Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Предмет і метод банківського права



Як відомо кожна галузь права має свій предмет і метод правового регулювання. Предметом правового регулювання будь-якої галузі права є певна група однорідних відносин, на регулювання яких і спрямовані відповідні правові норми.

Предметом банківського права виступають суспільні відносини, які виникають в процесі побудови, функціонування і розвитку банківської системи, зокрема в процесі здійснення центральним банком та кредитними установами банківської діяльності, а також суспільні відносини, які виникають у процесі регулювання банківської системи з боку державних органів в інтересах громадян, організацій та держави.

Що стосується методу банківського права України, треба в першу чергу зазначити, що метод права - це сукупність способів і прийомів регулюючого впливу норм певної галузі права на суспільні відносини.

Методами правового регулювання банківських відносин є методи, характерні для публічних та приватних галузей права. Вони поєднують у собі, з одного боку, обов’язковість регулювання банківських відносин державою, тобто видання державних приписів та можливість застосування державного примусу, а з іншого –допускають рівність сторін у ряді банківських відносин.

Відносно методу банківського права можна сказати, що він включає в себе як імперативний (владних приписів) так і диспозитивний (рівності сторін) методи.

Імперативний метод має місце в правовідносинах між Національним банком України (який наділений державно-владними повноваженнями при реєстрації банків, встановлення для них економічних нормативів, застосування санкцій тощо) та комерційними банками, іншими фінансовими установами, які зобов`язані неухильно дотримуватись вимог чинного законодавства, в тому числі нормативних актів Національного банку.

Диспозитивний метод базується на юридичній рівності сторін і застосовується в правовідносинах між комерційними банками, банками і клієнтурою. Підставою для виникнення таких правовідносин, як правило, є договір.

Крім диспозитивного та імперативного методів, які застосовуються в банківському праві, виділяють також комплексний метод правового регулювання банківського права, який об'єднує в собі окремі характерні риси диспозитивного та публічно-правового методу і є вторинним по відношенню до них.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 398 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...