Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Передмова. Міністерство аграрної політики і продовольства України



Міністерство аграрної політики і продовольства України

Коледж Подільського Державного аграрно- технічного університету

Навчальний посібник з дисципліни

«Банківське право»

М. Камянець- Подільський

Р.

Укладач: Л.О. Ковальчук – викладач юридичних дисциплін коледжу Подільського державного аграрно-технічного університету

Рецензент: Л.С. Катушинська – магістр права, викладач юридичних дисциплін коледжу Подільського державного аграрно-технічного університету

Анотація

Навчальний посібник з дисципліни «Банківське право» розроблено відповідно до навчальної програми курсу з використанням Конституції та нормативно-правових актів галузі банківського права. Посібник включає всі теми курсу, передбачені програмним матеріалом з розкриттям змісту основних інститутів банквівського права.

Навчальний посібник може бути використаний як викладачами так і студентами в плані комплексного сприйняття навчального матеріалу.

Розглянуто і схвалено на засіданні циклової комісії юридичних дисциплін

Протокол № від «» ___________ 2013 р.

Голова циклової комісії ____________ Л.О. Ковальчук

Передмова

Робота банків, банківські операції, кредитування, розрахунки до недавнього часу були дуже далекі від юриста і технічно перевантаженими правовими інститутами, однак в даний час ситуація різко змінилася. У міру розвитку банківської діяльності, зміцнення ринкової економіки, стабілізації кредитно-фінансової системи України все більш значущим і тонким стає механізм правового регулювання, все більш вагомі суми оскаржуються в господарських процесах, доля яких не в останню чергу визначається кваліфікацією юриста. Тому сучасний юрист повинен знати банківське законодавство і вміти застосувати свої знання в практичній діяльності, для того щоб задовільнити найвибагливіших клієнтів банку, складні потреби керівного персоналу та банківських службовців.

Практичне значення банківського права зростає і в зв’язку з тим, що в підприємницькій діяльності сьогодні беруть участь мільйони людей, а її здійснення в першу чергу пов’язане з відкриттям банківських рахунків, здійсненням розрахункових операцій через банки. У результаті такої діяльності величезна кількість людей, що працюють в державному та приватному секторах залежать насамперед від стану банківської системи та законності банківської діяльності. В засобах масової інформації постійно публікуються матеріали про повільне проходження грошових коштів, особливо державних, бюджетних, про надійних і ненадійних банків, про законні і незаконні операції, а тому все це і багато іншого перетворює банківське право в одну з найнеобхідніших і використовуваних галузей права. Основи банківського права тепер слід знати не лише юристу, де б він не працював, але і керівнику підприємства, менеджеру, працівнику податкової служби. Мати чоча б загальне уявлення про основи банківського права необхідно будь-якому активно діючому в сфері економіки громадянину, і звичайно знати і глибоко аналізувати норми банківського права повинен юрист, який повязує свою професійну діяльність з банком, адже від його вміння і знання багато в чому залежить благополуччя банку, і навпаки, помилки і незнання юриста можуть привести до великих фінансових втрат.

Щодо питання існування самостійної галузі банківського права, воно є дискусійним. На сьогодні неможливо якісно вирішити проблеми управління банківською системою і процесом її розвитку, обмежившись вивченням окремих питань організації діяльності центрального банку і комерційних банків у межах курсів конституційного, адміністративного, фінансового, кримінального, цивільного, господарського та міжнародного права, в яких правовідносини за участю банків розглядаються в аспекті, обумовленому специфікою предмета відповідної галузі права. Тому систематизоване та цілісне викладення банківського права в межах окремої дисципліни є необхідною умовою глибокого засвоєння студентами банківського законодавства та практики у сфері банківської діяльності. Курс банківського права вивчається сьогодні у всіх вищих навчальних закладах, які готують юристів.

