Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Банківська система України: поняття, завдання, види



Банківська система – є складовою кредитної системи держави і становить сукупність різних за організаційно-правовою формою та спеціалізацією банківських установ, що функціонують у межах єдиної фінансової системи та єдиного грошово-кредитного механізму в певний проміжок часу.

За структурним підходом розрізняють одно- та дворівневу банківські системи. Однорівнева передбачає переважно горизонтальні зв’язки між банками, універсалізацію їхніх операцій і функцій. У межах такої системи всі кредитні установи, у тому числі центральний банк, перебувають на одному ієрархічному рівні, виконують аналогічні функції у кредитно-розрахунковому обслуговуванні клієнтів.

Дворівнева банківська система передбачає відносини між банками у двох площинах: по вертикалі та по горизонталі. По вертикалі- відносини підлеглості між центральним банком як керівним, управляючим і низовими ланками-комерційними банками; по-горизонталі-відносини рівного партнерства між будь-якими низовими ланками.

Відповідно до чинного законодавства банківська система України є дворівневою та складається з Національного банку України та інших банків, що створені та діють на території України.

Банківська система виконує певні функції:

- функція створення грошей і регулювання грошової маси;

- трансформаційна;

- стабілізаційна.

Функція створення грошей і регулювання грошової маси полягає в тому, що банківська система оперативно змінює масу грошей в обігу, збільшуючи або зменшуючи її відповідно до зміни попиту на гроші. У виконанні цієї функції беруть участь усі ланки банківської системи, вона стосується всіх напрямів банківської діяльності.

Трансформаційна функція полягає в тому, що банки, мобілізуючи вільні кошти одних суб’єктів господарювання і передаючи їх іншим, мають можливість змінювати величину й строки грошових капіталів та фінансові ризики.

Стабілізаційна функція з абезпечує сталість банківської діяльності та грошового ринку. Стабілізаційна функція банківської системи забезпечується шляхом прийняття законів та інших нормативних актів, що регламентують діяльність усіх її ланок, та створення належного механізму контролю й нагляду за дотриманням як чинного законодавства, так і діяльності банків.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 472 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.006 с)...