і положення поверхні необхідно викликати кнопку Допуск формы (Допуск форми) на інструментальній панелі Обозначения (Позначення) (рис. 7.18). Одразу після запуску команди система запросить положення таблиці допуску форми. Це положення визначається базовою точкою прив'язки до рамки. За замовчуванням базовою вибрана ліва нижня точка рамки - на фантомі рамки положення базової точки позначено хрестиком. Вся рамка буде розташовуватися праворуч і зверху від базової точки. У цьому випадку за базову зручно прийняти ліву середню точку рамки (рис. 7.21, а). У відповідь на запит системи Укажите положение таблицы допуска (Вкажіть положення таблиці допуску) вкажіть приблизне положення базової точки (рис. 7.21, б). Після цього положення рамки на кресленні буде зафіксовано.

Рис. 7.20
Тепер можна перейти до формування і заповнення комірок таблиці допуску форми. Для цього необхідно натиснути на кнопку Таблица (Таблиця) на панелі властивостей і на екрані з'явиться діалогове вікно Обозначение допуска (Позначення допуску). Натискаючи кнопку розкриття списку в групі Знак, вибираємо значок допуску співвісності (рис. 7.22, а). Після цього натискаємо кнопку розкриття списку в групі Числовое значение (Числове значення) і вибираємо зі списку величину 0,04 мм (рис. 7.22, б). Натиснувши кнопку розкриття списку в групі База 1, виберемо із списку букву Б для позначення базової поверхні (рис. 7.22, в). Натиснемо кнопку ОК. На кресленні з'явиться фантом таблиці допуску з трьох комірок, а в полі Текст (Текст) на панелі властивостей відображатиметься вміст цих комірок (рис7.22, г).


Рис. 7.21


на панелі спеціального управління (рис. 7.23, а). Результати

Тепер потрібно створити лінії виноски з рамки до поверхні, де простав­лено технологічну базу, та до поверхні, на яку встановлено допуск співвісності, за допомогою команд Ответвление с треуголь-ником та Ответвление со стрелкой

команд подано на рис. 7.23, б.

Створіть об'єкт, вибираючи відповідну команду панелі спеціального управління. Результати виконання команди подано на рис. 7.24.


Рис. 7.23


Рис. 7.22

Рис. 7.24


7.4.2.4 Проставляння значень невказаної шорсткості

Для того щоб проставити значення невказаної шорсткості, необхідно виконати команду Вставка - Неуказанная шероховатость - Ввод (рис. 7.25).

Рис. 7.25


Рис. 7.26


У діалоговому вікні Знак неуказанной шероховатости (Знак невказаної шорсткості) виберіть значок, коли вид обробки не встановлено конструктором (група тип знака) і прапорець Добавить знак в скобках (Додати знак у дужках). У полі Текст (Текст) ввести параметр Rz 80 (рис. 7.26). Натискаючи на кнопку ОК, закрийте вікно. Результат команди буде подано в правому верхньому куті креслення (рис. 7.27).


редині габаритної рамки, то він набуде вигляду стрілки з чотирма напрямами. У цей момент можна змінити положення сторінки, перемістивши її в потрібне місце на аркуші креслення натисканням лівої клавіші миші.

Рис. 7.27

7.4.3 Введення технічних вимог

KOMIIAC-3D володіє спеціальними засобами, які значно полегшують як введення технічних вимог, так і їхнє розміщення на полі креслення. Для вве­дення технічних вимог потрібно:

• виконати команду Вставка - Технические требования — Ввод (Вставка - Технічні вимоги - Введення) (рис. 7.28);

• система перейде в режим текстового редактора і вам потрібно просто ввести потрібний текст. Введіть технічні вимоги, як подано на рис. 7.29. Номери стрічок вручну проставляти не потрібно.

Вводячи текст, не потрібно зважати на довжину рядка і його розміщення. Пунктирна габаритна рамка показує максимальну довжину рядка і розмір першої сторінки технічних вимог з урахуванням вільного місця над штампом.

Рис. 7.28


Якщо рядок, що вводиться, не поміститься в габаритну рамку тексту, то система автоматично сформує новий вільний рядок. Тому клавішу Enter необхідно натискати тільки в кінці абзацу.


Рис. 7.29


Якщо введені рядки помістяться всередині габаритної рамки, то система сформує одну сторінку технічних вимог. В іншому випадку Компас-ЗD авто­матично поділить текст на сторінці;

• після введення тексту необхідно пронумерувати абзаци. Для цього виділяються всі введені рядки за допомогою команди РедакторВыделить все (Редактор - Виділити все) або командою з клавіатури [CtrI]+[A];


Рис. 7.31


Рис. 7.30
натисніть на кнопку Установить нумерацію (Встановити номерацію) на інструментальній панелі Форматирование (Форматування);


• після введення і нумерації рядків технічних вимог перенесіть їх на креслення натиском на кнопці Сохранить (Зберегти) на панелі Стандартная (Стандартна);

• закрийте вікно технічних вимог за допомогою команди Файл - За­крыть - Технические требования (Файл - Закрити - Технічні вимоги) (рис. 7.30).

Після цього ви повертаєтесь у вікно документа і система автоматично розмістить технічні вимоги над штампом креслення, що передбачено стандартом (рис. 7.31).

Під час оформлення креслення іноді виникає необхідність виконати компонування технічних вимог: змінити розміри, положення чи кількість сторінок. Для виконання таких операцій застосовується команда Вставка -Технические требования - Размещение (Вставка - Технічні вимоги -Розміщення) (рис. 7.32).

Рис. 7.32

Після виконання цієї команди навколо тексту технічних вимог з'явиться габаритна рамка зі стандартними елементами управління - вузликами (рис. 7.33). Вузлики в середині вертикальних і горизонтальних границь рамки дають змогу управляти шириною і висотою сторінки, вузлики в кутах рамки -одночасно змінювати висоту і ширину сторінки. Якщо помістити курсор всередині габаритної рамки, то він набуде вигляду стрілки з чотирма напрямами. У цей момент можна змінити положення сторінки, перемістивши її в потрібне місце на аркуші креслення натисканням лівої клавіші миші.

Рис. 7.33



Якщо в результаті переміщення вузликів розміри рамки стають недо­статніми для розміщення всього тексту технічних вимог, то система авто­матично формує доповнювальну сторінку і розміщає її ліворуч від основного надпису. Положення і розміри кожної сторінки настроюють незалежно. Якщо потрібно знову об'єднати дві сторінки в одну, то треба просто збільшити розміри першої сторінки. Після цього текст з другої сторінки переміститься на першу, а сама сторінка буде автоматично видалена.

.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 780 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.021 с)...