Студопедия.Орг Главная | Случайная страница | Контакты | Мы поможем в написании вашей работы!  
 

Техніка діатермокоагуляції пухлин м'яких тканин щелепно-лицевої ділянки



Мета оперативного втручання: видалення доброякісної пухлини, що має екзофітний, експансивний ріст, з дотриманням правил антибластики - запобігання збереження пухлинних клітин у операційної рані та навколишніх тканинах.

Матеріальне забезпечення: водні та спиртові розчини антисептиків для обробки операційного поля, розчин йоду 3% спиртовий або розчин діамантового зеленого. марлеві шарики, хірургічні серветки, стерильна операційна білизна для ізоляції операційного поля. одноразовий шприц (2-5 мл) з голкою для підшкірних ін'єкцій. розчин анестетика, пінцет стоматологічний, скальпель, діатермокоагулятор, робоча частина до діатермокоагулятора у вигляді леза скальпеля, петлі (або кореневої голки), лейкопластир, побутові ножиці. Вимоги до лікаря:

Лікар розміщується попереду та з права від пацієнта. Пацієнт знаходиться у кріслі з зафіксованою головою під кутом 90° до вісі тіла, голова пацієнта на рівні ліктя лікаря. Лікар перед втручанням готує до роботи діатермокоагулятор: встановлює прибор на допоміжному столику. З'єднує зі прибором клему ручки робочої частини, що попередньо оброблена спиртом або розчином антисептика. Згідно з розмірами новоутворення вибирає робочу частину у вигляді леза скальпеля, петлі або кореневої голки. Закріплює стерильну робочу частину на ручці. Підключає прибор до електричної мережі з заземленням та вмикає прибор клавішею "ввімкнено". Розміщує педаль у зручному для лікаря місці та регулює силу струму за шкалою на передній поверхні прибору.

Контроль готовності діатермокоагулятора до роботи - зелене світло контрольної лампочки на передній поверхні прибору. Методика проведення:

  1. Лікар двічі здійснює обробку операційного поля за допомогою марлевих кульок зі спиртом або спиртовим розчином хлоргексидина біглюконату радіальними рухами від новоутворення до периферії анатомічної ділянки.
  2. Лікар здійснює ін'єкційну термінальну пошарову анестезію операційної зони.
  3. Пінцетом у лівій руці лікар фіксує новоутворення.
  4. Далі здійснює руйнування ніжки новоутворення у його основи шляхом прикладання робочої частини діатермокоагулятора у вигляді леза скальпеля або відсікання новоутворення з ніжкою від основи за допомогою петлі. При цьому етапі лікар замикає ланцюг прибору натисканням педалі. Для збереження операційного матеріалу для подальшого патолого-гістологічного дослідження лікар може видалити пухлину скальпелем двома напівлунними розрізами з захватом оточуючих тканин, а операційну рану коагулювати робочою частиною діатермокоагуляторалікар здійснює остаточну зупинку капілярної кровотечі - прикладає робочу частину прибору до основи новоутворення та вмикає робочий режим.
  5. Після видалення пухлини - антисептична обробка раневої поверхні розчином йоду або діамантового зеленого.
  6. Лікар дає рекомендації хворому по догляду за шкірою обличчя - запобігання зшкрябування кірочки з операційної рани, обробка рани спиртовими розчинами антисептиків або накладання стерильного бактерицидного пластиру.
  7. Лікар заповняє медичну картку пацієнта, направлення операційного матеріалу на патолого-гістологічне дослідження.




Дата публикования: 2015-06-12; Прочитано: 355 | Нарушение авторского права страницы | Мы поможем в написании вашей работы!



studopedia.org - Студопедия.Орг - 2014-2024 год. Студопедия не является автором материалов, которые размещены. Но предоставляет возможность бесплатного использования (0.007 с)...