Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Методики оцінки розумової працездатності



Розумова праця пов'язана з прийомом й переробкою інформації і потребує переважно напруження вищої нервової (психічної) діяльності (ВНД). Головними характеристиками ВНД при розумовій праці є психофізіологічні якості й психічні пізнавальні процеси. Психофізіологічними якостями вважаються властивості нервової системи й функціональні можливості аналізаторів. До професійно важливих психічних пізнавальних процесів розумової праці належать сприймання, пам’ять, увага, мис­лення та емоції.

Таким чином для оцінки розумової праці необхідно дослідити психічні пізнавальні процеси та психофізіологічні якості, а для оцінки всіх побічних показників додатково ще й фізичну працездатність та суб’єктивний стан людини.

Для оцінки безпосередньої та довгочасної пам’яті використовуються такі методики: слухова та зорова пам’ять на числа, оперативна пам’ять, запам’ятовування елементів та характеристик професійної діяльності.

При дослідженні якостей уваги знайшли застосування коректурна проба з кільцями Ландольта, коректурна проба Анфімова, переплутані лінії, відшукування чисел з переключенням, розташування чисел й шкали приладів.

Оцінка мислення проводиться з допомогою таких методик, як інформаційний пошук в умовах дефіциту часу, (додавання й віднімання) в умі, додавання з переключенням, додавання й віднімання з переключенням, перемноження, числові ряди Рождественської, кількісні відносини, встановлення закономірностей та інше.

Ми розглянемо лише ті методики, котрі частіше всього застосовуються в обстеженнях студентів та мають високу ступінь кореляції з прямими показниками працездатності.

Процеси пам’яті займають важливе місце в психофізіологічній структурі діяльності будь-якого спеціаліста. Для характеристики безпосередньої (короткочасної) й довгочасної (відстроченої) пам’яті досліджуваних застосовується методика В.Н.Смирнова (І966) в зоровому та слуховому варіанті. Продуктивність оперативної пам’яті визначається за методикою Т.Х.Джангарова в модифікації Ю.М.Боброва і В.С.Щоголєва (1973).

Якості уваги в великій ступені відповідальні за успішність професійної діяльності будь-якого спеціаліста. Застосування коректурної проби з кільцями Ландольта дозволяє характеризувати швидкість переробки інформації в зоровому аналізаторі, стійкість уваги та її працездатність з допомогою методик “Числові ряди”, “Аналогії”, “Додавання в умі”, оцінюються особливості логічного (понятійного) мислення, здібність до аналогії, обчислювальної здатності, як елементарної здатності форми мислення.





Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 1212 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.009 с)...