Банківське право як навчальна дисципліна – це систематизовані відповідно до типової програми знання щодо сукупності норм права, які регулюють організацію та діяльність банків України, їх взаємовідносини з клієнтами (юридичними і фізичними особами), які обслуговуються банками, а також порядок здійснення банківських операцій. Вивчення студентами основ банківського права дасть їм змогу опанувати інші фундаментальні дисципліни, сформувати економічне та правове мислення, потрібне для ефективної практичної діяльності в умовах сучасної ринкової економіки України.

Метою вивчення дисципліни є розв’язання:

а) пізнавальних завдань: за допомогою курсу студент повинен засвоїти зміст норм банківського права, що регулюють порядок організації та діяльності банків і здійснення ними банківських операцій, а також об’єктивні закономірності розвитку відповідних банківсько-правових категорій, інститутів;

б) практичних завдань: на підставі теоретичних положень і змісту банківського законодавства, здобутих навиків під час вирішення правових ситуацій, а також ознайомлення зі зразками банківських документів студент повинен розуміти застосування фінансово-правових норм до конкретних життєвих ситуацій.

Завдання банківського права як навчальної дисципліни полягає у передачі студентам-юристам комплексу знань про поняття, систему і роль банківського права в сучасних умовах, визначення структури і функції банківської системи України, правового статусу Національного банку України та комерційних банків, а також у з’ясуванні теоретичних і практичних питань правового регулювання розрахункових, кредитних, депозитних і валютних відносин.

У результаті вивчення цієї навчальної дисципліни студенти повинні:

· набути теоретичні знання у галузі банківського права;

· розуміти закономірності, характер і тенденції розвитку банківського права;

· засвоїти основні положення банківського законодавства;

· сформувати уміння тлумачити баківське законодавство України та вільно орієнтуватися в його системі з метою обґрунтування і захисту своєї позиції з банківських питань;

· виробити навички практичної роботи з нормативно-правовим матеріалом, зразками банківських документів, аналізу конкретних випадків з практики застосування банківського законодавства і змодельованих ситуацій;

· використовувати знання з банківського права як підґрунття для набуття досвіду в сфері банківської справи.

В цілому банківське право спрямоване на поглиблення знань студентів про субєктів банківської системи України – Національного банку України, комерційних банків, інших фінансових установ, про правовідносини, які виникають як всередині банківської системи так і з іншими учасниками банківських правовідносин - клієнтами банків (громадянами, юридичними особами).

З метою виконання завдань, поставлених при вивченні дисципліни «Банківське право» викладач має застосовувати різні види зань, зокрема, лекційні, семінарські, практичні заняття і безперечно самостійну роботу.

На лекційних заняттях викладач має збагатити студентів теоретичними знаннями, допомогти їм засвоїти різні концепції, погляди, дискусійні положення з найбільш важливих питань, які є в банківському праві, а також сприяти розвиту вміння критично обмірковувати проблемні питання, щоб студент мав про них свою аргументовану думку. У зв’язку з цим метою лекційних занять має бути не лише детальне вивчення студентами конспектів лекцій, а й опрацювання чинного банківського законодавства, додаткої літератури, що допоможе їм засвоїти основні проблеми банківського права.

В програмі вивчення курсу передбачено проведення семінарських занять. Цей вид занять є засобом розвитку у студентів культури наукового мислення, а також призначений для поглиблення вивчення дисципліни, оволодіння методикою наукового пізнання. Семінарське заняття являє собою групове заняття, яке проводиться під керівництвом викладача, як правило після прочитаної лекції з відповідної теми курсу і самостійної підготовки студентів групи. Це форма навчального заняття, за якою викладач організовує дискусію навколо попереднього визначених тем, до котрих готують тези виступів на підставі індивідуально виконаних завдань. Для повного оволодіння теоретичним і нормативним матеріалом з відповідного розділу (теми) необхідно опрацювати матеріали з банківського права, які публікуються в періодичних виданнях, з’являються на відповідних сайтах інтернету, та слідкувати за змінами у банківському законодавстві України. При підготовці до семінарських та практичних занять студенти можуть зкористатися консультацією викладачів, крім того, ознайомитися з дидактичними матеріалами та методичними розробками, а також з навчальною та науковою літературою, яка є в наявності в бібліотеці. Семінарське заняття – це завжди безпосереднє контактування зі студентами, встановлення довірливих стосунків, продуктивне педагогічне спілкування.

