Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Виконання та оформлення робочого креслення



Мета:

- студент повинен знати призначення бібліотеки КОМРАС-Shaft;

- студент повинен уміти зайти і працювати в КОМРАС-Shaft;

- студент повинен набути навики оформляти робоче креслення в графічній системі „КОМПАС-ГРАФІК” з використанням бібліотеки КОМРАС-Shaft.

Методичні рекомендації щодо виконання роботи

8.1 Прикладна бібліотека Комрас – Shaft

Практична робота передбачає виконання робочого креслення деталі типу “Вал” засобами прикладної бібліотеки Комрас-Shaft, яка призначена для параметричного проектування валів, втулок, циліндричних та конічних шестерень, черв’ячних коліс та черв’яків, шківів ремінних передач, забезпечує побудову шліцьових, різьбових і шпонкових участків на ступенях валів.

Для виконання побудов запускається бібліотека Компас-Shaft та вибирається модуль побудови вала (рис.8.1 та рис.8.2).

Рисунок 8.1 Рисунок 8.2

На Панелі керування вибирається команда Створення нового валу (рис. 8.3), яка відкриває діалогове вікно Вибір типу відображення вала, де запропоновано три варіанти зображення вала: вал в розрізі, вал без розрізу та вал в напіврозрізі (поєднання половини вигляду з половиною розрізу).

Вибраний варіант типу відмальовування валу відображається в діалоговому вікні у вигляді слайду.

Рисунок 8.3
Побудова починається з вибору, на полі активного документа Компас-Графік, точки початку відрахунку для локальної системи координат, надалі відкривається головне вікно Компас-Shaft і система переходить в робочий режим, який дозволяє конструювати вибраний варіант зобаження валу. В області зовнішнього та внутрішнього контурів по мірі побудови будуть відображатися піктограми побудованих елементів у вигляді дерева. Вал, створений засобами системи Компас-Shaft, є макроелементом. На інструментальній панелі зовнішнього контуру розміщені кнопки з командами, що дозволяють будувати прості ступені валу, елементи механічних передач та додаткові елементи ступені валу. Але команди для побудови додаткових елементів стають доступними тільки після побудови хоча б однієї ступені валу. Вигляд піктограм цих команд показано на рис. 8.4.

Рисунок 8.4.

Після вибору потрібної геометричної форми ступені (циліндричної, конічної, у вигляді шестигранника чи квадрата), система виводить на екран різні діалогові вікна, де треба вказати

значення параметрів, які визначають вибрані геометричні форми.

Побудова циліндричної ступені відбувається за заданими значеннями довжини і діаметр циліндра та вказаними параметрами фаски чи галтелі, якщо вони присутні на циліндричній ступені валу справа чи зліва (рис. 8.5). Значення параметрів можна вводити самостійно з цифрової клавіатури або вибирати з діалогового вікна, що містить базу стандартних значень потрібних даних. Діалогове вікно побудови конструктивних елементів (фаски та галтелі) фантомно не пробудовується. Після

закінчення роботи з командою

Циліндрична ступінь на екран виводиться основне діалогове вікно побудови валу і в робочій області зовнішнього контуру з’являється перша гілка дерева побудови (рис.8.5). Додатковими елементами ступені зовнішнього контуру є канавки, різьби, шліци та шпонки. Команда Шпонкові пази дозволяє побудову зображення шпонкових пазів під шпонку двох типів: призматичну та сегментну, також існує варіантів цих пазів: під звичайну призматичну чи під високу шпонку, паз під сегментну шпонку, призначену для передачі крутного моменту, чи для взаємної фіксації елементів (рис. 8.6).

Рисунок 8.5.

Рисунок 8.6.

У діалоговому вікні по побудові шпонкового пазу вводяться параметри, що його визначають, зокрема система за замовчуванням пропонує відповідний типорозмір пазу для даного діаметра і

довжини ступені. Користувач може змінити параметри, вибрати базовий торець та віддаль до нього (рис.8.7).

Рисунок 8.7.

У діалоговому вікні по побудові шпонкового пазу вводяться параметри, що його визначають, зокрема система за замовчуванням пропонує відповідний типорозмір пазу для даного діаметра і

довжини ступені. Користувач може змінити параметри, вибрати базовий торець та віддаль до нього (рис.8.7).

Для завершення роботи з бібліотекою Компас-Shaft використовують команду Зберегти вал і вийти, яка розмішена на Панелі керування і дозволяє швидко вийти з діалогу прикладної

бібліотеки зі збереженням усіх введених параметрів.

8.2 Побудова перерізів

Перерізом називається зображення предмета, які створюються під час уявного розтинання предмета площиною. На перерізі показують тільки те, що розташовано в січній площині. Положення січної площини, за допомогою якої утвориться переріз, на кресленні вказують лінією розрізу, так само як для розрізів.

Перерізи залежно від розташування їх на кресленнях поділяють на ви­несені й накладені. Винесені перерізи розташовуються найчастіше на вільному полі креслення й обводяться основною лінією. Накладені перерізи розташо­вують безпосередньо на зображенні предмета й обводять тонкими лініями (рис. 8.8).

Для побудови перерізу накреслимо Линию разреза (Лінія розрізу). Виберемо текст напису А-А.

Напрямок погляду й текст позначення можна вибрати під час встановлення лінії розрізу. Автоматично після вказування курсором миші напрямку погляду формується фантом перерізу. Закінчується побудова лінії перерізу натисканням на кнопку Створити об'єкт.

 

Рисунок 8.8



При виконанні даної практичної роботи оформлення креслення, крім простановки необхідних розмірів та заповнення основного напису, необхідно вказати інформацію про шорсткість поверхонь (як безпосередньо на кресленні, так і про шорсткість невказаних поверхонь) та внести технічні вимоги до деталі, зображеної на кресленні.