Безперечно вичення теоретичного матеріалу неможливе без застосування його в практичній діяльності, а тому викладач повинен проводити й практичні заняття, які базуються на попередньо-підготовленому методичному матеріалі - тести для виявлення ступеня оволодіння студентами необхідними теоретичними положеннями, зразки документів для роботи з ними на заннятях. Практичні заняття- найбільш поширена форма професійного навчання фахівців, що дозволяє найкращим чинном реалізувати принцип зв’язку теорії та практики, навчання з життям.

Основними цілями практичних занять є:

- формування у студентів умінь і навичок практичних дій, необхідних спеціалістам для грамотного виконання функціональних обов’язків;

- розвиток у студентів професійно-ділових якостей, що передбачені освітньо-кваліфікаційною характеристикою випускника певного освітнього рівня;

- формування у студентів інтересу до майбутньої спеціальності.

банківського права тощо.

Самостійна робота є індивідуальним видом роботи кожного студента над першоджерелами та навчальними посібниками і оцінюється викладачем за результатами виступів на семінарах, та при проведенні практичних занять. Систематичне і в повному обсязі виконання завдань для самостійної роботи є обов'язковою умовою успішного засвоєння змісту основних інститутів банківського права. Студент має виходити з того, що контроль за виконанням завдань для самостійної роботи викладачем буде здійснюватися регулярно.

До самостійної роботи слід віднести написання рефератів. Студент матиме право, керуючись списком рекомендованих тем рефератів, що містить навчально-методичний посібник, обрати одну з них та, після узгодження її з викладачем, підготувати тільки один реферат протягом всього періоду вивчення дисципліни, захистити його та отримати оцінку.

Підсумковою формою контролю є диференційований залік, який має на меті перевірку теоретичних знань та уміння застосовувати їх, вирішуючи конкретні завдання, а також уміння студентів самостійно працювати з навчальною літературою.

Метою запропонованого посібника є сприяти опануванню студентами теоретичними знаннями з банківського права та допомогти студентам оволодіти тенденціями практики застосування банківського законодавства, усвідомити рівень законодавчого і підзаконно-правового регулювання у цій сфері.

Безперечно, правове регулювання банківської діяльності дуже різноманітне, і охопити в навчальному посібнику ґрунтовним аналізом усі інститути і норми банківського права неможливо. Однак його зміст і структура максимально адаптовані до навчальної програми дисципліни «Банківське право», яка вивчається студентами вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Даний посібник допоможе студентам грунтовно поповнити запас фахових знань, необхідних у їх подальшій практичній діяльності, і в цілому спрямувати їх зусилля на захист прав громадян, підприємств, держави та інших субєктів банківських правовідносин. Задля досягнення ціїє мети підібрано увесь навчальний матеріал. Посібник складається з теоретичних відомостей по всіх темах курсу, завдань для виконання практичних робіт, завдань на самостійну роботу, тематичний перелік рефератів, методичних рекомендації для виконання аудиторної контрольної роботи, варіантів аудиторної контрольної роботи та переліку залікових питань з курсу, списку рекомендованих джерел.

З матеріалів посібника можна дізнатися про правове становище суб’єктів банківського права, які діють в умовах трансформаційної економіки, ознайомитися з правовою основою створення банків та небанківських фінансових установ, вивчити грошово-кредитні та розрахункові відносини. У навчальному посібнику враховано необхідність ґрунтовно ознайомити читача з чинними правовими нормами, якими регулюються банківські операції та банківські послуги.

Отже основною метою посібника є – підготувати з позицій сучасної юридичної науки універсальну за актуальністю теорію банківського права, яка була б корисною студентам та викладачам.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 432 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.008 с)...