Для проставити значення шорсткості конкретних поверхонь деталі на кресленні призначена команда Шорсткість. Вона дозволяє ввести один або декілька символів шорсткості поверхонь. Після виклику команди у Рядку параметрів об’єктів відображаються декілька додаткових кнопок, які дозволяють вибрати потрібний тип знака шорсткості (рис. 8.9). Щоб ввести потрібний напис, наприклад числове значення шорсткості, треба активізувати поле Текст в Рядку параметрів об’єктів. На екрані з’явиться діалогове вікно, що дозволяє ввести текст чи потрібне числове значення вручну або, щоб прискорити цей процес, використати вмонтовану базу даних стандартних значень параметрів шорсткості (рис. 8.10). Після вибору потрібних значень система пропонує вказати поверхню, на яку необхідно проставити знак шорсткості та точку прив’язки знака, після чого промальовує відповідний знак та текст.

Рисунок 8.9.


Рисунок 8.10.

Для простановки знаку шорсткості невказаних поверхонь на сторінці меню Вставка викликається команда Невказанашорсткість - Введення ….

Для введення технічних вимог на кресленні, щодо виготовлення та особливостей деталі, на сторінці меню Вставка викликається команда Технічні вимоги - Ввід.

Завдання для виконання практичної роботи №8

Вивчити:

- застосування прикладної бібліотеки Комрас-Shaft, яка призначена для параметричного проектування валів, втулок, циліндричних та конічних шестерень, черв’ячних коліс та черв’яків, шківів ремінних передач, що забезпечує побудову шліцьових, різьбових і шпонкових участків на ступенях валів;

- введення технологічних позначень та технічних вимог (п. 7.4).

Виконати:

• виконати за допомогою прикладної бібліотеки Комрас-Shaft робоче креслення деталі типу "Вал": проставити необхідні перерізи, вказати шорсткість поверхонь, технічні вимоги;

• оформити креслення згідно з ЄСКД.

Варіанти завдань подані в таблиці 8.1.

Робота виконується на аркуші формату А3.

Приклади виконання роботи подано на рис.8.12.

Послідовність виконання практичної роботи

Вихідними даними для практичної роботи є зображення вала, які видаються відповідно до варіанта завдання. Роботу виконують у такій послідовності:

12. Створити документ Чертёж (Креслення) (п. 1.4.1).

13. Вибрати формат креслення А3 і його горизонтальне розміщення на полі монітора (п. 1.4.3).

14. Створити зображення вала за допомогою прикладної бібліотеки Комрас-Shaft (п. 8.1):

- натиснути на кнопку Менеджер бібліотек. На екрані з'явиться вікно Менеджера бібліотек, у лівій частині якого відображається список його розділів. Знайти розділ Расчет и построение (Розрахунок і побудова). Натиснути мишею на назві. Для того щоб подивитися вміст розділу, необхідно натиснути на його назві, у правій частині вікна з'явиться структура розділу. Вибрати потрібну бібліотеку (КОМПАС-SHAFT 2D) й два рази натиснути мишею на назві бібліотеки. У прямокутному полі поруч із назвою бібліотеки з'являється чер­вона галочка - ознака того, що бібліотека підключена. Якщо в розділі є під'єднані бібліотеки, то його піктограма відображається сірими кольорами, якщо немає - блакитним.

На рис. 8.11 у лівій частині вікна подано бібліотеки системи КОМПАС, у правій частині - вміст бібліотеки конструктивних елементів.

Рис. 8.11. Менеджер бібліотек


- запустивши бібліотеку Компас-Shaft далі вибирається модуль (Построение модели) побудови вала (рис.8.1 та рис.8.2). Створюємо Новую модель (Нова модель) без разреза (без розрізу). Натискаємо ОК.

- натискаємо на поле формату, далі система переходить в робочий режим, який дозволяє конструювати вибраний варіант зобаження валу. Вибираємо прості ступені і згідно завдання будуємо вал.

15. Виконуємо виносний переріз в місцях, де розташовані шпоночці пази (п. 8.2).

16. Нанести розміри на кресленні(п. 3.1, п. 7.4.1).

17. Проставлення технологічних позначень (п. 7.4.2):

1) для виставлення значків шорсткості поверхонь необхідно натиснути кнопку (Шорсткість) на інструментальній панелі Обозначения (Позначення). У відповідь на запит системи Укажите поверхность для простановки шероховатости (Вкажіть поверхню для проставляння шорсткості) натисніть курсором миші у будь-якій точці на посадочній поверхні. Для введення значення шорсткості натисніть курсором миші в полі Текст на панелі власти­востей і на екран буде викликано діалогове вікно Введите текст (Введіть текст). Виконавши подвійне натискання курсором мишки в текстовому полі 1, можете ввести шорсткість поверхні з параметрами Ra і Rz. Результат виконання команди з введенням параметра:

Ra 2.5 – для поверхонь вала, Ra 3.2 – для шпоночної канавки.

Для того щоб проставити значення невказаної шорсткості, необхідно виконати команду Вставка - Неуказанная шероховатость - Ввод (рис. 7.25). Вводимо текст Rа 6.3. Натискаємо ОК.

2) Вводимо технічні вимоги (п.7.4.3).

Для вве­дення технічних вимог потрібно:

• виконати команду Вставка - Технические требования — Ввод (Вставка - Технічні вимоги - Введення) (рис. 7.28);

• система перейде в режим текстового редактора і вам потрібно просто ввести потрібний текст. Введіть технічні вимоги, як подано нижче:





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 684 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...